jajka - 8 sztuk dżem o kwaskowatym smaku - 20 dekagramów sok lub koncentrat z warzyw lub owoców o intensywnym smaku - 1 łyżka bułka tarta - 5 dekagramów fasola "Jaś" - 20 dekagramów białko jajka - 1 sztuka mąka ziemniaczana - 1 łyżka cukier puder - 25 dekagramów / x 2 migdały - 10 dekagramów / x2
sposób przygotowania:
Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel. Wcześniej ugotowaną na półtwardo fasolę, obierz ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sitko. Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą i migdałami oraz delikatnie połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek. Przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut. Utrzyj białka z cukrem pudrem, zabarw odrobiną soku buraczanego i jeszcze chwilę ucieraj. Jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę, musimy do tak przygotowanego lukru, dodać trochę dowolnego barwnika spożywczego (np. sok ze szpinaku i koncentrat z buraków). Zimny tort przekrój na krążki, przełóż je dżemem, a wierzch posmaruj lukrem
No niby nie wolno :) Ale pozostają jeszcze 362 dni w roku (bo odpada też Środa Popielcowa i Wielki Piątek). Chętnie bym się zaprosiła na takie specjały! :bigsmile: Kluski, placki, pierogi, uszka, makarony, pyzy... Niebo w gębie :fr:
[cite] karamba:[/cite]A znacie pierogi postne- takie z samymi ziemniaczkami plus ew. cebulka? Nie ruskie. U nas tylko takie - 300 sztuk, potem z kapustą- 200 i uszka- same prawdziwki, siekane drobno, nie mielone- ilośc dowolna:bigsmile:
czy Ty nie jesteś przypadkiem moją teściową? :shocked::shocked::shocked:
dokładnie taki zestaw(+ kilka innych potraw) jest na Wigilii u moich tesciów
pierogi z ziemniakami i cebulką to moje najulubieńsze
za to moja Mama robi uszka wielkości...paznokcia-słowo słowo, takie mikroskopijne, są zawsze atrakcją
a u Teściów-jak u Pro, okrągłe, z "maszyny", czyli takiej jakby tacki z otworami, na które nakłada się płat ciasta, farsz, kolejny płat ciasta i wałkuje
ale ja wolę mamowe
ha-w tym roku spędzam święta jednocześnie z mamą i teściową...ciekawe, czy teściowa ustąoi choć troszkę miejsca w kuchni dla mojej mamy:cool:
Nie mogę sie opanować zagladam i się slinię.
Moje bliźniaki 1 raz może bedą w tym roku na święta u mojej mamy.
Moja mama też już pewnie lepi uszka, a do barszczu dodaje kwasu z ogórków kiszonych i czosnek. Zawsze ale to zawsze dodaje za dużo pieprzu dzieciaki mają radochę bo pomimo wszystko jedzą. Od teściowej przejeliśmy kompot z suszu koniecznie dodajemmy śliwki wędzone, pierożki z jabłkami i 2 wersja ze śliwką wedzoną a ja kupiłam mojego męża i teściowa kutią.:confused:
No nie mogę, dzieci jedzą pierogi z kapustą a ja dalej u was i się delektuję.
W ogórkach mojej mamy też jest dużo czosnku, a barszcz tylko dosmaczała, ja wrzucam jabłko kiszone np do barszczu, bo moja teściowa jak kisi kapustę to ugniata ją jabłkiem.
Ostatnio dodałam jabłko do farszu ryby po grecku. U nas to jedna z potraw wigilijnych. Świeży dorsz w takim farszu jest bardzo smaczny.
Ostatnio dodałam jabłko do farszu ryby po grecku. U nas to jedna z potraw wigilijnych. Świeży dorsz w takim farszu jest bardzo smaczny.
