A ja mam automat do chleba z Lidla i jestem zadowolona bardzo.
Używam własnych mieszanek mąk (tylko sporadycznie ratuje się gotowcami z Lidla bo mają niezły skład w innych gotowych nie pasuje mi ilość dodatków).
W sezonie kiedy pylą trawy ja i dzieci musimy unikać zbóż glutenowych i wtedy maszyna jest wybawieniem (mam program bezglutenowy) - gotowe pieczywo bezglutenowe jest drogie, niesmaczne i powala ilością dodanej chemii. A tak sobota-niedziela maszyna chodzi non-stop a ja ma pomrożone w kromkach pieczywo na kanapki do szkoły/pracy na cały tydzień (bezglutenowe bez polepszaczy szybko pleśnieje bez zamrożenia).
Pewnie chleb na zakwasie jest lepszy ale jako matka pracująca chwalę sobie, że wsypanie/wlanie składników do pojemnika to maks 2-3 min potem maszyna robi sama, woła kiedy czas na dosypanie ziarenek i przypraw i po wszystkim do mycia są mieszadła (wyjmuję zawsze po ostatnim wyrabianiu) i jeden pojemnik.
Dodatkowo maszyna wyrabia mi i wyrasta ciasto drożdżowe (np na pizze), wyrabia też inne ciasta.
Dżemu jako takiego nie robię bo na raz wychodzi mała ilość i trzeba dodać cukru żelującego ale w zimie robię na szybko ze swoich mrożonych wiśni czy malin (po rozmrożeniu) i tylko odlewam nadmiar soku (dzieci dolewają sobie do wody do picia) a reszta jest do bieżącego jedzenia bez wekowania do naleśników czy chleba.
Minus taki, że dla naprawdę wielodzietnych będzie moim zdaniem za mała.
Też mam ten automat z lidla. W sumie drugi, bo pierwszy popsuł się po 3 latach od zakupu. Obecny też jest na wykończeniu - wyrobiły się tryby mocujące misę z mieszadłami. Używam do wyrabiania ciasta chlebowego, ale muszę wyrabiać po porcji na jeden bochenek, bo wiecej nie daje rady mieszać. Zagniatam też w nim wszelkie drożdżowe ciasta. Piekę tylko w piekarniku, pojemność tej misy automatu nie odpowiada apetytowi moich dzieci ) Czyli mam osobistą pomoc kuchenną do zagniastania ciast. Dobrze, że malakser też powoli życie kończy, marzy mi się od dawna ten Kenwood B-)
Ja mam Zelmer Fenomen - póki co nie narzekam, choć nie eksploatuję go jakoś nadmiernie. Głównie ciasta w nim robię, szatkuję rzadko, w zeszłym roku trochę używaliśmy sokowirówki do niego - szału nie ma, ale na podstawowe nasze potrzeby wystarczyła. Ale nas póki co tylko troje...
Kiedyś chciałam bardzo, teraz nie planuję kupować. Lubię pieczenie w piekarniku - blacha, garnek rzymski, czy zwykłe foremki.
Ale mamy robot z hakiem do wyrabiania ciasta - gdybym tego nie miała, byłoby kiepsko. Jednak i tak sugeruję kupić taki robot kuchenny (jest bardziej wielofunkcyjny), a nie automat do chleba. U nas prym wiedzie BOSH , o taki:
@Katarzyna Moc ma 1600W , więc to chyba całkiem nieźle Misa - 5,5 l
Może rzeczywiście mogłaby być większa, ale my na razie "mało" wielodzietni jesteśmy , więc się sprawdza.
Ogólnie - zdecydowaliśmy się na ten model, bo chcieliśmy kupić na miejscu i on miał tutaj najlepszy przelicznik cenowy, w stosunku do tego co w PL.
edit: no i oczywiście jakość. Na II miejscu był właśnie kenwood, ale tutaj ceny szalone. KitchenAida nikomu nie polecam - tzn. nikomu, kto więcej gotuje, a nie tylko od czasu do czasu coś piecze i chce mieć dizajnersko na blacie
@chabrowa - a, to przepraszam! Pomyłka zaszła. Obejrzałam sobie w necie taki, jak wkleiłaś (tak mi się na oko zdawało) i miał moc 900 W i miskę niecałe 3 l. To, co opisujesz brzmi całkiem sensownie.
Od tygodni szukam robota kuchennego, zależy mi na funkcji wyrabiania ciasta, maszynce do mięsa i dobrej sokowirówce. Mam pytanie do właściecieli robotów Kenwooda czy sokowirówka jest ok? Na filmach nie wygląda zbyt porządnie. Może lepiej kupić jakąś wyciskarkę niż sokowirówkę w zestawie z robotem?
