Wiele osób wyraża żal z powodu, iż rogale te są dostępne wyłącznie w Poznaniu, a w tym roku osiągnęły one zawrotną cenę 43-49 PLN za kilogram.
Postanowiłam zatem wyprodukować je własnoręcznie.
Są dwa podstawowe myki (czyli sprawy istotne):
1) biały mak!!!
2) ciasto półfrancuskie i absolutnie nie drożdżowe, półfrancusko-drożdzowe itp.
A zatem sprawdzony dziś przepis:
FARSZ MAKOWY:
40 dkg maku,
1 l mleka,
15 dkg masła,
Â? szklanki miodu naturalnego,
1 laska wanilii,
15- 20 dkg migdałów lub/i orzechów,
10 dkg rodzynek,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
1-2 jajka,
1 szklanka cukru,
1 kieliszek rumu lub koniaku, (malusi, bo się masa rozwodni, a najlepiej duży i stopniowo popijać w trakcie przyrządzania)
40 dkg uprzednio umytego maku zalewamy 1 l wrzącego mleka i gotujemy (mleko powinno zaledwie mrugać) na małym ogniu (na płytce azbestowej lub na żeliwnej) przez Â? godziny. Osączony na sitku mak należy zemleć w maszynce 3â??4 razy.
W rondlu żeliwnym rozpuszczamy masło, miód, dodajemy drobniutko utłuczoną laskę wanilii, niezbyt drobno posiekane migdały/orzechy, rodzynki, pokrajaną drobno, usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Teraz dodajemy mak i przesmażamy go z podanymi składnikami przez 10 minut (często mieszając, by uniknąć przypalenia).
Do dość ochłodzonej masy dodajemy żółtka utarte dokładnie ze szklanką cukru oraz bardzo sztywno ubitą pianą z pozostałych białek. Smak masy makowej będzie wykwintniejszy, gdy na zakończenie dodamy do niej kieliszek rumu lub koniaku. Farsz jest gotowy. Jeszcze letni nakładamy na ciasto.
CIASTO P??ŁFRANCUSKIE:
75dkg mąki pszennej luksusowej
67 dkg masła
3 jaja
9 żółtek
30 dkg śmietany (15 łyżek)
Przyrządzić ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajo, żółtka, śmietanę, szybko zarobić ciasto. Ciasto włożyć do miski posypanej mąką, wynieść w chłodne miejsce na 12 godzin.
Pokroić i zawinąć adekwatnie.
Nałożyć masę makową.
Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, piec przez 20â??30 minut.
Komentarz
Ja też mam wielką ochotę na takiego rogala , ale na siłach się nie czuję , żeby sama robić. Może będziemy jeżdzić na imieniny Marcina do Poznania. Albo może bliżej , do Wrocławia :cool:
:ag:
Jestem fanką i strasznym łasuchem, jeśli chodzi o te rogale, a teraz będę je mogła zrobić sobie sama :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
Teraz możesz spytać z jakiego , może ktoś podpowie
http://wielodzietni.info/wp-login.php
Bialy mak znalazlam na ebayu: 8,90 EUR za pol kilo (plus 5,90 za przesylke)... Trzeba bedzie przywiezc zapas z PL.
Gdybym wiedziala, to bysmy tydzien zostali
Gotowe były i tak dopiero po zmroku, a nie wiem czy chcieliście zostać do dziś?
Mozliwe, nie widzialam go live, wiec nie zaprzecze ani nie potwierdze.
chcę to jutro upiec na tłusty czwartek i pytanie, czy chodzi o te dwa białka użyte do masy czy o 9 białek pozostałych od wyrabiania ciasta?????
( jak ja zazdroszczę wszystkim którym się chce
ehhhhhhhhh