my nie wekujemy, ostatni słoik robiony w maju ubiegłego roku otworzyliśmy dwa dni temu. Żaden słoik przez ten czas sie nie zepsuł. A nowe juz zrobione:) Teraz jeszcze tylko syrop z sosny.
@mama_malwina - pęd sosny zasypuje się cukrem i potem zlewa syrop. Dokładne proporcje i czas przygotowania podam wieczorem jak mąż z pracy wróci bo to on się u nas zajmuje i mniszkiem i sosną
Napiszcie proszę ile robicie takich miodków z mniszka a ile z pędów sosny? Chcialabym zrobić tak by mieć zima na wzmocnienie rodzinki ale takie miody będę robić i pojęcia nie mam jak by to liczbowo zrobić licze,ze,moze od Was jakoś podpatrzę co i jak - zaznaczę że moja rodzinka próbowała juz oba miodki i im smakują
No u nas miód pszczeli też schodzi w duuuuuuzych ilościach i dobrze ale skoro te miodki im smakują to chętnie narobię w dużych ilościach - będą mieli urozmaicenie
To nie trzeba liczyć? Ja właśnie zrobiłam i mi takie ciemne wyszło tak ma być. Czyli jak wezmę wiaderko 10 l nazbieram kwiatków to ma dać 10 kg cukru i 10l wody?
Sąsiadka zrobiła na 1kg kwiatków, 2 kg cukru. Dobre, nie powiem. Ale ja nie widzę sensu robić z cukrem. Ciekawe czy z ksylitolem wyjdzie? Robiłam konfiturę pomarańczową z ksylitolem i było ok, wszystko zgęstniało. W zasadzie większość rzeczy może ksylitol zastąpić, może i tu?
No, w zasadzie tak, ale ja to tylko raz robiłam. W ciastach też te same, może mniej trochę, poza drożdżowym, bo to ksylitolu nie lubi. Moje doświadczenie z ksylitolem jest pozytywne, ale może zbyt małe, żeby coś więcej powiedzieć.
Mi dziś ciemny wyszedł, ale ja długo gotowała. I nie dałam cytryny. A robiłam na 1000 i na 3 litry wody. A wczoraj jak robiłam i dał cytrynę to takie jasne wyszło ale to było na 400 kwiatów.
Komentarz
Mniszek lekarski popularnie nazywa się mleczem. Chociaż mlecz tak naprawdę to inna roślina.
To można spokojnie długo trzymać?
@kitek napisz proszę ten syrop z sosny.
bardzo proszę napisz co i jak
Na razie zagotowałam i jutro dam cukier.
Ma pytanie ile wy zbieracie tych mniszków?
Bo tak by na robić na cały rok.
A jeszcze ma pytanie wy te kwiatki liczycie czy na oko?
A tego miód z mniszka dużo sie nie używa? Raczej jako lecznico.
@Bea to powiedz mi ty te kwiatki liczysz ile tego robisz?
Ja właśnie zrobiłam i mi takie ciemne wyszło tak ma być.
Czyli jak wezmę wiaderko 10 l nazbieram kwiatków to ma dać 10 kg cukru i 10l wody?
Z 400 kwiatków to mi wyszło 3 małe słoiki.
Powiem to wyszło bardzo słodkie.
A jak bym dała więcej kwiatków a mnie cukry czy to wyjdzie?
Moje doświadczenie z ksylitolem jest pozytywne, ale może zbyt małe, żeby coś więcej powiedzieć.
A wczoraj jak robiłam i dał cytrynę to takie jasne wyszło ale to było na 400 kwiatów.