Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

pierogi

24

Komentarz

  • opracowałam ciasto mając w domu niemowlęta:

    szklanka wody (chłodnej)
    około łyżeczka masła
    mąki - ile zabierze ;)

    sypię nieco mąki na stolnicę, daję masło. gniotąc ciasto dolewam po trochu wody i dodaję mąki, aż zużyję całą wodę
    bardzo ważne: po zagnieceniu ciasto wkładam pod miskę na minimum 15 minut (to był czas na przewijanie, karmienie itp. zajęcia z niemowlęciem) - nawet do godziny i dłużej - ile trzeba. Ciasto "sparuje wtedy" - robi się gładkie i plastyczne.
    Nadziewam różnie - mięsem, serem - na słodko lub na "rusko", kapustą z grzybami, soczewicą - co mi do głowy przyjdzie.
    żeby się nie lepiły po ugotowaniu - wykładam na chwilę na tacę z tłuszczem

    Uwielbiam pierogi i mogłabym jeść je prawie na okrągło, nie mogą więc być zbyt skomplikowane.
  •  Nie mam doświadzcenia w robieniu pierogów, ale ponieważ pierogożerców w domu sporo, w ferie 14-latka ambitnie zapowiedziała,że zrobi pierogi, jak przygotuję jej farsz. Wróciłam z pracy, pierogów mnóstwo, pieknie jej wyszły, więc cała rodzina w oczekiwaniu pierogowej wyżerki, a Zo do nas " Zapomnijcie! Ja te pierogi 4 godziny robiłam, nie możecie ich zjeść na jeden obiad!" I kazała nam połowę zamrozić. 
    Musieliśmy kanapkami dojadac...
  • Przepis na ciasto na pierogi wg ojca Grande:
    zwykła mąka + podprażone na patelni otręby pszenne (2-3 łyźki) + gorąca woda
    Nie trzeba dodawać jajka, cytat z ojca G.: "Ciasto z dodatkiem jaj jest tak twarde, że można potem pierogami o ścianę rzucać... " 
  • @Katarzyna

    a czym doprawiasz farsz do pierogów z soczewicą?
  • Ja co prawda nie Katarzyna (chociaż to moja imienniczka) ale pierogi z soczewicą też robiłam, więc pozwolę sobie odpowiedzieć: do zmielonej soczewicy dodawałam podsmażoną na oliwie cebulkę oraz sól i pieprz (w tym ziołowy - bo b. lubię). Wyszły bardzo smaczne, nawet mój mąż chwalił - choć on jest fanem mięsnych. Do farszu z soczewicy czy fasoli trzeba dodać trochę tłuszczu, bo inaczej pierogi będą suche.
  • edytowano lutego 2013
    @chabrowka - duszona cebula, sól i pieprz. Moim zdaniem więcej nic nie trzeba.
  • Przepis na ciasto na pierogi wg ojca Grande:
    zwykła mąka + podprażone na patelni otręby pszenne (2-3 łyźki) + gorąca woda
    Nie trzeba dodawać jajka, cytat z ojca G.: "Ciasto z dodatkiem jaj jest tak twarde, że można potem pierogami o ścianę rzucać... " 
    Ciekawe, jakie jajka ma na myśli... :-?

    Może ze skorupkami ;)
  • Ja kiedyś zrobiłam bez jajek i błe.....niedobre.
    Ciasto robi sięza twarde jak się da za dużo białek. Lepiej jest dodać 2 żółtka i 1 białko.
  • Nalepsze ciasto to mąka, dość ciepła woda i olej/oliwa

    Sprężyste, miękkie
    Pierogi tak cienkie, że widać farsz
    a chyba o to chodzi, żeby nie jeść ciasta a farsz ;)

