Mi sie ciasto kurczylo, jak bylo za duzo maki wrobione. Robilam placek, a on sie zmniejszal, za to w gotowaniu z pieknie napchanych robily sie dwa razy wieksze flaki.
I ja zawsze robię z wrzątkiem,podobnie jak podpłomyki. Dzięki@Katarzyna-z tym "szczytem zdrowotności" to oczywiście wiem. Ale serce się kraje,jak cała rodzina może jeść orkiszowe,a jeden maluszek nie:-(. Dlatego próbuję cokolwiek,byleby nie czuł siew wykluczony.
@Aniuszka- kiedys dodawalam drozdze, ale musielismy wyeliminowac. Teraz po prostu zalewam wrzatkiem make, dodaje ok. 2 lyzek oleju slonecznikowego na ok. 4 szkl. maki oraz szczypte soli. Gdy uzywam maki orkiszowej typ 650, wowczas ciasto wychodzi bardzo sprezyste i elastyczne. Z dodatkiem maki z pelnego przemialu, ciasto juz zmienia strukture, jest bardziej kruche. Smaze krociutko cieniutkie placki na rozgrzanej suchej patelni zeliwnej.
Dla nas to zawsze pyszny ratunek, gdy skonczy sie chleb.
Dzisiaj robiłam pierogi. Również robię z gorącą wodą, oleju nie dodaję. A zrobione ciasto trzymam pod szmatką żeby wolniej stygło. Zawsze wychodzą delikatne.
@Agnieszka5 - a grykę możecie jeść? Mąka gryczana ma chyba jakiś rodzaj glutenu, skoro wychodzą z niej ładne, zwięzłe placki. Pierogi też powinny. A smak jest dość delikatny.
@Agnieszka5 - ja robiłam bezglutenowe z mieszanki Schara MixB (ona niby jest do pieczywa drożdżowego, ale na pierogi była bardzo dobra). Zaparzałam tą mąkę wrzątkiem z tłuszczem i już. Ciasto było technologicznie całkiem dobre i w smaku jadalne. Robiłam z niego i pierogi i uszka. Z gryczanej nie próbowałam. Gryka glutenu nie ma - dementuję.
Dzięki @Katarzyno - chyba się zaopatrzę w ten Schar - chodzi mi właśnie o efekt technologiczny. Gryczana nie jest plastyczna i smakowo słabo mi w chodzi, chociaż tu może zabiły by ją grzyby
@Agnieszka5 - na oko robiłam. Mąki było więcej niż wrzątku razem z tłuszczem. Pewnie ze 2 razy więcej. @andora - technologicznie, najlepiej się sprawdza biała pszenna, ale walory zdrowotne ma ujemne. Ja robię z orkiszowej pełnoziarnistej. Trochę grubiej trzeba wałkować, ale nam smakują i tak.
W Auchan widziałam różniaste gotowe mieszanki bezglut - na ciasto kruche, na pizzę, na naleśniki, moze i nawet na pierogi było Zastanawiam sie czy taka mieszanka jest lepsza, tzn czy ta kleistosc ciasta jest na tyle ok, żeby włosów nie rwać jak przy pierogach z gryczanej maki )
Jakby kto jeszcze mogl jeść tradycyjne to ja b polecam tips mojej teściowej niedościgłej Mistrzyni. Mam juz zamrożone 105 ruskich, 130 z kapusta i grzybami i 180! Uszek
Ciasto super elastyczne, mięciutkie, swietnie sie klei, nie wysycha, po ugotowaniu miękkie.
Na ok 1kg maki, 0,5l wody cieplej- letniej, 2 jaja całe, sol. Tips to... MĄKA KRUPCZATKA.
Komentarz
I przy okazji ktos robil zytnie nalesniki? Mi wychodza rozciapane.
Przepis jest chyba w wątku o świętach bez..ale nie mogę znaleźć z telefonu.
Teraz po prostu zalewam wrzatkiem make, dodaje ok. 2 lyzek oleju slonecznikowego na ok. 4 szkl. maki oraz szczypte soli.
Gdy uzywam maki orkiszowej typ 650, wowczas ciasto wychodzi bardzo sprezyste i elastyczne.
Z dodatkiem maki z pelnego przemialu, ciasto juz zmienia strukture, jest bardziej kruche.
Smaze krociutko cieniutkie placki na rozgrzanej suchej patelni zeliwnej.
Dla nas to zawsze pyszny ratunek, gdy skonczy sie chleb.
http://foodmania-przepisy.blogspot.ie/2015/11/pierogi-kukurydziane-z-farszem-z.html
http://foodmania-przepisy.blogspot.ie/2015/11/pierogi-kukurydziane-z-farszem-z.html
Z gryczanej nie próbowałam. Gryka glutenu nie ma - dementuję.
W każdym razie ma coś, co utrzymuje ciasto w całości
@Katarzyna
Powiem tak
Nigdy więcej ) bo to istna mordęga
Smak zreszta du*y nie urywa
@andora - technologicznie, najlepiej się sprawdza biała pszenna, ale walory zdrowotne ma ujemne. Ja robię z orkiszowej pełnoziarnistej. Trochę grubiej trzeba wałkować, ale nam smakują i tak.
różniaste gotowe mieszanki bezglut - na ciasto kruche, na pizzę, na naleśniki, moze i nawet na pierogi było
Zastanawiam sie czy taka mieszanka jest lepsza, tzn czy ta kleistosc ciasta jest na tyle ok, żeby włosów nie rwać jak przy pierogach z gryczanej maki )
Ciasto super elastyczne, mięciutkie, swietnie sie klei, nie wysycha, po ugotowaniu miękkie.
Na ok 1kg maki, 0,5l wody cieplej- letniej, 2 jaja całe, sol. Tips to... MĄKA KRUPCZATKA.