Help! Help! Pomysł na szybki obiad już mam na dziś. Teraz szybki deser z okazji dzisiejszych gości. Ja bez sensu zawsze wymyślam jakieś ciasto w podobnych sytuacjach. Tylko zwykłam o 14 zabierac się za robotę, namieszam składniki i wtedy doczytuje, że trzeba chłodzić przez 12h w lodówce. A goście, jak to na Śląsku, przychodzą na kawę na 16. Także nie polecam tej metody.
Dobra, idę sprawdzać co mam i się zabieram za robotę. Dzięki!
Że też goście muszą coś jeść, jakby nie mogli się zadowolic umytymi schodami albo czystą łazienką.. Ale gotowanie dla gości i tak lepsze niz codziennie dla znudzonej rodziny, hehe
@Agmar Córka bezlaktozaowa i kupujemy te bez laktozy. Ja zrezygnowałam z nabiału zwierzęcego póki co. Ten kupny mi nie służy zupełnie. O dziwo córka mogła jeść sery korycińskie z surowego mleka i żadnych objawów nietolerancji się nie doczekała. U mnie podobne. Teraz zastępuję mlekami roślinnymi. Jogurtów i tak nie jadam. Kombinuję sosy z nasion.
z jakich nasion robisz te sosy i gdzie je kupujesz , szczerze brzmi ciekawie zima mleka ni ma ....
ciekawy przepis dziękuję, u mnie jest dziwnie bo po ''kupnym '' mleku -serach itp krowim kozim bio eco i niewiadomo jeszcze jakim są bóle brzucha wysypki i inne sensacje i atrakcje a po moim tzn od naszych kóz od sąsiada krów nic się nie dzieje
Ten przepis na schab w mleku, to piers z indyka tez wyjdzie? I bez cebuli?
Wszystkie przepisy które próbowałam wychodzily, fakt tego akurat nie robiłam Jak coś robię czego nie umiem/Nie jestem pewna efektu to robię mini porcje taka tylko do spróbowania Czyli w praktyce to wygląda tak mamy normalny obiad + ta potrawa która testują jak posmakuje następny raz robię więcej
Hm, takie ledwo rozmrożone włożyłam, dwie godziny juz siedzi i jeszcze twarde. No i sos rzadki i farfocle pływają. To go teraz zlac, blendowac i zagęszczać mąka? Bo tam paprykę marchewkę i pół cebuli wrzuciłam, to pasuje czy nie bardzo? Dzieci głodne to dostały paluszki rybne...
U mnie sos ok, smaczny wyszedl, po zblendowaniu gestosc tez ok, natomiast mięso twardawe, chyba dłużej by musiało się piec... zostalo jeszcze na jutro, to spróbuje jeszcze poddusić. W każdym razie, po spacerze, wszyscy zjedli bez grymaszenia
ryż można wrzucić na masło z puszką kukurydzy, albo jak ci się nie chce to do gorącego ryżu dodac trochę masła, wymieszać (samo się rozpuści) i dodać kukurydzy- puszkę dobrze najpierw otworzyć jak masz więcej czasu i ochoty to na maśle podsmażasz cebulę, paprykę, kukurydzę (z puszki), lub groszek (z puszki, mrożony) lub groszek cukrowy (świeży) lub fasolkę lub brokuła, pomidorki koktajlowe - i w to ugotowany ryż (oczywiście wystarczą 1,2 lub 3 składniki co akurat masz pod ręką) wtedy ryż jest ciekawszy
@agatak dzięki, wrzuciłem cebulę i dodałem groszek na patelnię, taki nic, a ryż ma smak no to macie teraz bekę ze mnie
Komentarz
Dobre i robi się piorunem.
Że też goście muszą coś jeść, jakby nie mogli się zadowolic umytymi schodami albo czystą łazienką.. Ale gotowanie dla gości i tak lepsze niz codziennie dla znudzonej rodziny, hehe
@nowa zobacz to
Pamiętam smak prawdziwego mleka i śmietany, rzecz jasna nic niepasteryzowane,
Jak coś robię czego nie umiem/Nie jestem pewna efektu to robię mini porcje taka tylko do spróbowania
Czyli w praktyce to wygląda tak mamy normalny obiad + ta potrawa która testują jak posmakuje następny raz robię więcej
W każdym razie, po spacerze, wszyscy zjedli bez grymaszenia