Pozwolę sobie założyć powyższy wątek, bo znalazlam tylko watek 3x bez i bardzo ciezko sie przez niego przekopywać w poszukiwaniu bezglutenowych przepisów. Gdyby juz był podobny, prosze o odesłanie.
Temat dla nas aktualny niespodziewanie od wczoraj, w badaniach u starszego synka wyszla nietolerancja, mamy odstawic gluten na 6-12 miesiecy. Jako ze jestem kompletnue zielona w temacie i na ten moment cięzko mi sobie wyobrazić życie bez glutenu, będę wdzięczna za wszelkie porady, linki i przepisy.
Komentarz
Na śniadanie zawsze jedliśmy płatki - owsiane lub jaglane. No to jaglane nam zostały.
Ale na kolacje to zawsze jakieś kanapki były. Albo do wzięcia na poza domem. Więc jak byście mnie poratowały jakimś przepisem na pieczywo bezglutenowe, to byłoby super.
Nawet nasza ukochana przyprawa "jarzynka z solą morską", której używaliśmy zamiast soli, odpada! Jak żyć? Młody (5,5 lat) niepocieszony i wściekły na doktora, zapowiada, że będzie zajadał olbrzymie ilości glutenu.
chlebek Kasi Gurbackiej
http://gurbacka.pl/przepis-na-bezglutenowy-cienki-chleb-z-chia/
smakuje mi ze wszystkimi możliwymi dodatkami: jajko, twaróg, dżem, wędlina, ser, pasztet.
bułeczki na gotowej mieszance Schaar:
http://www.olgasmile.com/bulki-bezglutenowe.html
Mąkę gryczaną za to dodaję do kopytek i wychodzą super.
Na szybko, to bułki drożdżowe z MixuB firmy Schar. Zdrowe szczególnie nie są, ale dla odmiany czasem można. Tyle, że one do spożycia tylko w dniu upieczenia, jak poleżą, to się robią paskudne. Ewentualnie można mrozić na świeżo.
Dobrą strategią jest odchodzenie od spożycia kanapek, gdy można je zastąpić czymś innym. Np. z bezglutenowych naleśników można zrobić fajne roladki z różną zawartością (serek, łosoś, pasta warzywna), różne placki bezglutenowe można smażyć i jeść zarówno na ciepło, jako placki, jak i na zimno, jako podstawę kanapki - np. z pastą z makreli, z warzywami, z łososiem, czy z czym tam kto lubi, AB wspomniała o gofrach, które też mogą zastąpić kanapki (my dodawaliśmy do ciasta drobno posiekaną szynkę i jedliśmy z sałatką porową).
Ech, cieszylam sie, ze synek nie ma nietolerancji laktozy, bo duzo jadamy nabialu, ale widzę, ze dieta bezglutenowa jest jeszcze bardziej klopotliwa, bo trzeba wykluczyc o wiele wiecej produktow...
Gdzies pamiętam przepis na gofry z namoczonych płatków owsianych zblendowanych
babka płesznik czy chia są dostępne w prawie każdym markecie - chyba nawet w biedronce, w e.leclerku, tesco, auchan na 100%
chleb pakowany raczej każdy jeden w dotyku przypomina gąbkę kuchenną i mniej więcej w smaku podobny, choć gąbki jeszcze nie jadłam )
ja robię tosty z tego chleba, wtedy jest jadalny
No wlasnie do Biedronki i innych Leclerców z naszej wiochy bedziemy miec kilkadziesiat km
kupuję pokrojony
bez różnicy w smaku między krojonym a tym w całości
ale z krojonym mniej roboty
Dzis w biedronce ten chleb bezglut
Jest ciemny i jasny, wzięłam obydwa
Ale powiem dopiero jutro co i jak z chlebem
Bo dzis juz chleb jadam )
A jem tylko do śniadania tosta
To chyba takie samo ryzyko, jak to, ze gotuje makaron bezglutenowy w tym samym garnku, co wczesniej kiedys gotowalam taki ze zwyklej pszenicy?
Tak w ogole to jeszcze o czyms pomyslalam - mam mlynek do zboza, w ktorym miele glownie gryke i jaglanke, i soczewicę, rzadziej orkisz. To moja maka jaglana tez jest potencjalnie zanieczyszczona glutenem? Ile kg kaszy mam przez nia przepuscic po zmieleniu orkiszu, zeby sie pozbyc "sladowych ilosci"???
To jakas kwadratura koła sie robi...