Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

MENU na przyjęcie po I Komunii Św.

191012141526

Komentarz

  • No dobra dobra. Ale to deser a pewnie najpierw byl obiad, czy tak? I tez go trzeba bylo przygotowac, uszykowac. Tak ze podziwiam. Tez urzadzamy w domu chrzciny i komunie, wiem ile to jest pracy, przygotowan. Tak czy siak: spisalas sie na medal :)
    Podziękowali 1uJa
  • Obiad też;) i kolacja, strone wczesniej jest całe menu;)
  • Materdeju! Ja sie tak nie bawie. Pobite gary :p
    Podziękowali 1Hope
  • Noooo uja czapki z głów! Ale zes to podała! 
  • Jajego idę płakać w kącie. Faktem jest że u nas już skromne imprezy to przynajmniej kilkanaście jedzących dzieci
  • U nas komunia 6 maja. Spanikowałam i zamówiłam catering na obiad i kilka przystawek. Do tego zrobię 2 sałatki i ciasta ( wafle czekoladowe, 2 tarty z owocami babeczki Brownie ) zamówiłam sernik czysty i rurki kruche z budyniem. Jeszcze zrobię zwykły śmietanowy tort z wkladka brzoskwiniową (żelka) Tylko czy ma 17 dorosłych i 13 dzieci wystarczy okrągły na 26cm czy zrobić prostokątny z dużej blachy?
  • My mamy na 13go ale jeszcze nie rozmyślałam nad menu. Zrobie jakiś krem zupę, mięso na drugie plus coś. I tort zamówię.
  • Ja tez planuje zupe krem zrobic, podam z ptysiami. Z miesem na drugie danie pomoze mi tesciowa. Pewnie do tego beda mlode ziemniaczki z koperkiem. Nic nie bede wydziwiac. Same pewniaki. Ciasta popieke same takie ever greeny, ktore mam obcykane, zadnych nieznanych nowosci. Kupie na wage roznych malych ciasteczek w cukierni, rozkow, klawiszy, to co dzieci najbardziej lubia a z czym juz nie bede miala czasu rzezbic.
  • I fajnie.
    Szkoda że nie mam dużego domu.wynajmuje sale z aneksem kuchennym w domu kultury. 
    Ale tam są 2 sale. Jedną będzie dla dzieci na zabawę:)
    Marzy mi się taki bufet słodki...
  • edytowano kwiecień 2018

    też mamy 13

    robię sama, zupa - oczywiście rosół i myślę nad kremem ze szparagów, na drugie ziemniaki i ?, pieczony łosoś i pieczony schab i pierś indyka w plastrach, SZPARAGI zapiekane z beszamelem i musztardą francuską - (my love), brokuły, i sałaty - może z kozim serem, bekonem i zielonymi szparagami i hmmmm

    czy jakiś ryż robić, kluseczki śląskie czy coś? bagietki z tapenadą? (do sałat i tego pysznego musztardowego beszamelu???

    ciasta, a dokładnie 3 kompletnie różne małe torty -  zamówiłam (jeden biały z napisem)

    platery z galaretami zamówiłam

    osób około 20

    Podziękowali 1aga---p
  • @aga---p czy możesz mi napisać nawet na priv jak Ci wyszło kosztowo z cateringiem bo też się mocno nad tym zastanawiam.
  • U nas przyjęcie odbyło się w Wielki Czwartek po Pierwszej Komunii córki. Podalam: zupę szparagowa-krem z groszkiem ptysiowym, zrazy wołowe i dewolaje, pyzy na  parze z tym sosem od pieczenia zrazów. Do tego różne sałaty z sosem czosnkowym i z sosem ziolowym z oliwy. Na deser upieczony przeze mnie tort księga i ciasta upieczone przez siostry (makowe i marchewkowe). Osób 24. W tym jedno dziecko - córka właśnie, bo dzieli ja dużą różnica wieku od rodzeństwa i kuzynów. Dewolaje z restauracji, bo  nie umiem. Przyjęcie w domu.
  • @aga---p myślę, że tort musi być duży. U nas niedawno były chrzciny, 17 osób. Okrągły tort, sernik, mazurek i szarlotka. Zupa pomidorowa z makaronem, udka z kurczaka, ryż, sałatka grecka i jarzynowa. Starczyło i jeszcze zostało. Wydaje mi się, że nie ma co szaleć z menu, najważniejszy jest Sakrament. 
  • edytowano kwiecień 2018
    @agatak u mnie tez szparagi będą rządzić! Mięso nie wiem jakie, mistrzynią przyrządzania mięsa nie jestem, za to wyjątkowo torty chce zamówić żeby były piękne a nie moje a połowa gości bezmleczną wiec chyba się wykosztuje.. 
    ale polecę tu warszawiakom bo może się przyda komuś - baked by pau - robi piękne torty bez mleka- na mleku kokosowym!

    https://m.facebook.com/bakedbypau/?locale2=pl_PL
  • Ja tort robię sama ale też będzie piękny:)
    A catering 17 dorosłych i 13 dzieci do tego kilka talerzy przystawek 1400zł
    Podziękowali 2uJa kika0
  • U nas będzie:
    Schab ziemniaki i surówki
    Rosół

    Potem tort

    Galaretki drobiowe, roladki z tuńczyka, roladki z tortilli i szynki parmeńskiej z mascarpone, sałatka z wędzonym kurczakiem i jeszcze jedna, talerz wędlin i talerz mięs, może zrobię jajka faszerowane

