bardziej i mniej banalne problemy kuchenne :)

13468988

Komentarz

  • Najpierw wytarmoś fileta (przyprawionego) w mące, potem w jajku i na patelnię. Z patelni na brata...:wink:
  • ja w jajku nie tarmoszę ;)
  • Hm... wytarmoszone jajko się ścina i soki rybne z ryby nie wypływają i nie "strzela" w czasie smażenia.

    Tarmoszenia nie może zabraknąć:)
  • o, a więc jednak po coś to jest prócz smaku ;p
  • A da się bez rozmrażania?
  • Jak nierozmrożone, to prawdopodobnie spalisz z wierzchu, a w środku będzie jeszcze surowe, a nawet zimne...
  • Czy ktos robił w domu batoniki musli. Próbowałam wg. jakiegos przepisu tzn. płatki różne, rodzynki, pestki różne itd (co miałam), zmieszałam z jajkiem i miodem i zapiekłam. Dośc smaczne, ale sie rozpadało i było suche. Może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis?
  • Do ryby wystarczy zwykla sól, ew.pieprz. Przyprawy do ryb zamącają prawdziwy smak.
    Tak nas uczyła rodzina męża z Mazur
  • kasia24:
    Czy ktos robił w domu batoniki musli. Próbowałam wg. jakiegos przepisu tzn. płatki różne, rodzynki, pestki różne itd (co miałam), zmieszałam z jajkiem i miodem i zapiekłam. Dośc smaczne, ale sie rozpadało i było suche. Może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis?
    '


    Robiłam takie:
    Składniki:

    125 g masła
    80 g jasnego brązowego cukru
    1 łyżka miodu
    2Â? szklanki (200 g) płatków owsianych
    Â? szklanki (40 g) nasion słonecznika
    Â? szklanki (20 g) wiórków kokosowych
    pół łyżeczki cynamonu
    pół szklanki (75 g) drobno posiekanej suszonej moreli
    2 łyżki ciemnych chipsów czekoladowych (można zastąpić posiekaną gorzką czekoladą)


    Masło i cukier wymieszać w większym garnuszku, podgrzewać, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić z ognia, wsypać pozostałe składniki, za wyjątkiem czekolady, wymieszać.

    Całość wcisnąć w formę o wymiarach 20 x 30 cm. Posypać chipsami czekoladowymi.

    Piec w temperaturze 160Â?C przez 30 minut, aż ładnie zbrązowieje. Pokroić na kawałki póki jest jeszcze ciepłe, po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika.

    Smacznego :)

    Fajnie wychodza, tylko trzeba pamietać o pokrojeniu jak jeszcze ciepłe (ewentualne okruszki zostały zjedzone jako płatki z mlekiem )
    przepis z mojewypieki.blox.pl
    Podziękowali 1Bea
  • Wrzucam temat. Mielone. Zostało mi trochę nadzienia z gołąbków (mięso mielone plus ryż i kasza gryczana) i co... wbić w to jajo? Cebulkę wkroić? Dosypać bułki tartej? Przesamażyć?
    Coś muszę zrobić, co by się nie zmarnowało...
  • @AgaMaria jaglanki dodaj haha.:wink:
  • Moniś, jaglanka to na śnaidanie będzie z roczynkami ha ha :cool:
  • Oj, śpiąca jestem, przepraszam :shamed: na śnaidanie i z rodzynkami :tongue:
  • Czy ma ktoś pod ręką (ewentualnie w lodówce) kostkę masła? Potrzebuję znać jej wymiary...

    Wiem, że to brzmi dosyć dziwnie, ale potrzebuję wiedzieć jak duża jest standardowa kostka masła, tak z dokładnością do ok 0,5cm, wszystkie trzy wymiary (długość, szerokość, grubość).

    Wspomóżcie proszę.
  • Dostaliśmy kaczkę... pokrojoną. Czeka na przygotowanie.

    Ino jak tu kaczuchę zrobić i z czym podać, żeby się ją dało zjeść?

    [raz chyba kaczkę jadłam, pamiętam, że była twarda i niedobra... a podobno kaczki są przepyszne... jak się je umie zrobić...]
  • Dostaliśmy kaczkę... pokrojoną. Czeka na przygotowanie.

    Ino jak tu kaczuchę zrobić i z czym podać, żeby się ją dało zjeść?

    [raz chyba kaczkę jadłam, pamiętam, że była twarda i niedobra... a podobno kaczki są przepyszne... jak się je umie zrobić...]
    Trzeba bardzo długo piec i często w tym czasie skrapiać wodą (inaczej wysycha). Dość czaso- i energochłonne.
  • I w niezbyt wysokiej temperaturze. Ja, gdybym dostała kaczkę w kawałkach, a szczególnie swojską, to bym zostawiła na rosół. Rosół z kaczki jest pyszny (trzeba tylko odtłuścić), mięso można potem wykorzystać do pierogów, na pasztet, albo na jakąś potrawkę
  • Swojska, swojska:D
    Mamy w sumie tej kaczki tyle... tam jest chyba z 8 kawałków...

    Rosół normalnie gotować, jak z kurki? hm...
  • I co, robiłaś już tą kaczkę...?
    Szkoda, że nie pamiętasz rosołu z kaczki - robiłam na kaczkach od babci... :) Ech, dawno to było... :)
    A piersi i udka z kaczki opiekałam na patelni i dusiłam z przyprawami, podlewając wodą, po czym robiłam ten nasz dobry sos... mniam... :)
  • ja też uwielbiam rosołki z kaczki (gotuje się jeszcze dłużej niż kurkę) ale z wieeelką chęcią sama zjadłabym kaczkę nadziewaną. Jeno nie wiem jak się to robi
    :((
    moja ś.p. Babcia nadziewała zawsze na wielkanoc i to były pyszności (wątróbką zdaje się, jajeczkiem i nie wiem czym tam jeszcze)
  • czy ktos ma jakis przepis smaczny latwy i przyjemny na makowco -sernik? jest takie cos w cukierni nieopodal smaczne i drogie i nabralam ostatnio checi, zeby przyrzadzic... na dole mak, wyzej sernik i jakis lukier.. mam mase makowa..... w zyciu nie robilam sernika, ani makowca :)...    
  • Seromak to się u nas nazywa, moja mama robi, a że czasochłonne, to przepisu nie brałam.:P
  • MAFjo, w Słowenii to do tego dodają jeszcze jabłka i nazywa się to "gibanica", bo się gibie tzn trzęsie, ale ciasto pyszaste - przepisu brak tyle, że to połączenie tych trzech: sernika, makowca i jabłecznika - pycha i bomba kaloryczna

     

    :P
  • edytowano czerwiec 2012
    Jak zrobić bitą śmietanę ze śmietany  30%? Da się?
  • Ja zwykle taką ubijam - da się. Tylko żeby schłodzona była,
    k.
  • to da się zrobić bitą śmietanę z innej?


    ah marzę o bitej śmietanie :/
  • ale tylko ubić, nie trzeba nic dodać? wow.
  • z teco co pamiętam to Jadwiga była specjalistką od bitej śmietany :)
    mi wychodzi co 5 raz śmietana, a za każdym innym razem masło.


  • Bo trzeba próbować (tylko nie wyjeść wszystkiego ;), żeby nie "zmaślić".
    Można trochę posłodzić - zależy do czego będzie używana. Jak do czegoś bardziej słodkiego, to nie dodawać nic.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.