szklanka wody (chłodnej) około łyżeczka masła mąki - ile zabierze
sypię nieco mąki na stolnicę, daję masło. gniotąc ciasto dolewam po trochu wody i dodaję mąki, aż zużyję całą wodę bardzo ważne: po zagnieceniu ciasto wkładam pod miskę na minimum 15 minut (to był czas na przewijanie, karmienie itp. zajęcia z niemowlęciem) - nawet do godziny i dłużej - ile trzeba. Ciasto "sparuje wtedy" - robi się gładkie i plastyczne. Nadziewam różnie - mięsem, serem - na słodko lub na "rusko", kapustą z grzybami, soczewicą - co mi do głowy przyjdzie. żeby się nie lepiły po ugotowaniu - wykładam na chwilę na tacę z tłuszczem
Uwielbiam pierogi i mogłabym jeść je prawie na okrągło, nie mogą więc być zbyt skomplikowane.
Nie mam doświadzcenia w robieniu pierogów, ale ponieważ pierogożerców w domu sporo, w ferie 14-latka ambitnie zapowiedziała,że zrobi pierogi, jak przygotuję jej farsz. Wróciłam z pracy, pierogów mnóstwo, pieknie jej wyszły, więc cała rodzina w oczekiwaniu pierogowej wyżerki, a Zo do nas " Zapomnijcie! Ja te pierogi 4 godziny robiłam, nie możecie ich zjeść na jeden obiad!" I kazała nam połowę zamrozić.
Ja co prawda nie Katarzyna (chociaż to moja imienniczka) ale pierogi z soczewicą też robiłam, więc pozwolę sobie odpowiedzieć: do zmielonej soczewicy dodawałam podsmażoną na oliwie cebulkę oraz sól i pieprz (w tym ziołowy - bo b. lubię). Wyszły bardzo smaczne, nawet mój mąż chwalił - choć on jest fanem mięsnych. Do farszu z soczewicy czy fasoli trzeba dodać trochę tłuszczu, bo inaczej pierogi będą suche.
Uwielbiam pierogi, ale nie umiem:( Nasza mistrzyni pierogowa- babcia już nie w formie. Pamiętam jak w wakacje w domku letniskowym bez wody i zbutlą gazową robiła pierogi z jagodami. Wałkowała ciasto butelką:)
Ja robię na oko i najpierw kroję nożem i jak się połączą składniki to dopiero zagniatam ręką. Podobno ciasto z jajkiem jest wtedy bardzije miękkie. I daję wrzątek. Tłuszczu nie dodaję soli mało, szczyptę bo i tak solę wodę w której się gotują. Gotuję w wodzie z dodatkiem oleju. Nie kleją się wtedy. Ja do farszu z soczewicy dodaję jeszze przecier pomidorowy i dużo czosnku podsmażonego.
Wczoraj z natchnienia @Dorotak robiłam z truskawkami. Ale tylko dla dwóch osób. Ciasto z jajkiem, bez tłuszczu i na oko. No, dobre wyszły. Dzisiaj skonsumowałyśmy resztę niekoszernie, bo z bułką tartą na maśle o cukrem.
@Aneczka08 ja niepytana, ale podpowiem, że ja robię z czerwoną soczewicą - do niej dodaję podsmażoną, drobno pokrojoną cebulkę (dużo), świeżą natkę pietruszki posiekaną (jeszcze więcej), sól i dużo pieprzu, czarnego i żółtego. Przed nakładaniem farszu rozdrabniam odrobinę widelcem przy mieszaniu, nic więcej nie trzeba miksować. Takie pierogi wychodzą pyszne
A jak robisz ciasto, może od tego zacząć? Najlepiej, gdy do mąki dodaje się ciepłą wodę (ja nawet robię z gorącą i zostawiam do ostygnięcia), daje troszkę oleju i robi plastyczne ciasto. Może robiłaś z zimną wodą i za dużo wgniotłaś mąki?
Czy robiłyście może ciasto bezglutenowe na pierogi? Ja próbowałam,wyszły nie najgorsze,Ale to była improwizacja,której niestety nie powtórzę.Może macie sprawdzony przepis?
Robiłam bezglutenowe pierogi z mieszanki MixB firmy Schar i wrzątku z oliwą. Wyszły całkiem jadalne i technologicznie były ogarnialne. Ale szczyt zdrowotności to to nie był ;-)
A jak ciasto na wrzatku walkujecie? Mi sie od razu kurczy, wraca do prawie poprzedniego ksztaltu... Pierogi sie rozlewaja, rozlaza na mim. Na zimnej wodzie za to nie, trzymaja ksztalt.
Komentarz
szklanka wody (chłodnej)
około łyżeczka masła
mąki - ile zabierze
sypię nieco mąki na stolnicę, daję masło. gniotąc ciasto dolewam po trochu wody i dodaję mąki, aż zużyję całą wodę
bardzo ważne: po zagnieceniu ciasto wkładam pod miskę na minimum 15 minut (to był czas na przewijanie, karmienie itp. zajęcia z niemowlęciem) - nawet do godziny i dłużej - ile trzeba. Ciasto "sparuje wtedy" - robi się gładkie i plastyczne.
Nadziewam różnie - mięsem, serem - na słodko lub na "rusko", kapustą z grzybami, soczewicą - co mi do głowy przyjdzie.
żeby się nie lepiły po ugotowaniu - wykładam na chwilę na tacę z tłuszczem
Uwielbiam pierogi i mogłabym jeść je prawie na okrągło, nie mogą więc być zbyt skomplikowane.
a czym doprawiasz farsz do pierogów z soczewicą?
Może ze skorupkami
Ciasto robi sięza twarde jak się da za dużo białek. Lepiej jest dodać 2 żółtka i 1 białko.
przekonałam się do pierogów!!! znaczy się do robienia:-)) w zeszłym tygodniu robiłam 3x...
Ciasto z jajkiem, bez tłuszczu i na oko.
No, dobre wyszły.
Dzisiaj skonsumowałyśmy resztę niekoszernie, bo z bułką tartą na maśle o cukrem.
Do konsystencji śmietany. Jak przestygnie to dodaję mąki i wyrabiam do pożądanej konsystencji. Wychodzi bardzo delikatne.
wszystko jak zwykle i porażka na całej linii- ciasto rwie się przy wałkowaniu, jak je ratować???
kto da więcej
Mnie się rwie jak byle jak zagniatam i wyrabiam
Ja próbowałam,wyszły nie najgorsze,Ale to była improwizacja,której niestety nie powtórzę.Może macie sprawdzony przepis?