Myślę, że najbardziej w gotowaniu przeszkadza mi moja niepewność, mam mamę, która gotuje doskonale, ale nie nauczyła mnie tego, bo mieliśmy ciasną kuchnię. Nie jestem artystką w tej dziedzinie - odtwarzam przepisy, nie wymyślam nic nowego, nie fascynuje mnie to. Przy MCC idąc krok po kroku za przepisem w pewnym sensie pozbywam się tego ryzyka i stresu - wyjdzie, czy nie wyjdzie - bo wychodzi.
Jeśli ktoś naprawdę kocha gotować i tworzyć nowe smaki, to te wbudowane przepisy są dla niego zbędne - można kupić starszą wersję robota, jest sporo tańsza, albo jakikolwiek porządny robot kuchenny.
Czyli piszesz , że to dla tych co nie umieją gotować , nie chcą , nie mają koncepcji itp.itd
nie wiem czy tylko dla takich osób, ale dla takich, które po prostu chcą dostarczyć rodzinie jedzenie i zapomnieć - na pewno tak
Mam już ten lidlomax 3 dni . Jest ok . Dzieci dzisiaj zrobiły mufinki piernikowe. Smakowały nam bardzo . Surowka z marchewki i jablkactez zrobiły do obiadu . Zupę cebulowa zrobiłam wczoraj ale zmodyfikowałam bo te porcje to nie dla wielodzietnych . Z miski starczyło na jeden dzień dla naszej siódemki . Także wole sama zrobić zupę na 2-3 dni w garze dużym . Pizze tez dzieci wczoraj zrobiły z podwójnej porcji - lidlomix dał radę zrobić z podwójnej . Ciasto wyszło bardzo puszyste i miękkie . Dzieciom smakowało . Ja wolę cienki spód . Poza tym stosuje przepisy z termomixa z fb strony z forum . Tzn te muffinki były z tej strony . Jest tez fajna aplikacja na termomix ale tylko na miesiąc bezpłatna . Można sobie na niej zrobić listę zakupów i dodawać przepisy . Cookidoo- to jej nazwa . Bardzo fajna i mnóstwo przepisów
Ja do takich urządzeń mam takie wątpliwości - np.te mufinki. co robi T, przecież nie nalozy do foremek nie upiecze, nie pozmywa, tylko wyrobi ciasto? Czym to się rozni tak naprawdę od porządniejszego miksera stojącego? Na wstępie np rozpuści masło czy co? Dzis zrobiłam zupę z dyni- cala robota to było na początku obieranie tej dyni ze skóry, a tego nic za mnie nie zrobi, pociecie na kawałki do gotowania to minuta, na koniec zmiksowalam w garnku narzedziem z Lidla, ale za kilkadziesiąt pln a nie kilkaset. Znajoma miała termomixa i tez bardzo polecala, bo świetnie robi drożdżowe, jakieś budynie itp, znowu inni maja i robią w tym rozne sosy do sałatek, a ja ciągle mam takie wątpliwości jak Małgorzata. I ta pojemność misy dla 7 osób w tym 5 facetów
Tez mam mnóstwo wątpliwości. Wiem że nie jest mi niezbędny do życia, bo w kuchni radzę sobie świetnie. Bardziej postrzegam jako usprawnienie przy totalnym braku czasu ostatnio. I pod kątem dzieci rozważam, które mając wyjaśnione łopatologicznie co po kolei robic mogły by same gotować.
A mam pytanie do tych co mają termomixy i lidlomixy czy robicie w nich biszkopt i bezę? potraficie porządnie ubić białka?
ja mam speedcooka, kupiłam niedawno, nie mogę się na razie przyzwyczaić bo coś codzienie w nim robić. Jakoś mam wrażenie że on umie same tuczące rzeczy zrobić w sensi drożdżowe, masy do ciast itd:D zupy mi się w nim super robi, ale muszę się jeszcze nauczyć, bo np, dziś rano można było nastawić zupę ona by się gotowała i po przyjściu by była super gotowa tylko do podgrzania, czego zwykła kuchenka sama nie zrobi
jest mi dużo łatwiej ale nie tak duży bym dawała za to 5 tyś :0
to już o wiele wiecej czasu zaoszzczedziłą mi suszarka do prania
@Wanda masz szczęście! U mnie metalowa łyżka a wysokich obrotach wyszczerbiła ostrze i musiałam kupować nowe. Myję w zmywarce, te styki i gniazda są dobrze zabezpieczone przed wodą. Ale najnowsze moje odkrycie to wlać 3l cieplej wody z plynem do mycia naczyń i ustawic wysokie obroty 7-8 na 20 sekund. A potem opłukać. Różne rzeczy mi tak domyło, nie próbowałam jeszcze tylko ciasta drożdżowego
@Wanda nie myję w zmywarce, bo się boję staram się po prostu od razu po użyciu przynajmniej go opłukać, żeby potem było mi łatwo go umyć. Wlewam gorącą wodę z kranu i włączam wysokie obroty na kilka sekund.
@uJa ja ubijałam białka i tak - potrafi ubić, ale min. 4 białka moim zdaniem. I zgodnie z zaleceniem schodziłam w lodowce misę i motylka. Za to za nic śmietany nie mogę ubić... Komuś się udało?
@Wanda dziękuję! Jestem zdecydowana ze wzgl. na dzieci, które coraz częściej podejmują inicjatywę w kuchni. Tylko powiedzcie mi czy jak kupię on line ( jest tańszy niż w sklepie stacjonarnym) to co z ewentualną reklamacją? Trzeba odsyłać czy można zareklamować w pierwszym lepszym sklepie?
