Maz mi wczoraj ze stypy przywiozl zapakowane slaskie przysmaki: rolade( mmmmmmmm pycha), z kluskami slaskimi w formie kuleczek z dziurka( jakie doooobre), no bez modrej kapusty niestety no Ale zjadlabym taka kapuche, ze hej!
Robię do mini pucharków panna cotte z galaretką:) kupiłam takie mini pucharki za grosze na allegro. Ja robię babeczki Brownie. Smakują obłędnie. Rozpływają się w buzi bo mają pełno czekolady. Wszyscy chcą przepis:)
Łyżeczki kupiłam plastikowe. Drewniane trochę za drogie i bałam się że nie będą pasować. Nie znam się po prostu. Zrobię te mini deserki wcześniej że 4 dni. Mam druga lodówkę w pomieszczeniu gospodarczym to będą czekać:) Strasznie lubię robić słodkości!
To daj ten przepis na brownie. Zobaczę czy mogę go zmodyfikować dla bezmlecznych A deserki tez chyba zrobię- w kubeczkach pudding z kaszy jaglanej a na wierzch pulpa mango.
uJa a umiesz robić takie dwukolorowe galaretki? Moi synowie by mnie ozlocili Może im zrobię tylko zastanawiam się jak. Lody domowe na patyku też zrobię, u nas czesto są bo mam samych lodozercow
fajnym bajerem w galaretkach są np 3 kolorowe z czego środkowa przeżroczysta
albo jak zastygasz pierwszą warstwę to układasz pojemniczki pod skosem i jest taka krzywa galaretka
ta wierzchnia musi być zimna, bo jak wlejesz gorącą to rozpuści już tą zastygnietą, ale ale jak wlejesz bardzo gorącą ostrym strumieniem to będzie taki kolorowy galaretkkowy wulkan
a jak masz dużo czasu możesz się pobawić igłą i strzykawką i zrobić galaretkowy kwiat:
Jeszcze mozna zrobic taki myk, ze zastygla galaretke( np.czerwona) pokroic w grubsza kostke i wsypac ja do zimnej juz ale jeszcze nie scietej galaretki np.zoltej.
Jeszcze mozna zrobic taki myk, ze zastygla galaretke( np.czerwona) pokroic w grubsza kostke i wsypac ja do zimnej juz ale jeszcze nie scietej galaretki np.zoltej.
Uwielbiam galaretki Zawsze daje dużo mniej wody niż zalecana na opakowaniu-szybciej zastyga a i ja lubie najbardziej taka dość sztywną Na 3 opakowania 1 l wody. Często dodaje do galaretki migdaly, rodzynki wcześniej namoczone Lubie tez szybki "sernik na zimno dla leniwych" -jedna warstwa to galaretka wymieszane z jogurtem, mgdalami i rodzynkami a na górę sama galaretka No i żeby przyspieszyć zastyganie rozpuszczam w małej ilości wody i uzupełniam zimna przegotowaną, mieszam szybko i do lodówki
Podczytuje ten wątek i chce się podzielić przepisem ciasta z rabarbarem . Dzisiaj robiłam bo pierwszy raz w tym sezonie rabarbar dorwałam w lokalnym sklepie . Ciasto jest rewelacyjne . Połączenie dżemu z czarnej porzeczki , rabarbaru , kruszonki - niesamowite.
@kociara a w jakich proporcjach jest jogurt do galaretki?
Ja daje 1 mały kubeczek na 1 galaretke rozpuszczonà w 1 szklance wody
Autocytat najwyższą formą cytatu Przepraszam Zapomniałam dodać że może nie pasować struktura. Bywa że staje się jakby lekko "zwarzona". Trzeba dobrze mieszać
dziewczyny - obłędne te galaretki, a ten tęczowiec!!!! i ta przeźroczysta - dobra kupię te plastikowe kieliszki jednorazowe i pokombinuję - może uda mi się zostać najwspanialszą matką świata choć na chwilę
Rejczel - uwielbiam galaretki w cukrze, czasem sobie kupuję i szybko zjadam, żeby dzieci nie musiały tego syfu jeść
Komentarz
Strasznie lubię robić słodkości!
Może im zrobię tylko zastanawiam się jak. Lody domowe na patyku też zrobię, u nas czesto są bo mam samych lodozercow
Cake popsy kiedyś robiłam, duzo roboty choć wyglądają fajnie.
I też myślę w czym tego rosołu nagotowac? Balia by się przydała
albo jak zastygasz pierwszą warstwę to układasz pojemniczki pod skosem i jest taka krzywa galaretka
ta wierzchnia musi być zimna, bo jak wlejesz gorącą to rozpuści już tą zastygnietą,
ale ale jak wlejesz bardzo gorącą ostrym strumieniem to będzie taki kolorowy galaretkkowy wulkan
a jak masz dużo czasu możesz się pobawić igłą i strzykawką i zrobić galaretkowy kwiat:
Zawsze daje dużo mniej wody niż zalecana na opakowaniu-szybciej zastyga a i ja lubie najbardziej taka dość sztywną
Na 3 opakowania 1 l wody.
Często dodaje do galaretki migdaly, rodzynki wcześniej namoczone
Lubie tez szybki "sernik na zimno dla leniwych" -jedna warstwa to galaretka wymieszane z jogurtem, mgdalami i rodzynkami a na górę sama galaretka
No i żeby przyspieszyć zastyganie rozpuszczam w małej ilości wody i uzupełniam zimna przegotowaną, mieszam szybko i do lodówki
W przepisie ciasto sie trze na tarce . Mi się nie chciało. Zamiast dżemu truskawkowego dałam porzeczkowy , duzo lepszy .
https://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-kruszonka
Robię je na komunię !!!!!
taką mam refleksję po Twoich wisach o jedzeniu...
Przepraszam
Zapomniałam dodać że może nie pasować struktura. Bywa że staje się jakby lekko "zwarzona". Trzeba dobrze mieszać
dziewczyny - obłędne te galaretki, a ten tęczowiec!!!! i ta przeźroczysta - dobra kupię te plastikowe kieliszki jednorazowe i pokombinuję - może uda mi się zostać najwspanialszą matką świata choć na chwilę
Rejczel - uwielbiam galaretki w cukrze, czasem sobie kupuję i szybko zjadam, żeby dzieci nie musiały tego syfu jeść