Dawno temu miałam szybkowar i trzeba było w odpowiednim momencie bardzo zmniejszyć gaz i to było trudne czasem,
Ale gotowało się szybko
A teraz są takie, że się nie zmniejsza? Bo ja zawsze najpierw grzeję na full żeby się zagotowalo (najczęściej nie zamknięte, bo wciąż wtedy jeszcze kroję i dorzucam) potem zamykam, zmniejszam moc i ustawiam czas. Tego typu jest ten mój:
Gadałam pół godziny przez telefon z gościem od garnków. Jak on chwalił fisslera xD mówił że przy dużej rodziny to jedyny sprzęt który da rade lata. No mam nadzieję.
Szybkowar ma sens przy gotowaniu potraw wymagających dużo czasu- strączkowe, pieczenie, golonki, bitki. Ja też w nim gotuje wszystkie warzywa, kaszę, ryże. Rosół musi wolniutko pyrkać.
Pisałem już @tryk owi (Luźne gadki w luźnych gatkach przy kawce i przy herbatkach...czyli wątek kawiarniany ) : Zwilling J.A. Henckels Uwielbiamy je i nie tylko my. Oczywiście trzeba szukać promocji.
A gdzie znalazłaś w dobrej cenie? Dasz link? Szczesciara
Sprzedawca nazywa się Pablozor na allegro. Wrzuca regularnie nowe rzeczy. Jak się z licytuje coś u niego to zamyka aukcje, czeka na wpłatę, można się dogadać o darmowa wysyłkę. Kupiłam u niego szybkowar, 3 garnki fisslera i garnek do mleka.
Czekam ogólnie na fajerwerki jak będę używać tego fisslera. Serio. Mam nadzieję że to dobra inwestycja jeszcze się na szybkowar 8 litrów czaje. Wiem że 500 to nie dużo (bo w sklepach 1200) ale jednak mam opory :P
To prawdziwy garnek czy jakiś designerski popis @Elunia? Bez sensu. Jedno się rozgotuje drugie nie dogotuje i nijak ani jednego odstawić, ani odlać. Albo zawsze musisz dobierać takie potrawy, żeby potrzebowały identycznego czasu i mocy. Nakladac z tego chyba tez niewygodnie, czy zamieszać zeby nie przywarło.
Tylko po co? Tzn dla osob gotujacych na 1-3 osób to może ma jakiekolwiek uzasadnienie... Raczej jednak gadżet typu "czego to ludzie nie wymyślą, żeby sprzedać"...
Jasne @Elunia, chodziło o to że pomysł dość stary. To z zamierzchłych czasów, kiedy garnki służyły do gotowania, nie do dekoracji kuchni , stad podejrzewam, że brzydki, ale jednak bardziej ergonomiczny kształt połówek.
Wy wiecie niemal wszystko. Może jest inna firma niż Tefal produkująca garnki i patelnie z odpinaną rączką? Bardzo mi ten system pasuje, bo mam mało miejsca w szafkach, tylko pojemności już zdecydowanie za małe na naszą rodzinę...
Odpowiedni proces hartowania patelni cygańskiej Spinwar ma kilka etapów. Najpierw należy zalać ją wrzątkiem, pozostawić na pół godziny i umyć gąbką bez użycia środków chemicznych (powtórzyć dwukrotnie). Następnie wysuszoną patelnię zasypuje się solą gruboziarnistą i praży zawartość do momentu uzyskania brązowej barwy – po tym opróżniamy naczynie i ponownie osuszamy. Teraz pora na hartowanie właściwe, czyli usmażenie na głębokim oleju ok. pięciu pełnych porcji ziemniaków, które wchłoną zapach utleniającej się stali (nie należy ich jednak jeść!). Na koniec pozbądź się tłuszczu, osusz patelnię i zostaw ją na minimum 24 godziny.
Każde kolejne użycie stalowej patelni kowbojskiej Spinwar powinno kończyć się dokładnym umyciem naczynia i pokryciem jego wnętrza cienką warstwą świeżego tłuszczu.
nie do końca w temacie. ktoś tu pisał o patelniach Spinwar.
jak się je konserwuje, i jak często? i faktycznie nie przywiera?
Jeśli pierwsze hartowanie zrobisz dobrze, to potem tylko po smażeniu umyć (krótko!) dobrze wytrzeć do sucha i przesmarować wacikiem z olejem. Jeśli smażysz na dobrze rozgrzanej to nie ma szansy przywrzeć. Mi się zdarzyło kilka razy, jak smazylam jajka i nie rozgrzalam dobrze. Wtedy się przykleiły. Mięso nigdy.
Komentarz
Bo ja zawsze najpierw grzeję na full żeby się zagotowalo (najczęściej nie zamknięte, bo wciąż wtedy jeszcze kroję i dorzucam) potem zamykam, zmniejszam moc i ustawiam czas.
Tego typu jest ten mój:
To jak @Elunia, to taki jest wybuchowy?
Jeszcze w temacie kuchennym to szukam gofrownicy Dezala. Ale to w wydatki marcowe jest wpisane więc jeszcze mam czas się zastanawiać ;?
A w tym szybkowarze da się np rosół ugotować?
Szczesciara
Ja też w nim gotuje wszystkie warzywa, kaszę, ryże.
Rosół musi wolniutko pyrkać.
Zwilling J.A. Henckels
Uwielbiamy je i nie tylko my. Oczywiście trzeba szukać promocji.
Sprzedawca nazywa się Pablozor na allegro. Wrzuca regularnie nowe rzeczy. Jak się z licytuje coś u niego to zamyka aukcje, czeka na wpłatę, można się dogadać o darmowa wysyłkę.
Kupiłam u niego szybkowar, 3 garnki fisslera i garnek do mleka.
To prawdziwy garnek czy jakiś designerski popis @Elunia? Bez sensu. Jedno się rozgotuje drugie nie dogotuje i nijak ani jednego odstawić, ani odlać. Albo zawsze musisz dobierać takie potrawy, żeby potrzebowały identycznego czasu i mocy. Nakladac z tego chyba tez niewygodnie, czy zamieszać zeby nie przywarło.
https://www.worthpoint.com/worthopedia/vintage-club-hammercraft-hammered-524120884
To z zamierzchłych czasów, kiedy garnki służyły do gotowania, nie do dekoracji kuchni , stad podejrzewam, że brzydki, ale jednak bardziej ergonomiczny kształt połówek.
To wczoraj kupiłam go u innego sprzedawcy po negocjacjach za 250. xD
Jeśli smażysz na dobrze rozgrzanej to nie ma szansy przywrzeć. Mi się zdarzyło kilka razy, jak smazylam jajka i nie rozgrzalam dobrze. Wtedy się przykleiły. Mięso nigdy.