Czy ktoś może nie ma do odsprzedania jednego mieszadła do maszyny do chleba z lidla? Wywaliłam niechcący U nas super się sprawdzała i bardzo mi jej brak...
Dzięki za podbicie. Po naczytaniu się informacji, nic nie wybraliśmy - podobno Tefale słabo wyrabiają ciasto na chleb inny niż pszenny. Także chcąc nie chcąc, przymierzam się do realizacji pomysłu by @Taw, ino ze starym Boschem 1400W.
Komentarz
w wersji podstawowej - z 4 końcówkami - znacznie tańszy od Kitchen Aid.
edit: KENWOOD MAJOR TITANIUM
http://allegro.pl/kenwood-kmm-020-major-szklany-mikser-nowy-robot-i3874096842.html
Używam własnych mieszanek mąk (tylko sporadycznie ratuje się gotowcami z Lidla bo mają niezły skład w innych gotowych nie pasuje mi ilość dodatków).
W sezonie kiedy pylą trawy ja i dzieci musimy unikać zbóż glutenowych i wtedy maszyna jest wybawieniem (mam program bezglutenowy) - gotowe pieczywo bezglutenowe jest drogie, niesmaczne i powala ilością dodanej chemii. A tak sobota-niedziela maszyna chodzi non-stop a ja ma pomrożone w kromkach pieczywo na kanapki do szkoły/pracy na cały tydzień (bezglutenowe bez polepszaczy szybko pleśnieje bez zamrożenia).
Pewnie chleb na zakwasie jest lepszy ale jako matka pracująca chwalę sobie, że wsypanie/wlanie składników do pojemnika to maks 2-3 min potem maszyna robi sama, woła kiedy czas na dosypanie ziarenek i przypraw i po wszystkim do mycia są mieszadła (wyjmuję zawsze po ostatnim wyrabianiu) i jeden pojemnik.
Dodatkowo maszyna wyrabia mi i wyrasta ciasto drożdżowe (np na pizze), wyrabia też inne ciasta.
Dżemu jako takiego nie robię bo na raz wychodzi mała ilość i trzeba dodać cukru żelującego ale w zimie robię na szybko ze swoich mrożonych wiśni czy malin (po rozmrożeniu) i tylko odlewam nadmiar soku (dzieci dolewają sobie do wody do picia) a reszta jest do bieżącego jedzenia bez wekowania do naleśników czy chleba.
Minus taki, że dla naprawdę wielodzietnych będzie moim zdaniem za mała.
Jak zobaczyłam ceny tych kenwoodów to prawdę mówiąc... przysłabłam...
Jakiś Zelmer, Bosch, Moulinex - warto?
To wychodzi na to, że automat do chleba można kupić taniej.
Ale mamy robot z hakiem do wyrabiania ciasta - gdybym tego nie miała, byłoby kiepsko.
Jednak i tak sugeruję kupić taki robot kuchenny (jest bardziej wielofunkcyjny), a nie automat do chleba.
U nas prym wiedzie BOSH , o taki:
Moc ma 1600W , więc to chyba całkiem nieźle
Misa - 5,5 l
Może rzeczywiście mogłaby być większa, ale my na razie "mało" wielodzietni jesteśmy , więc się sprawdza.
Ogólnie - zdecydowaliśmy się na ten model, bo chcieliśmy kupić na miejscu i on miał tutaj najlepszy przelicznik cenowy, w stosunku do tego co w PL.
edit: no i oczywiście jakość. Na II miejscu był właśnie kenwood, ale tutaj ceny szalone.
KitchenAida nikomu nie polecam - tzn. nikomu, kto więcej gotuje, a nie tylko od czasu do czasu coś piecze i chce mieć dizajnersko na blacie
Do wyrabiania ciasta to pizzy oraz ciasta do chleba i robienia tego chleba w tymże.
Macie jakieś typy, maszyny godne polecenia?
http://allegro.pl/robot-kuchenny-kenwood-titanium-chef-kmc050-1400w-i5897392727.htmlak
jako ciekawostka
Kenwood Chef Titanium KMC050 - Küchenmaschine - 1400 W za 475 ojro
http://www.amazon.de/gp/aw/d/B00PGS7ZI6/ref=mp_s_a_1_sc_2?qid=1454163583&sr=8-2-spell&pi=AC_SX110_SY165_QL70&keywords=kenwood+chef+tytanium+kmc+050
Właśnie ostatnio myślałam, czemu Cię na forum nie widać. A Ciebie roboty wkręciły...
Także chcąc nie chcąc, przymierzam się do realizacji pomysłu by @Taw, ino ze starym Boschem 1400W.