mam mleko od rolnika. Zbieram śmietankę. Jak wlewam do słoika i potrząsam to robi się masło. Ale jak miksuje to nie robi się bita śmietana ani masło....czemu??????? Ktoś może zna odpowiedź?
no schłodzona że hej tak wokół własnej i wókól miski. kupię sklepową śmietankę i jeszcze sprawdze mikser. @nowa Ty masz doświadczenie. Masz jakiś pomysł?
Z wiejskiej śmietanki tak samo ubija się bita śmietana, homogenizacja nie ma nic do rzeczy @AleksandraB. Już szybciej mogłaby przeszkadzać w zrobieniu masła bo tłuszcz jest bardziej rozdrobniony. @awia, skoro Twoja śmietanka była schłodzona i w słoiku masło wychodzi, to jedyne co mi przychodzi do głowy to zbyt słabe obroty miksera albo za krótko. Na masło to u nas długo mikser chodzi, ile minut dokładnie nie mam pojęcia, bo włączam i sobie idę, ale myślę, że 5 - 10 min.
@awia wg mnie to jest loteria z tą śmietanką od krowy, i wydaje mi się że to zależy od tłustości mleka w danym dniu i dokładności pozbierania tej śmietanki. jeżeli pozbierasz mniej dokładnie to ma ona mniej procent tłuszczu i się nie ubije, czasem krowa ma też mleko mniej tłuste bo np. więcej wody wypiła, mniej zjadła, albo dostała leki albo są różne albo i wtedy ani masło ani śmeitanka nie wyjdzie
w tych kupnych zawsze jest ten sam procent bo go badają, a w tych domowych różnie bywa
mój ojciec ma różne krowy z jednej z mleka możesz zrobić i śmietankę i masło a z drgiej nie zrobisz nic, bo ma takie wodniste mleko, jak się je zmiesza to jest ok.
Ja widzę wyraźnie, że z homogenizowanej łatwiej robi się bita śmietana a z takiej "od krowy" trudniej bo zaraz mam masło.
To się akurat zgadza, bo w homogenizowanej to rozdrobnione masło dłużej musi się zbierać.
Ale @awia nie może zrobić ani bitej śmietany, ani masła.
My kupujemy co tydzień mleko na wsi. I rzeczywiście zimą jest mniej tłuste, tzn. mniej śmietanki się zbiera. Teraz śmietanki jest bardzo dużo. Ale masło wychodzi zawsze, tylko mniej lub więcej (różnica nawet dwukrotna). A jak trochę mniej dokładnie zbiorę, z większą ilością mleka, to po prostu mam więcej maślanki.
Ja mam sposób autorski na wiejską śmietankę. Jak się nie ubija, to dosypuję "Śnieżkę" i się ubija. Wiem, że średnio zdrowy sposób. Ale za to jaki skuteczny. Niezawodny, rzekłabym...
Ale zadziwijace to jest... mleko od krowy rzeczywiscie bywa wodniste mniej tłuste a ... kobiece? Przepraszam ale sama zauwazylam zaleznosc jak sie w koncu po cesarce najadlam.dziecko zjadlo i spalo. Pptwm tez bywalo tak. Dobrze najadlam sie i dziecie spokojne
Małgosię karmiłam sciąganym, dużo mroziłam. Bywało z dużą warstwą tłuszczu, bywało z mniejszą. Zawsze z jakąś. E: U mnie większa korelację widziałam z poziomem stresu niż z jedzeniem, ale ja jestem gruba.
@Bambidu niestety nie ten mąż znalazł gastronomiczny z wielką misą. @stasia1 już wytrzęsłam dziś masło.....z 2,7l śmietanki (dzieci wspomogły ) ale za parę dni spróbuje z ciepłej.
@Bambidu niestety nie ten mąż znalazł gastronomiczny z wielką misą. @stasia1 już wytrzęsłam dziś masło.....z 2,7l śmietanki (dzieci wspomogły ) ale za parę dni spróbuje z ciepłej.
Można dodać gorącej wody masła będzie więcej ale będzie bielsze i bardziej,,kruche,,
Komentarz
Albo nie dość schłodzona.
tak wokół własnej i wókól miski. kupię sklepową śmietankę i jeszcze sprawdze mikser. @nowa Ty masz doświadczenie. Masz jakiś pomysł?
Zimną śmietanę zrobi się bita śmietana
E: U mnie większa korelację widziałam z poziomem stresu niż z jedzeniem, ale ja jestem gruba.