a gdzies miałam foto jednego robionego na zamówienie taki ładny był że oh i ah te to takie zwyklaki, ale już sie u nas rozpoczyna sezon urodzinowy to sobie poszaleję :0
To mogę Wam co nieco napisać w końcu, bo moi najedzeni Przede wszystkim dobry tort robi się długo i wcześniej, ale nie wymaga jednorazowo dużo roboty. Ja pracuję po 20-30 min na etap. Przy piątce to i tak długo Jeśli robicie tort na sobotę wieczor/niedzielę to 1. Środa pieczęcie biszkopt 2. Czwartek przekładanie 3. Piątek tynkujecie 4. Sobota rano nakładacie dekoracje
Pomiędzy tort się chlodzi w lodówce i stabilizuje. To jest mega ważne, bo po pierwsze słuzy lepszej sztywności i 'krajalnosci', po drugie smaki muszą się przegryzc. Upieczony biszkopt musi stać min dobę przed rozkrojeniem, wtedy lepiej się kroi i nie kruszy.
Przepis na biszkopt mam standardowy, ubijam białka, dodaje cukier po łyżeczce, jak czuje pod palcami że się rozpuścił to po jednym żółtku, przesiane maki mieszam delikatnie silikonowa szpatułka. Po upieczeniu rzucam z 40cm i studze w otwartym ciepłym piekarniku. Proporcje 5 dużych jajek, 2/3 szkl cukru, 2/3 maki pszennej, 1/4 skrobi do ciemnego zabieram dwie łyżki mąki i dodaje dwie kakao. Do makowego wsypuję cały mak w ilości 3-4 łyżek, zeby masa nie siadła, do cytrynowego dodaje skórkę z cytryny świeżo startą.
Przełożenia u nas to kremówka z mascarpone w proporcji wagowej 1;1, cukier wg uznania + dodatki. Jeśli bezpośrednio na biszkopt nakładam mus lub dżem, to biszkopt nie wymaga nasaczania. Na to krem i kolejna warstwa biszkoptu. Kremy robię czasem śmietankowe zwykle, mogą być stracciatella, z dodatkiem świeżych owoców, dżemu, ciasteczek, świetne są OKulki z biedry w czekoladzie - bo chrupią Mus z białej czeko - w dniu upieczenia biszkoptu w kremowce rozpuszczam biała czeko (tylko z Lidla! I nie może się zagotować), chodzę w lodówce 12h minimum, Następnego dnia dodaje mascarpone wg proporcji i ubijam. 250g śmietanki na 250 mascarpone i 200g czekolady. Tak samo można zrobić krem z mleczną lub gorzka, co kto lubi. W tej proporcji nie potrzeba żelatyny, bo mascarpone zagęści dobrze krem i będzie stabilny.
Złożony tort musi się chłodzić w blaszce lub rancie min 12h. Wtedy trzyma formę. Jak tort wychodzi wyższy niż blacha, a nie ma rantu, to świetnie się plastikowe podkładki na stół dla dzieci sprawdzają - można je obłożyć na około w formie i będą trzymać tort W piątek obkrajam i wyciągam z rantu i tynkuje. Najprostszy tynk to znów mascarpone i kremówka 1:1. Tort wygladzam, nakładam tynk raz, chlodze dwie godziny, nakładam drugi raz. Czasem trzeba trzy razy żeby był w miarę gładki - ale tego nadal się uczę Na górę spektakularne są dripy, te spływające polewy - czekolada rozpuszczoną w śmietance, musi ostygnąć i chłodna wylewa się po brzegu;)
U nas hitem są też żelki - w okrągłym naczyniu o średnicy 2cm mniejszym niż tort robię zmiksowane owoce W galaretce, potem chowam je w kremie w jednej warstwie. Ale to już trochę zabawy Dzieciom można wyciąć w środku dziurę i nawtykac drażetek, żeby się przy krojeniu wysypały
O wiem,.jaki krem uwielbiam :P nutellowy. Śmietana + mascarpone i nutella na koniec do smaku, albo sama nutella. jak ktoś ma taką słabość jak ja
Trudno podpowiadac, jak nie wiem, jakimi zasobami dysponujecie.. ja generalnie na domowe potrzeby to wykorzystuje to co się nawinie. Baza jest zawsze taka sama. Teraz majstrowalam i mieszalam smaki przed Świętami i moja 30;) Biszkopt makowy, konfitura z czarnej porzeczki i mus z białej czeko jest na prowadzeniu. Ale jeszcze chce wypróbować mango+ananas+morela, tylko nie wiem, w jakiej formie, czy dać mus, czy zelke, czy fruzeline. Czekolada gorzka zawsze spoko z wiśniami. Malina to z białą czeko i ciemnym biszkoptem. Jagoda super mam pasowała z jednym blatem bezowym i białą czeko. Lemon i Orange curd też mają potencjał, bo można i smarować i dodać do kremu...
@Dorotak chyba wygra biszkopt makowy/ czarna porzeczka/ biała czekolada Nie zrozumiałam tylko w opisie biszkoptu kiedy wsypujesz mak.