Faszerujesz rybę po grecku? Czy chodziło Ci to te warzywa, w których jest ryba? Bo jeśli chodzi o warzywa, to pysznie wychodzi, kiedy jest tylko cebula, marchew i właśnie jabłko (+ trochę cynamonu i goździk)
Komentarz
Ja uwielbiam :bigsmile:
Kaszubski tort z fasoli ( kuchnia regionalna Pomorze i Kaszuby )
wygląda nawet, nawet, ciekawe jak smakuje, jadłyście ?
http://images.przepisy.pl/images/412x266_tc_100/13565/Kaszubski_tort_z_fasoli.jpeg
Kaszubski tort z fasoli - składniki:
jajka - 8 sztuk
dżem o kwaskowatym smaku - 20 dekagramów
sok lub koncentrat z warzyw lub owoców o intensywnym smaku - 1 łyżka
bułka tarta - 5 dekagramów
fasola "Jaś" - 20 dekagramów
białko jajka - 1 sztuka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
cukier puder - 25 dekagramów / x 2
migdały - 10 dekagramów / x2
sposób przygotowania:
Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel.
Wcześniej ugotowaną na półtwardo fasolę, obierz ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sitko.
Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą i migdałami oraz delikatnie połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.
Przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy i piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.
Utrzyj białka z cukrem pudrem, zabarw odrobiną soku buraczanego i jeszcze chwilę ucieraj.
Jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę, musimy do tak przygotowanego lukru, dodać trochę dowolnego barwnika spożywczego (np. sok ze szpinaku i koncentrat z buraków).
Zimny tort przekrój na krążki, przełóż je dżemem, a wierzch posmaruj lukrem
edit: przepis koślawo się wkleił
Ciasto marchewkowe pyszne, więc pewnie tort s fasoli również. Pięknie wygląda
Mniam , ale takich w Wigilię to chyba nie wolno?
dokładnie taki zestaw(+ kilka innych potraw) jest na Wigilii u moich tesciów
pierogi z ziemniakami i cebulką to moje najulubieńsze
za to moja Mama robi uszka wielkości...paznokcia-słowo słowo, takie mikroskopijne, są zawsze atrakcją
a u Teściów-jak u Pro, okrągłe, z "maszyny", czyli takiej jakby tacki z otworami, na które nakłada się płat ciasta, farsz, kolejny płat ciasta i wałkuje
ale ja wolę mamowe
ha-w tym roku spędzam święta jednocześnie z mamą i teściową...ciekawe, czy teściowa ustąoi choć troszkę miejsca w kuchni dla mojej mamy:cool:
Moje bliźniaki 1 raz może bedą w tym roku na święta u mojej mamy.
Moja mama też już pewnie lepi uszka, a do barszczu dodaje kwasu z ogórków kiszonych i czosnek. Zawsze ale to zawsze dodaje za dużo pieprzu dzieciaki mają radochę bo pomimo wszystko jedzą. Od teściowej przejeliśmy kompot z suszu koniecznie dodajemmy śliwki wędzone, pierożki z jabłkami i 2 wersja ze śliwką wedzoną a ja kupiłam mojego męża i teściowa kutią.:confused:
Ja też dodaję bardzo dużo czosnku, ale już po gotowaniu. I też robię barszcz bardzo ostry.
Czosnek dodaję do wielu rzeczy. Nie wyobrażam sobie pomidorowej bez czosnku (też wciśniętego po zdjęciu zupy z ognia).
Na razie tylko do słodkich ciast nie dodaję czosnku :bigsmile:
W ogórkach mojej mamy też jest dużo czosnku, a barszcz tylko dosmaczała, ja wrzucam jabłko kiszone np do barszczu, bo moja teściowa jak kisi kapustę to ugniata ją jabłkiem.
Ostatnio dodałam jabłko do farszu ryby po grecku. U nas to jedna z potraw wigilijnych. Świeży dorsz w takim farszu jest bardzo smaczny.
Faszerujesz rybę po grecku? Czy chodziło Ci to te warzywa, w których jest ryba? Bo jeśli chodzi o warzywa, to pysznie wychodzi, kiedy jest tylko cebula, marchew i właśnie jabłko (+ trochę cynamonu i goździk)
zapamiętałam 300g mąki