    Mój szwagier jest mistrzem ciasta pierogowego ;)
  • @Agnicha a w jakich proporcjach dajesz te składniki?
  • Uwielbiam pierogi, ale nie umiem:( Nasza mistrzyni pierogowa- babcia już nie w formie. Pamiętam jak w wakacje w domku letniskowym bez wody i zbutlą gazową robiła pierogi z jagodami. Wałkowała ciasto butelką:)
  • Robię takie ciasto od kilku lat. Zawsze się udaje wspaniale i nie jest na oko  ;)  http://www.mojewypieki.com/przepis/pierogi---moje-ulubione-ciasto-pierogowe
  • Ja robię na oko i najpierw kroję nożem i jak się połączą składniki to dopiero zagniatam ręką. Podobno ciasto z jajkiem jest wtedy bardzije miękkie. I daję wrzątek. Tłuszczu nie dodaję soli mało, szczyptę bo i tak solę wodę w której się gotują. Gotuję w wodzie z dodatkiem oleju. Nie kleją się wtedy. Ja do farszu z soczewicy dodaję jeszze przecier pomidorowy i dużo czosnku podsmażonego.

  • ja na dwie szklanki mąki daję 3/4 szkl wrzątku, jajko i sól i trochę masła a na podwójna porcję wody i mąki tez daje jedno jajko
  • @Katarzyna z jaką soczewicą te pierogi zieloną czy czerwoną - i czy ją miksujesz czy nie?

    przekonałam się do pierogów!!! znaczy się do robienia:-)) w zeszłym tygodniu robiłam 3x...
  • Ja robię z zieloną. Nie miksuję. Duszę z drobno pokrojoną cebulą.
  • Wczoraj z natchnienia @Dorotak :) robiłam z truskawkami. Ale tylko dla dwóch osób. :)
    Ciasto z jajkiem, bez tłuszczu i na oko.
    No, dobre wyszły. :)
    Dzisiaj skonsumowałyśmy resztę niekoszernie, bo z bułką tartą na maśle o cukrem. :)
  • Ja robię bez jaja ale za to zaparzam mąkę wrzątkiem.

    Do konsystencji śmietany. Jak przestygnie to dodaję mąki i wyrabiam do pożądanej konsystencji. Wychodzi bardzo delikatne.
  • też wrzątkiem, bez jajka, maszyna wyrabia, by nie poparzyć rąk :)
  • Z wrzątkiem jest najlepsze ciasto, delikatne i łatwo się robi z niego pierogi.
  • @Aneczka08 ja niepytana, ale podpowiem, że ja robię z czerwoną soczewicą - do niej dodaję podsmażoną, drobno pokrojoną cebulkę (dużo), świeżą natkę pietruszki posiekaną (jeszcze więcej), sól i dużo pieprzu, czarnego i żółtego. Przed nakładaniem farszu rozdrabniam odrobinę widelcem przy mieszaniu, nic więcej nie trzeba miksować. Takie pierogi wychodzą pyszne :)
  • ratunku!
    wszystko jak zwykle i porażka na całej linii- ciasto rwie się przy wałkowaniu, jak je ratować???
  • już próbowałam!
    kto da więcej ;)
  • A jak robisz ciasto, może od tego zacząć? Najlepiej, gdy do mąki dodaje się ciepłą wodę (ja nawet robię z gorącą i zostawiam do ostygnięcia), daje troszkę oleju i robi plastyczne ciasto. Może robiłaś z zimną wodą i za dużo wgniotłaś mąki?
  • Dobrze wyrobić.
    Mnie się rwie jak byle jak zagniatam i wyrabiam
  • wrzątkiem zalałam, jak zwykle, a wyrabiałam tak, że aż mi ręka zdechła, może jakaś mąka trefna :(
  • Czy robiłyście może ciasto bezglutenowe na pierogi?
    Ja próbowałam,wyszły nie najgorsze,Ale to była improwizacja,której niestety nie powtórzę.Może macie sprawdzony przepis?
  • Robiłam bezglutenowe pierogi z mieszanki MixB firmy Schar i wrzątku z oliwą. Wyszły całkiem jadalne i technologicznie były ogarnialne. Ale szczyt zdrowotności to to nie był ;-)
  • A jak ciasto na wrzatku walkujecie? Mi sie od razu kurczy, wraca do prawie poprzedniego ksztaltu... Pierogi sie rozlewaja, rozlaza na mim. Na zimnej wodzie za to nie, trzymaja ksztalt.
  • Normalnie wałkuję. Owszem, ciasto nieco bardziej elastyczne, ale bez przesady, żeby się nie dało rozwałkować. Może za luźne robisz?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.