@uJa ja ubijałam białka i tak - potrafi ubić, ale min. 4 białka moim zdaniem. I zgodnie z zaleceniem schodziłam w lodowce misę i motylka. Za to za nic śmietany nie mogę ubić... Komuś się udało?
Smietane unilam bardzo ładnie, białka tobi się taka lejąca piana. Trochę zła jestem bo dużo tortów robię i nie chce mi się ręcznie tego robić:/
@Wanda , w samo sedno ! Tez uważam , że te nowe sprzęty nie są na lata jak dawniej . Sama szukam starej zmywarki bo my już dwie w ciągu 8 lat mieliśmy , które trzeba było co 8 miesięcy naprawiać bo albo procesor wysiadł , albo pompa , albo jakies wirniki i tak ciągle . Lidlomax dla mnie ok ale tez wyrabiam ciasta w moim xl kenwood mikserze bo jest mega do ubijania białek i ciasta. W lidlomixie próbowałam z podwójnej porcji wyrobić ciasto na pizzę i silnik zaczął się przegrzewać bo drożdżowe wiadomo jest kleiste i ciężkie .
Może mój sceptyzm bierze sie z tego, ze od kilku lat mam Tefala MasterChefa i to jest juz całkiem porządny sprzęt. Białka i śmietanę ubija doskonale (nic nie schładzam, wręcz białka powinny być przeciez w temperaturze pokojowej - często nie są, ale tak jest zalecane), wszelkie ciasta od nalesnikowych do całkiem gęstych - kruche tez zrobi (tylko trzeba na końcu ulepic kulke), wszelkie drożdzowe i ucierane tez. Ma przystawke do ścierania warzyw czy suchych bułek i kielich do koktaili no i metalową misę, wiec można wlewać gorące płyny. Mam jeszcze taki zestaw ręczny z lidla (blender +ubijaczka + przystawka do rozdrabniania) i tym mielę np. orzechy czy kruche ciasteczka, robię hummus itp. Ma małą pojemność miseczki, ale w razie potrzeby robię na dwa razy. Taki zestaw mi wystarcza do szczęscia. Miałam jeszcze maszynę do chleba, dobrze wyrabiała ciasto drożdzowe i ladnie w niej rosło, ale niestety w końcu sie popsuła i w sumie nie odczuwam braku (po pierwszej fascynacji wyrabiałam w niej ciasto na pieczywo i makaron i stosowałam do rośniecia, a i tak piekłam w piecyku. I tak mam za dużo sprzętów i akcesoriów na blatach
Komentarz
nie wiem czy tylko dla takich osób, ale dla takich, które po prostu chcą dostarczyć rodzinie jedzenie i zapomnieć - na pewno tak
https://www.lidl.pl/pl/gazetki/29153381-11ba-11ea-9fa3-005056ab0fb6/view/jumpmarks/page/1
od poniedz. 9 grudnia lidlomix - 300 zł
coraz bardziej jestem na tak z zakupem
Pizze tez dzieci wczoraj zrobiły z podwójnej porcji - lidlomix dał radę zrobić z podwójnej . Ciasto wyszło bardzo puszyste i miękkie . Dzieciom smakowało . Ja wolę cienki spód .
Poza tym stosuje przepisy z termomixa z fb strony z forum . Tzn te muffinki były z tej strony . Jest tez fajna aplikacja na termomix ale tylko na miesiąc bezpłatna . Można sobie na niej zrobić listę zakupów i dodawać przepisy . Cookidoo- to jej nazwa . Bardzo fajna i mnóstwo przepisów
Przypadek?
Myję w zmywarce, te styki i gniazda są dobrze zabezpieczone przed wodą. Ale najnowsze moje odkrycie to wlać 3l cieplej wody z plynem do mycia naczyń i ustawic wysokie obroty 7-8 na 20 sekund. A potem opłukać. Różne rzeczy mi tak domyło, nie próbowałam jeszcze tylko ciasta drożdżowego
A tymczasem biedronka wystawiła swojego klona
nie myję w zmywarce, bo się boję
staram się po prostu od razu po użyciu przynajmniej go opłukać, żeby potem było mi łatwo go umyć. Wlewam gorącą wodę z kranu i włączam wysokie obroty na kilka sekund.
Za to za nic śmietany nie mogę ubić... Komuś się udało?
Jestem zdecydowana ze wzgl. na dzieci, które coraz częściej podejmują inicjatywę w kuchni. Tylko powiedzcie mi czy jak kupię on line ( jest tańszy niż w sklepie stacjonarnym) to co z ewentualną reklamacją? Trzeba odsyłać czy można zareklamować w pierwszym lepszym sklepie?
Ile ma orygilnalny TM?
trzeba odsyłać
polecam grupę na fb MCC - tam jest wszystko
ja miałam wcześniej tylko Zelmera, najprostszy model sprzed 13 lat i w porównaniu do MCC wydaje mi się, że tamten miał moc 100
Thm - https://thermomix.vorwerk.pl/thermomix/thermomixr-dane-techniczne/
MCC - https://www.monsieur-cuisine.com/pl/robot/monsieur-cuisine-connect/
Lidlomax dla mnie ok ale tez wyrabiam ciasta w moim xl kenwood mikserze bo jest mega do ubijania białek i ciasta.
W lidlomixie próbowałam z podwójnej porcji wyrobić ciasto na pizzę i silnik zaczął się przegrzewać bo drożdżowe wiadomo jest kleiste i ciężkie .
I tak mam za dużo sprzętów i akcesoriów na blatach