[cite] Agnieszka63:[/cite]Własnie, niech tradsi sobie poczytają, bo zauważyłam że to oni są szczególnymi miłośnikami liberalizmu (który jest grzechem).
Zarzut jak zarzut, bo niestety dość sporo uczestników FK popiera liberalizm. Tylko trochę mnie śmieszy, że akurat Agnieszka63 z tym zarzutem wyjechała, jako, że sama popiera współczesną demokrację - córkę liberałów i masonów (to jedno i to samo w sumie)
[cite] Paweł i Ola:[/cite]Jak dobrze, że liberalizm to nie to samo co chrześcijański libertarianizm.
Może dokładnie nie to samo, ale liberalizm ma wiele, wiele twarzy. Chrześcijański libertarianizm jest odmiana liberalizmu, więc nie bądź taki spokojny:tooth:
[cite] Gregorius:[/cite]Zarzut jak zarzut, bo niestety dość sporo uczestników FK popiera liberalizm. Tylko trochę mnie śmieszy, że akurat Agnieszka63 z tym zarzutem wyjechała, jako, że sama popiera współczesną demokrację - córkę liberałów i masonów (to jedno i to samo w sumie)
1. Gregorius Ty popierasz liberalizm, własnie Ciebie miałam na myśli wysuwając mój zarzut.
2. Ja, Agnieszka63 nie popieram współczesnej demokracji - nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy, że popieram , może wolnościowe myślenie zaszkodziło??
Dokształcać się trzeba! Popieram.
Pamiętam z dawniejszych dyskusji, że Agnieszka63 miała bardzo socjalistyczne poglądy, dlatego z ciekawością przyglądam się dyskusji.
[cite] Gregorius:[/cite]Dobra, to ja zadam sensownie pytanie do Agnieszki63: czy identyfikujesz wolny rynek z liberalizmem?
A co to jest wolny rynek?
To przeciwieństwo socjalizmu i kontroli państwa. Bazuje na prawie naturalnym.
To nie jest definicja.
Poza tym prawo naturalne nie jest prawem przyrody, ale prawo naturalne głosi "Czyń dobro, zła unikaj". Często kontrola państwa jest dobra i konieczne dla dobra (tu oto zyjących, konkretnych) ludzi.
[cite] DamianGS:[/cite]Dokształcać się trzeba! Popieram.
Pamiętam z dawniejszych dyskusji, że Agnieszka63 miała bardzo socjalistyczne poglądy, dlatego z ciekawością przyglądam się dyskusji.
Agnieszka: mylisz ekonomię wolnego rynku z liberalizmem.
"nie kradnij" to też prawo naturalne.
Przypominam, iż Św. Tomasz z Akwinu twierdził, że własność prywatna przyczynia się do lepszej pracowitości człowieka, ponieważ ten z natury bardziej się troszczy o swoją własność, co w konsekwencji buduje dobro ogółu.
Zadziwiające, jak mało się wspomina o znaczącym wpływie scholastyków na rozwój ekonomii
[cite] Gregorius:[/cite]Agnieszka: mylisz ekonomię wolnego rynku z liberalizmem.
Przypominam, iż Św. Tomasz z Akwinu twierdził, że własność prywatna przyczynia się do lepszej pracowitości człowieka, ponieważ ten z natury bardziej się troszczy o swoją własność, co w konsekwencji buduje dobro ogółu.
Zadziwiające, jak mało się wspomina o znaczącym wpływie scholastyków na rozwój ekonomii
Dalej nie wiem co to jest wolny rynek.
Ja nie neguję własności prywatnej.
Komentarz
Słuchacze RM nie mają z tym problemu, bo już od dawna są uświadamiani przez Katolicki Głos w Swoim Domu w kwestii liberalizmu.
Ja też?
Są tylko farbowani.
P.
2. Ja, Agnieszka63 nie popieram współczesnej demokracji - nie wiem skąd Ci to przyszło do głowy, że popieram , może wolnościowe myślenie zaszkodziło??
Poza tym prawo naturalne nie jest prawem przyrody, ale prawo naturalne głosi "Czyń dobro, zła unikaj". Często kontrola państwa jest dobra i konieczne dla dobra (tu oto zyjących, konkretnych) ludzi.
Też się zdziwiłem, ale kontynuuj
Ja nie neguję własności prywatnej.