Przynajmniej dla mnie.
Ziemkiewicz na konwencji nowej partii Gowina:
Ten system może trwać dalej, bo wciąż nie mamy wyboru. (...) Kaczyński i Tusk to orzeł i reszka, awers i rewers. To ta sama moneta. Możemy ją obracać, ale nie możemy za nią nic kupić, bo ta waluta jest niewymienialna. Ja chcę zupełnie innej waluty, a nie zmuszania mnie do wyboru między mafią i sektą
Można się nie zgadzać z pis w wielu aspektach, ale mówienie, że partia założona przez wsi i pis to to samo, to wejście w buty michnikowszczyzny. Niestety. I jako sekciarz nic już Pana Ziemkiewicza nie kupię.
Jedna z opinii z którą się zgadzam:
Opinią Ziemkiewicza, że PIS to sekta zaskoczona nie jestem, bo śledziłam systematycznie jego publicystykę (od dawna tak nazywał te partię). Dla mnie było szokiem to, że obraża Polaków popierających tę partię na konwencji człowieka, który przez 6 (słownie sześć) lat należał do złodziejskiej mafii rządzącej Polską, popierał i ją firmował swoim nazwiskiem i działalnością!!! Używając słownictwa Ziemkiewicza, można zatem mówić śmiało, że Gowin to mafioso, a mafiosi są bezwzględni i się nie zmieniają. Oto, jak głosował Gowin: http://www.wykop.pl/ramka/1645043/gowin-za-a-nawet-przeciw-czyli-jak-niedawno-glosowal-i-co-mowi-dzis/ Ziemkiewicz ma krótką pamięć?
Komentarz
Nb. przejawem sekciarstwa jest również niniejszy wątas - niczym Michnik, który leci do sądu pozwać tegoż RAZa za stwierdzenie, że Michnik ze wszystkim lata do sądu
Co nie zmienia faktu, że obrzydliwe zachowania wobec nich trzeba piętnować, co RAZ robi.
Czytałeś "Zgreda"?, PawelK? Tam jest doskonale wyłożony jego punkt widzenia. Do pewnego stopnia się zgadzam oraz go po prostu lubię. Od pewnego stopnia - peem tak - brak łaski uświęcającej swoje robi.
"
czy nie należałoby wyciągnąć wniosków ?
i może jednak nie iść do wyborów ?
>i może jednak nie iść do wyborów ?
Prezes PiS oddał władzę wiedząc, komu oddaje.
Niegłosujący po prostu udziela przyzwolenia na najgorszą ewentualność.
głosujący legitymizuje ten system
ale dość łatwy
Ideologią nie anihilujesz realnych skutków.
Respice finem.
Jest wygodnie powiedzieć "ja do tego nie przykładam ręki", ale de facto przykładasz. Nie możesz zadekretować że skutki nie istnieją, sam je wybierasz.
To, co piszecie, to ideologia. Taka sama jak każda inna: socjalizm, liberalizm, monarchizm, legitymizm.
To ja pisałam? A, nie @Marcelina... Na nagle teraz już wszyscy tak piszą, to ciekawe, ze ni są od agentów PO i popleczników Tuska, wyzywani .