Znalazłam przepis na pyszne muffinki, jest tu co prawda trochę mąki pszennej (50g w muffinkach i 30g w kruszonce, ale myślę, że spokojnie można ją jakąś mieszanką bezglutenową zastąpić, podstawa to mąka jaglana):
JAGLANE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Składniki (na 12 sztuk):
200g mąki jaglanej
50g mąki pszennej
2 jajka
125 ml mleka / jogurtu / kefiru / maślanki
140g cukru
100g miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel naturalnego ekstraktu z wanilii
truskawki (ok. 250g)
Kruszonka:
45g mąki
30g cukru
30g zimnego masła
Składniki na muffinki dokładnie zmiskować. Składniki na kruszonkę zagnieść, wstawić do lodówki. Truskawki oczyścić, większe pokroić na kawałki. Ciasto nakładać łyżką do foremek na muffinki - łyżka ciasta, kilka kawałków truskawek, łyżka ciasta. Posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika ok. 25 min.
Robiłam je kilka razy, z truskawkami, jagodami, porzeczkami. Z truskawkami chyna najlepsze. Kolejnym razem zmniejszyłam ilość cukru na rzecz mąki jaglanej (250g mąki jaglanej i 100g cukru) - też wyszły pyszne, a przynajmniej jadłam z trochę mniejszymi wyrzutami sumienia
@Aniuszka, ja po prostu używam gotową mąkę z ciecierzycy zamiast pszennej w muffinach czekoladowych albo jasnych z owocami i/lub bakaliami. Chyba wchodzi jej trochę mniej niż pszennej, ale dokładnie nie wiem bo wszystko robię na oko i fantazję, czyli do pożądanej konsystencji ciasta.
Bardzo lubimy takie bez dodatku cukru, słodzone bananami, daktylami i innymi owocami/bakaliami. Są normalnie słodkie a nie przesłodzone.
Wiem, że niektórzy robią też z gotowanej ciecierzycy albo takiej z puszki, ale osobiście nigdy nie robiłam (chociaż jadłam i też były świetne, zupełnie inne)
Komentarz
JAGLANE MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ
Robiłam je kilka razy, z truskawkami, jagodami, porzeczkami. Z truskawkami chyna najlepsze. Kolejnym razem zmniejszyłam ilość cukru na rzecz mąki jaglanej (250g mąki jaglanej i 100g cukru) - też wyszły pyszne, a przynajmniej jadłam z trochę mniejszymi wyrzutami sumienia