Otóż, sprawa taka:
Mam kurtkę zrobioną z płaszcza. Taką wełnianą. Nic nadzwyczajnego. Prosty, dopasowany krój, kolor jasny beż wpadający w łososiowy, długość, przed kolano. I przydałyby mi się do tej kurtki jakieś fikuśne guziki. Tylko... pojęcia nie mam jakie :-(
Potrzebuję 4 (żeby zapas był) guziki o średnicy 28-30 mm i 7 mniejszych do rękawów.
Kurtka nie ma żadnych ozdób i tak sobie wymyśliłam, że ozdobę mogą stanowić fajne guziki.
Ktoś coś podpowie albo zaproponuje?
Komentarz
Choć, może jakbym zobaczyła jakąś konkretną propozycję, to bym przekonania nabrała.
Teraz ta kurtka ma takie zwyczajne guziki w kolorze materiału. Nie są jakieś brzydkie ale nijakie i niewyróżniające całkiem.
guziki z modeliny, czyli lepisz sobie kształt guzika, nic skomplikowanego i go potem gotujesz albo pieczesz i masz
a druga opcja, kupuje się takie "ramki" do guzików metalowe, i można samemu zrobić guziki na nóżce z kolorowego materiału, z jakimś haftem, albo aplikacją
zaraz poszukam jak to wygląda
Mam jednak wątpliwości, czy te sutaszowe cuda się nadają w roli guzików. Spinki do mankietu nie musisz przeciskać przez dziurkę, a guzik tak. Dlatego się zastanawiam, czy by się taki guzik nie zniszczył przy zapinaniu. Potrzeba, żeby się odezwał ktoś, kto się na sutaszu wyznaje lepiej ode mnie.
@Kalinosia - te "na ludowo" ciekawe - nie powiem...
każdy materiał możesz tam wsadzić
kliknij na link ten pierwszy to Ci się otworzą różne przykłady
Z podanych propozycji ten sutasz mnie bardzo kusi i te drewniaczki "na ludowo", choć w tym drugim przypadku mam wątpliwości, czy ludowy motyw będzie korespondował z taką klasyczną, całkiem "nieludową" kurtką...
możesz sobie wybrać na nie wzór z tysiąca serwetek bo to tylko wyciąć nakleić i już
Co do filcu, mam wątpliwości jeszcze większe niż w kwestii sutaszu - czy to się nie zniszczy przy zapinaniu?
@Kalinosia - pomysł z napami - do rozważenia :-D
Może ktoś wytwarza coś stosownego?
http://allegro.pl/5szt-guzik-guziki-dla-dzieci-decoupage-ozdobne-i3570510679.html
http://allegro.pl/10szt-gwiazdka-guziki-dla-dzieci-decoupage-ozdobne-i3570844262.html
Modelinowe, ładne, choć może trochę za słodkie:) Zrobić takich nie potrafię, ale są tu zdolniejsi ode mnie:)