Owsianka u nas wymiata u dwulatki (bez dodatków mlecznych). Jak kilka dni leżałam na patologii ciąży, to też na śniadania była owsianka(?) na mleku... pychota!!! (chociaż moje współpanny gardziły )
@UJa - dziwna jakaś jesteś Kocham jaglankę m.in. za to, że po niej długo jestem syta I po jajkach. I po domowym musli. Moje trzy szybkie ulubione śniadania
My na śniadanie jemy owsianki, jaglanki, pęczakowiczanki (gotowany pęczak), płatki owsiane i z innych zbóż (w tym np. ryżowe), ryż gotowany, kaszkę orkiszową (jak manna). Wszystko bez mleka, co najwyżej z jogurtem. Albo ugotowane nieco płynniej, w samej wodzie. I do tego musy owocowe, owoce z kompotu, owoce żywe, owoce z mrożonki, nasionka itd. Wszystko można uszykować wieczorem, albo wstawić rano i usiąść do kawy (ja tak robię). I niezależnie czy się robi dla jednej osoby, czy 20 - czas wykonania jest identyczny. Potem wystawia się gar na stół, wrzuca się miseczki i łyżeczki i woła ledwo żywe dzieci do kuchni. ) Rozumiem problem - też mam czwórkę (12-3 lat) i też mają różne choroby wymagające ode mnie rano walki z zaleceniami lekarskimi. I lek na czczo, pół godziny przed jedzeniem też dostają. Wciskam im na śpiku i lecę wstawiać kaszkę i pić kawę, a one powracają do brutalnie przerwanej przeze mnie czynności (spania).
Do gotującej się, osolonej wody wrzucić kaszę i gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem ok. 10 min. Pod koniec gotowania wrzucić do kaszy wiórki kokosowe i daktyle. Wymieszać i pozostawić jeszcze 2 minuty na słabym na ogniu mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia. Dodać pogniecionego widelcem banana, miód i starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Wymieszać. Podawać najlepiej ze śmietanką z orzechów nerkowca lub naturalnym sokiem owocowym.
Uwaga! Kaszę jaglaną w innej wersji można zastąpić brązowym ryżem lub kaszą kukurydzianą.
Ja kaszę jaglaną robię tak, że zalewam wodą tylko nieco ponad samą kaszę i zagotowuję, zaraz wyłaczam, stoi tak 15 minut i jest gotowa. Jest sypka. Jak dawałam więcej wody to się rozgotowywała.
U nas owsianka rządzi!Zawsze zmieniamy dodatki i jeszcze się nie znudziła,jemy -z bananem -z cynamonem -z jabłkiem -z rodzynkami - z żurawiną -ze słonecznikiem i siemieniem lnianym -z mlekiem kokosowym - z wanilią To są nasze ulubione dodatki
Ale płatki owsiane to my źle jemy, bo na surowo. -------------------------- A ja słyszałam, że najlepsze sa płatki tylko namoczone, bo wtedy są czynne enzymy podobnie jak w kiełkach itp itd - tak mówiła Ewa Dąbrowska
Uja ja Cie rozumiem...moje dzieci zzeraja owsianke na wodzie z rodzynkami.. mlodsza szczegolnie ilosci niewskazane moim zdaniem i glodne dali...ja z reszta tez nie mam uczucia najedzenia a po niecalej godzinie musze dojesc kanapka...
ja nie wiem ale ostatnio slyszalam ze bialko potrzebne zeby sie najesc...
Doczepiam się do wątku. Ja bardzo lubię chrupki chlebek skandynawski. Można przygotować zapas i długo przechowywać. Jest tylko jedno ale, trzeba mieć mocne zęby.
Poszukuje jednak czegoś co zastąpi kilka kulinarnych grzechów popełnionych na moich dzieciach tzn. zamiennika płatków śniadaniowych typu : kulki, magusie itd, zamiennika sosu do pieczeni z torebki i czego co można zabrać do szkoły a nie jest kanapką i jest w miarę zdrowe i sycące.
Wrzesień za pasem towarzystwo podrosło, jeść zrobi samo , Potrzebna inspiracja nie tylko co na śniadanie,ktorę powinno być sycące do zjedzenia w domu Ale potrzeba inspiracja na coś do jedzenia na wynos czyli do szkoły , i jak to cudo pakować ,no i na 12 godzin szykuje się
No średnio widzę to , chyba że w pudełku pokrojone w plasterki lub kostkę z dodatkiem odrobiny oliwy pieprzu pomidorków cebulki - sparzonej cukrowej na listku sałaty debowed lub rzymskiej
@Malgorzata szukam inspiracji co im podpowiedziec nie co im zrobić , co im zrobić szukalam jak zakładałam wątek, Czyli kilka lat temu Dopisek Przepraszam jeśli byłam nie miła sprawiłam przykrosc
@nowa jak termos dobrze trzyma, to obiadowe dania, gulasze warzywne, warzywno-miesne z kaszami, makaronem. Jak corkom do szkoly obiady dawalam, to gotowalam wiecej obiadu jednego dnia i rano to podgrzewalam i do termosu. Najlepsze termosy jakie mialam to metalowe z ikei, dlugo trzymaly cieplo, tylko dosc male. Zupy tez dawalam, geste, zeby pozywne byly.
