Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

uszka i pierogi wigilijne

124»

Komentarz

  • Buraczki tarte na drobnych oczkach ( na papkę ) zasmażane ?

    Ja uwielbiam :bigsmile:
  • Mieszkające na Śląsku Panie to moczkę robią ?:bigsmile:
  • Przeglądając strony z przepisami świątecznymi, natknęłam się na

    Kaszubski tort z fasoli ( kuchnia regionalna Pomorze i Kaszuby )
    wygląda nawet, nawet, ciekawe jak smakuje, jadłyście ?
    http://images.przepisy.pl/images/412x266_tc_100/13565/Kaszubski_tort_z_fasoli.jpeg

    Kaszubski tort z fasoli - składniki:

    jajka - 8 sztuk
    dżem o kwaskowatym smaku - 20 dekagramów
    sok lub koncentrat z warzyw lub owoców o intensywnym smaku - 1 łyżka
    bułka tarta - 5 dekagramów
    fasola "Jaś" - 20 dekagramów
    białko jajka - 1 sztuka
    mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    cukier puder - 25 dekagramów / x 2
    migdały - 10 dekagramów / x2

    sposób przygotowania:

    Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel.
    Wcześniej ugotowaną na półtwardo fasolę, obierz ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sitko.
    Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą i migdałami oraz delikatnie połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.
    Przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
    Utrzyj białka z cukrem pudrem, zabarw odrobiną soku buraczanego i jeszcze chwilę ucieraj.
    Jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę, musimy do tak przygotowanego lukru, dodać trochę dowolnego barwnika spożywczego (np. sok ze szpinaku i koncentrat z buraków).
    Zimny tort przekrój na krążki, przełóż je dżemem, a wierzch posmaruj lukrem


    edit: przepis koślawo się wkleił
  • [cite] hipolit:[/cite]Buraczki tarte na drobnych oczkach ( na papkę ) zasmażane ?

    Ja uwielbiam :bigsmile:
    Mniaaam- lepsza tylko śląska kapusta zasmażana
    [cite] hipolit:[/cite]Mieszkające na Śląsku Panie to moczkę robią ?:bigsmile:
    Moja siostra robi, ale nie próbowałam, bo mi się nazwa kojarzy niezbyt szczęśliwie

    Ciasto marchewkowe pyszne, więc pewnie tort s fasoli również. Pięknie wygląda
  • [cite] Cart:[/cite]Jak nie, jak tak?:cool:
    lazanki.JPG

    Mniam , ale takich w Wigilię to chyba nie wolno?
  • No niby nie wolno :) Ale pozostają jeszcze 362 dni w roku (bo odpada też Środa Popielcowa i Wielki Piątek). Chętnie bym się zaprosiła na takie specjały! :bigsmile: Kluski, placki, pierogi, uszka, makarony, pyzy... Niebo w gębie :fr:
  • u nas uszka nie z kwadracikow, ale z okragle.
  • [cite] karamba:[/cite]A znacie pierogi postne- takie z samymi ziemniaczkami plus ew. cebulka? Nie ruskie. U nas tylko takie - 300 sztuk, potem z kapustą- 200 i uszka- same prawdziwki, siekane drobno, nie mielone- ilośc dowolna:bigsmile:
    czy Ty nie jesteś przypadkiem moją teściową? :shocked::shocked::shocked: :wink::wink::wink:
    dokładnie taki zestaw(+ kilka innych potraw) jest na Wigilii u moich tesciów
    pierogi z ziemniakami i cebulką to moje najulubieńsze

    za to moja Mama robi uszka wielkości...paznokcia-słowo słowo, takie mikroskopijne, są zawsze atrakcją
    a u Teściów-jak u Pro, okrągłe, z "maszyny", czyli takiej jakby tacki z otworami, na które nakłada się płat ciasta, farsz, kolejny płat ciasta i wałkuje
    ale ja wolę mamowe
    ha-w tym roku spędzam święta jednocześnie z mamą i teściową...ciekawe, czy teściowa ustąoi choć troszkę miejsca w kuchni dla mojej mamy:cool:
  • Zjadłabym sobie takie pierożki, bo ziemniaki, to moje ulubione warzywo... :wink:
  • Nie mogę sie opanować zagladam i się slinię.
    Moje bliźniaki 1 raz może bedą w tym roku na święta u mojej mamy.
    Moja mama też już pewnie lepi uszka, a do barszczu dodaje kwasu z ogórków kiszonych i czosnek. Zawsze ale to zawsze dodaje za dużo pieprzu dzieciaki mają radochę bo pomimo wszystko jedzą. Od teściowej przejeliśmy kompot z suszu koniecznie dodajemmy śliwki wędzone, pierożki z jabłkami i 2 wersja ze śliwką wedzoną a ja kupiłam mojego męża i teściowa kutią.:confused:
  • Ciekawy pomysł z tym kwasem z ogórków. A nie pachnie ten barszcz jak ogórkowa?

    Ja też dodaję bardzo dużo czosnku, ale już po gotowaniu. I też robię barszcz bardzo ostry.

    Czosnek dodaję do wielu rzeczy. Nie wyobrażam sobie pomidorowej bez czosnku (też wciśniętego po zdjęciu zupy z ognia).

    Na razie tylko do słodkich ciast nie dodaję czosnku :bigsmile:
  • o tak, tak. Moja mam tez dodawała soku z ogórków kiszonych jak było za mało kwaskowe :)
  • [cite] IrenaB:[/cite] I też robię barszcz bardzo ostry.
    :
    To już wiem, dlaczego nie ma u Ciebie noży: wszystkie wrzucasz do barszczu:bigsmile:
  • No nie mogę, dzieci jedzą pierogi z kapustą a ja dalej u was i się delektuję.
    W ogórkach mojej mamy też jest dużo czosnku, a barszcz tylko dosmaczała, ja wrzucam jabłko kiszone np do barszczu, bo moja teściowa jak kisi kapustę to ugniata ją jabłkiem.
    Ostatnio dodałam jabłko do farszu ryby po grecku. U nas to jedna z potraw wigilijnych. Świeży dorsz w takim farszu jest bardzo smaczny.
  • Ostatnio dodałam jabłko do farszu ryby po grecku. U nas to jedna z potraw wigilijnych. Świeży dorsz w takim farszu jest bardzo smaczny.

    Faszerujesz rybę po grecku? Czy chodziło Ci to te warzywa, w których jest ryba? Bo jeśli chodzi o warzywa, to pysznie wychodzi, kiedy jest tylko cebula, marchew i właśnie jabłko (+ trochę cynamonu i goździk)
  • Przypomnieliście mi, że baaaardzo dawno nie robiłam uszek :bigsmile: Może w przyszłym roku się skuszę :wink:
  • kociara - moje dziecka dopiero mówią, że się ożenią np. czterolatek :fi: ale jeszcze żaden.... Choć to niezła wizja: I ty zostaniesz teściową!
  • i jeszcze to :)
  • edytowano grudnia 2015
    @skatarzyna, weź tu podaj proporcje na ciasto do uszek/pierogów. Gdzieś podawałaś, ale jak znam życie, to pewnie w "Czy jest z nami lekarz?" ;)

    zapamiętałam 300g mąki
  • i szklanka wrzątku + szczypta soli
  • o dzięki Ci
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.