Składniki "na oko": paczka makaronu, ugotowana ciecierzyca, brokuł, podsmażona cebulka, czosnek, podprażony na suchej patelni sezam, sól i curry do smaku. Wszystko mieszamy i zjadamy
Cieciorka...czekajcie ludy...zdaje się, że robiłam z niej niegdyś kotleciki...podobnie jak z jaglanki. Z tym, że z ciecierzycą prościej. Rozgotowana i rozciapana cieciorka była połączona z jajem i z posiekaną pietruszką, obtoczona bułką tartą i voila!
curry warzywno-cieciorkowe gulasz warzywno-cieciorkowy zamiast mięcha, z podsmażoną cebulą (w zależności od weny twórczej i czasu cieciorka może zostać przerobiona na kotlety, ale równie dobrze smakuje taka prosto z gara)
którymi Aniu D. sezonowymi? Bo ja mam dostęp do ogórków, pomidorów, pieczarek, kapusty, sałat, rzodkiewiki, ziemniaków, buraków - takich co wiem że nie pryskane mocno no i całej reszty marketowo-targowych ale od pośredników
Moja ulubiona sałatka to duuuużo posiekanego i podsmażonego wraz z pokrojoną czerwoną papryką pora (białe części). Gotowana cieciorka. Łyżeczka majeranku i łyżeczka cząbru. Wymieszać i najlepsza na drugi dzień, jak się przegryzie.
Niesamowite jestescie! Dla mnie do tej pory ciecierzyca byla niejadalna- groch przynajmniej jakis smak ma konkretny a to cholerstwo nic! Suche, bez smaku i wyrazu... Ta pasta mnie zainteresowala, sprobuję, jak już wroce do cywilizacji, w ktorej takie dziwactwa sprzedają.
Komentarz
I robiłam z cieciorki podrabiany humus.
k.
Prażymy sezam na patelni.
Cieciorkę z sezamem i ząbkiem (lub kilkoma - jak kto lubi) miksujemy na pastę.
Zjadamy.
Dorabiamy kolejną porcję
k.
gulasz warzywno-cieciorkowy
zamiast mięcha, z podsmażoną cebulą (w zależności od weny twórczej i czasu cieciorka może zostać przerobiona na kotlety, ale równie dobrze smakuje taka prosto z gara)
Ja jestem blizej Tucholi (stolica Borow Tucholskich) ale metka nazywa się chojnicka. I pozeramy ja z duzym nabozenstwem
Sylwunia, to dawaj, dawaj! Zrobie zapas metki na Wasz przyjazd!
Cholera, zapomnialam flagi na wakacje zabrac!