Na sam koniec, jak już szpatułka wymieszam przesiane maki. Wtedy daje mak;)
@Aga85 oficjalnie nie. Rodzinie, znajomym, znajomym znajomych. To jest słaby biznes jak nie można się rozkręcić na 100%, a ja na razie nie mogę. Docelowo mam pomysł na własną pracownię pod sanepid i działaność
Proszę o radę,robię tort-białego kotka,głowę kota i chcę nałożyć "sierść" albo coś w tym stylu szprycą,z jakimiś wzorami. Czy masa kremówka/mascarpone się nadaje do rękawa i wyciskania na tort?
Komentarz
Przede wszystkim dobry tort robi się długo i wcześniej, ale nie wymaga jednorazowo dużo roboty. Ja pracuję po 20-30 min na etap. Przy piątce to i tak długo
Jeśli robicie tort na sobotę wieczor/niedzielę to
1. Środa pieczęcie biszkopt
2. Czwartek przekładanie
3. Piątek tynkujecie
4. Sobota rano nakładacie dekoracje
Pomiędzy tort się chlodzi w lodówce i stabilizuje. To jest mega ważne, bo po pierwsze słuzy lepszej sztywności i 'krajalnosci', po drugie smaki muszą się przegryzc. Upieczony biszkopt musi stać min dobę przed rozkrojeniem, wtedy lepiej się kroi i nie kruszy.
Przepis na biszkopt mam standardowy, ubijam białka, dodaje cukier po łyżeczce, jak czuje pod palcami że się rozpuścił to po jednym żółtku, przesiane maki mieszam delikatnie silikonowa szpatułka. Po upieczeniu rzucam z 40cm i studze w otwartym ciepłym piekarniku.
Proporcje 5 dużych jajek, 2/3 szkl cukru, 2/3 maki pszennej, 1/4 skrobi do ciemnego zabieram dwie łyżki mąki i dodaje dwie kakao. Do makowego wsypuję cały mak w ilości 3-4 łyżek, zeby masa nie siadła, do cytrynowego dodaje skórkę z cytryny świeżo startą.
Przełożenia u nas to kremówka z mascarpone w proporcji wagowej 1;1, cukier wg uznania + dodatki. Jeśli bezpośrednio na biszkopt nakładam mus lub dżem, to biszkopt nie wymaga nasaczania. Na to krem i kolejna warstwa biszkoptu.
Kremy robię czasem śmietankowe zwykle, mogą być stracciatella, z dodatkiem świeżych owoców, dżemu, ciasteczek, świetne są OKulki z biedry w czekoladzie - bo chrupią
Mus z białej czeko - w dniu upieczenia biszkoptu w kremowce rozpuszczam biała czeko (tylko z Lidla! I nie może się zagotować), chodzę w lodówce 12h minimum, Następnego dnia dodaje mascarpone wg proporcji i ubijam. 250g śmietanki na 250 mascarpone i 200g czekolady. Tak samo można zrobić krem z mleczną lub gorzka, co kto lubi. W tej proporcji nie potrzeba żelatyny, bo mascarpone zagęści dobrze krem i będzie stabilny.
Złożony tort musi się chłodzić w blaszce lub rancie min 12h. Wtedy trzyma formę. Jak tort wychodzi wyższy niż blacha, a nie ma rantu, to świetnie się plastikowe podkładki na stół dla dzieci sprawdzają - można je obłożyć na około w formie i będą trzymać tort
W piątek obkrajam i wyciągam z rantu i tynkuje. Najprostszy tynk to znów mascarpone i kremówka 1:1. Tort wygladzam, nakładam tynk raz, chlodze dwie godziny, nakładam drugi raz. Czasem trzeba trzy razy żeby był w miarę gładki - ale tego nadal się uczę
Na górę spektakularne są dripy, te spływające polewy - czekolada rozpuszczoną w śmietance, musi ostygnąć i chłodna wylewa się po brzegu;)
U nas hitem są też żelki - w okrągłym naczyniu o średnicy 2cm mniejszym niż tort robię zmiksowane owoce W galaretce, potem chowam je w kremie w jednej warstwie. Ale to już trochę zabawy
Dzieciom można wyciąć w środku dziurę i nawtykac drażetek, żeby się przy krojeniu wysypały
więc nie wklejam tu zdjęć
Trudno podpowiadac, jak nie wiem, jakimi zasobami dysponujecie.. ja generalnie na domowe potrzeby to wykorzystuje to co się nawinie. Baza jest zawsze taka sama. Teraz majstrowalam i mieszalam smaki przed Świętami i moja 30;)
Biszkopt makowy, konfitura z czarnej porzeczki i mus z białej czeko jest na prowadzeniu.
Ale jeszcze chce wypróbować mango+ananas+morela, tylko nie wiem, w jakiej formie, czy dać mus, czy zelke, czy fruzeline.
Czekolada gorzka zawsze spoko z wiśniami.
Malina to z białą czeko i ciemnym biszkoptem. Jagoda super mam pasowała z jednym blatem bezowym i białą czeko. Lemon i Orange curd też mają potencjał, bo można i smarować i dodać do kremu...
@Aga85 oficjalnie nie. Rodzinie, znajomym, znajomym znajomych. To jest słaby biznes jak nie można się rozkręcić na 100%, a ja na razie nie mogę. Docelowo mam pomysł na własną pracownię pod sanepid i działaność
Czy masa kremówka/mascarpone się nadaje do rękawa i wyciskania na tort?
Znaczy się na razie jest ok,jak nie splynie do 16.00 to znaczy że można
Domowe wiśnie z syropu, krem z gorzkiej czekolady i krem chalwowy;)