Śniadanie w domu to gęsta, dobra zupa z pieczywem. Zwłaszcza w zimne jesienne i zimowe dni to świetny posiłek. Do szkoły, na pierwszy ogień, bardzo dobre są wszelkie owsianki (i inne płatki jak jęczmienne, żytnie etc) i różne kasze na słodko z owocami. Gotuje się je krótko, a potem długo trzymają ciepło. Można ugotować je na wodzie, a potem do gotowego dodać masła czy mleka. Można je gotować z: rodzynkami czy innymi suszonymi owocami, z wiórkami kokosowymi, można dodawać pestki słonecznika czy dyni. Do tego np. wkrojone jabłka, gruszki, banany. Oczywiście nie wszystko razem, może być jeden składnik. Można je wygodnie zjadać z ładnego pudełeczka.
Komentarz
Jak kilka dni leżałam na patologii ciąży, to też na śniadania była owsianka(?) na mleku... pychota!!! (chociaż moje współpanny gardziły )
Wszystko można uszykować wieczorem, albo wstawić rano i usiąść do kawy (ja tak robię). I niezależnie czy się robi dla jednej osoby, czy 20 - czas wykonania jest identyczny.
Potem wystawia się gar na stół, wrzuca się miseczki i łyżeczki i woła ledwo żywe dzieci do kuchni.
)
Rozumiem problem - też mam czwórkę (12-3 lat) i też mają różne choroby wymagające ode mnie rano walki z zaleceniami lekarskimi. I lek na czczo, pół godziny przed jedzeniem też dostają. Wciskam im na śpiku i lecę wstawiać kaszkę i pić kawę, a one powracają do brutalnie przerwanej przeze mnie czynności (spania).
1 szkl. kaszy jaglanej
4 szklanki wody 3 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl. wiórek kokosowych
1/2 szkl. pokrojonych daktyli
można dosłodzić miodem
Do gotującej się, osolonej wody wrzucić kaszę i gotować na niewielkim ogniu,
pod przykryciem ok. 10 min. Pod koniec gotowania wrzucić do kaszy wiórki
kokosowe i daktyle. Wymieszać i pozostawić jeszcze 2 minuty na słabym na ogniu
mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia. Dodać pogniecionego widelcem
banana, miód i starte na tarce o grubych oczkach jabłko. Wymieszać. Podawać
najlepiej ze śmietanką z orzechów nerkowca lub naturalnym sokiem owocowym.
Uwaga! Kaszę jaglaną w innej wersji można zastąpić brązowym ryżem lub kaszą
kukurydzianą.
ściągnięte i sprawdzone z siegnijpozdrowie.org
-z bananem
-z cynamonem
-z jabłkiem
-z rodzynkami
- z żurawiną
-ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
-z mlekiem kokosowym
- z wanilią
To są nasze ulubione dodatki
--------------------------
A ja słyszałam, że najlepsze sa płatki tylko namoczone, bo wtedy są czynne enzymy podobnie jak w kiełkach itp itd - tak mówiła Ewa Dąbrowska
ja nie wiem ale ostatnio slyszalam ze bialko potrzebne zeby sie najesc...
Doczepiam się do wątku. Ja bardzo lubię chrupki chlebek skandynawski. Można przygotować zapas i długo przechowywać. Jest tylko jedno ale, trzeba mieć mocne zęby.
Poszukuje jednak czegoś co zastąpi kilka kulinarnych grzechów popełnionych na moich dzieciach tzn. zamiennika płatków śniadaniowych typu : kulki, magusie itd, zamiennika sosu do pieczeni z torebki i czego co można zabrać do szkoły a nie jest kanapką i jest w miarę zdrowe i sycące.
Potrzebna inspiracja nie tylko co na śniadanie,ktorę powinno być sycące do zjedzenia w domu
Ale potrzeba inspiracja na coś do jedzenia na wynos czyli do szkoły , i jak to cudo pakować ,no i na 12 godzin szykuje się
co im zrobić szukalam jak zakładałam wątek,
Czyli kilka lat temu
Dopisek
Przepraszam jeśli byłam nie miła sprawiłam przykrosc
Najlepsze termosy jakie mialam to metalowe z ikei, dlugo trzymaly cieplo, tylko dosc male. Zupy tez dawalam, geste, zeby pozywne byly.