    Ciasta to sernik i Brownie babeczki , rurki budyniowe z toffi, 2 owocowe tarty i wafle sachera
  • @aga---p
     wystarczy spokojnie do pólmiska wędlin trochę sera domów.
     A coś na ciepło na kolację?
  • Nie będzie nic ciepłego. Wydaje mi się że to już jest i tak full. Każdy ma brzuch zapchany. No nie wiem. Może pomyśle o bigosie czy leczo?
    Nie myślałam o tym....
    Podziękowali 1Bridget
  • OMG Aga ile jedzenia! U nas będzie obiad uroczysty, tort/ słodkie i finito. 
  • Ale tego bedzie w małych ilościach Annabe. Tylko że różne rzeczy. Ja zawsze dawałam coś jeszcze na późne popołudnie bo się siedzi do wieczora ...
  • Hmmm to może i ja zrobię jakieś 2 sałatki i bagietkę rzucę.
  • aga---p powiedział(a):
    Nie będzie nic ciepłego. Wydaje mi się że to już jest i tak full. Każdy ma brzuch zapchany. No nie wiem. Może pomyśle o bigosie czy leczo?
    Nie myślałam o tym....
    Może lepiej leczo ,ale tylko tyle by dla dorosłych było.
    Dzieci nie przepadają.
  • U mnie po obiedzie długo goście nie byli. Ostatnio miałam jeszcze na później barszczyk i paszteciki pieczone z mięsem.
  • Ciasta  <3
    Zawsze czekam na ciasta  <3


  • jukaa powiedział(a):
    Mi się fajnie sprawdziły na ostatniej imprezie słone babeczki - gotowe- z kilkoma farszami. Można krótko zapiec. Ładne, smaczne i poręczne 
    https://goo.gl/images/YVE66F
    A jak smak samego ciasta, babeczek suchych w sensie? 
  • edytowano kwiecień 2018

    annabe - moim zdaniem nie ma co szalaeć i już te galarety po obiedzie i ciastach zbędne no ale zamówiłam jakoś tak na wszelki wypadek, po poprzedniej komunii były nietknięte i po prostu rozdałam je gościom jak wychodzili

    jukaa - szparagi chwilę obgotowuję, a potem do naczynia żaroodpornego i zalewam takim sosem: beszamel doprawiony solą i pieprzem i musztardą francuską (to ta kuleczkami gorczycy) i dużo parmezanu, wszystko zapiekam chwilę

    sałaty moje ulubione to: lodowa + roszponka i pokruszony kozi ser, oliwki, pomidorki koktajlowe i pokruszony bekon (najpierw cieniutkie plastry boczku - kupuję już pokrojone - wytapiam na suchej patelni, potem na ręcznik papierowy, a potem to się w rękach kruszy) + domowy winegret: oliwa, ocet winny, musztarda francuska i miód ubity rózgą na gęsto + pestki dyni

    inny zestaw to: lodowa i roszponka + cienko skrojona pierś z kaczki, gorgonzola, gruszka, granat i oliwki + na to duuużo domowego winegretu ;) winegret podaje zawsze w buteleczkach oddzielnie - każdy sobie polewa na talerzu,

    albo na takiej sałacie można położyć też gorące grzanki z gruszką i serem typu camembert (takie sklapnięte z chleba tostowego) i pokrojone np. w paski, albo większe kostki

    albo grzanki z czerstwego chleba razowego zrobione na patelni na oliwie z oliwek i posypane parmezanem tez dobre

    albo zgrillowane plastry cukinii (na patelni grillowej - grilla nie rozpalam w tym celu ;)

    nie mogę pisać o sałatach .... nie ma jednego przepisu ... ślinka mi cieknie

    wędzony łosoś w sałatach też mile widziany

    albo pyszne są takie grzanki bagietka i na to posiekany surowy wędzony łosoś wymieszany z gorgonzolą i posiekanymi oliwkami, taką masę nakłada się na bagiektę zapieka i mniaaam! do tego garstka roszponki i np. kiełków na talerz i na wszystko domowy winegret ahhhh!

    myślę jeszcze nad taką wołowiną wolno pieczoną - to może być rostbef - marynuje się to w winie, czosnku i czym tam się lubi i piecze 4-5 h w 90 stopniach - potem skrawa cienko coś na kształt carpaccio - pyszne i na chleb i do sałaty


    ale kto to wszystko zje???

    Podziękowali 1edytam
  • a propos słonych babeczek - znacie taką tartę z lekko słonawego ciasta kruchego (znaczy w cieście jest sól i tylko łyżka cukru pudru) i na to borówki wymieszane wcześniej z cukrem pudrem i łyżeczką maki kartoflanej - niesamowite zestawienie, zawsze w sezonie borówkowym robię - przepis z moich wypieków

  • My mamy komunie 20-go maja, juz bedzie fajny rabarbar. Zrobie na pewno moj wiosenny hicior: rabarbarowe z kruszonka i cukrem pudrem. Nie dosc, ze pychości, to extra wyglada i nie ma z tym rzezby.
    Podziękowali 1madzikg
  • o rabarbar też uwielbiam, a rabarbarowe z kruszonką to szlagier szlagierów

     i kompot z rabarbaru - wiem archaizm ;)

    ale na komunię pieczenie odpuszczam, nie wyrobię się

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.