Badania diagnostyczne w ciąży zwiększają szansę na urodzenie zdrowego dziecka - podkreślają ginekolodzy. W Warszawie odbywa się konferencja "Czynniki ryzyka utraty ciąży - rola diagnostyki laboratoryjnej".
Ginekolog doktor Zbigniew Liber podkreśla, że kobieta w ciąży fizjologicznej - czyli bez powikłań - powinna odwiedzić lekarza 10 razy. Wykonywanie regularnych badań pozwala szybko wykryć zakażenia i choroby oraz rozpocząć leczenie.
Doktor Liber podkreśla, że przed każdą wizytą ciężarna powinna wykonać badania ogólne moczu oraz morfologię krwi. W pierwszym trymestrze konieczne jest oznaczenie grupy krwi, badania poziomu glukozy i żelaza oraz funkcji tarczycy. Bardzo ważne jest również wykonanie testów w kierunku HIV, chorób wenerycznych, wirusowego zapalenia wątroby typu C oraz taksoplazmozy i różyczki. Obowiązkowe są też 3 badania USG płodu.
Około 20 procent kobiet w ciąży wymaga szczególnej opieki medycznej.
Źródło: IAR
Komentarz
Czyżbyś spotkała w tej branży księdza?
Na wizyty mogę wchodzić z mężem...Jak byłam w ciąży z czwartym dzieckiem na jednym z USG była trójka moich starszych dzieci, mąż, moja siostra i zaprzyjaźniona siostra zakonna , a On tłumaczył na monitorze gdzie co jest i USG trwało ze 20 minut :)
A to ciekawe, że położna nie jest w stanie zrobić dobrego badania wewnętrznego... Hmmm, czyżby w czasie Twoich porodów do każdego badania wewnętrznego był wzywany lekarz?
A z ciekawostek: są już w Warszawie prowadzone kursy dla położnych, po których mają one odpowiednie umiejętności i uprawnienia by robić badania USG w ciąży.
A jeszcze na marginesie - dobra położna raczej przyjmuje poród, jak go "odbiera" to mam wątpliwości, czy to na pewno dobra położna
Potem natomiast przenieśliśmy się do szpitala św. Zofii, gdzie przyjmuje znakomita dr Elżbieta Woźna. Kto zna, ten na pewno potwierdzi :bigsmile:
Co trafię na jakiegoś lekarza, to okazuje się gorszy od poprzedniego...
Chyba już czas zacząć się modlić o powołania do tego zawodu...
co do usg - wole jednak zrobic je u specjalisty - zwłaszcza połówkowe, mam lekka obsesje na punkcie wczesngo wykrywania wad serca. ciekawe czy kiedys polozna bedzie mogła kierowac na bezpłatne badania jak lekarz? bo ja nie miałabym nic przeciwko - wydaje sie ze łatwiej znalezc polozna z 'otwarta głowa' niz sensownego lekarza
na stronie LMM ( liga małżeństwo małżeństwu) jest spis takich lekarzy....niestety jest niewielu, którzy taką deklarację podpisali
http://npr.pl//index.php/content/view/37/50/
bardzo proszę...ja mam to szczęście, że w Wielkopolsce przyjmuje doktor Tomasz Dmochowski......i to właśnie rzetelny lekarz, wierzący katolik i wspaniały człowiek
Z Wrocławia nie znalazłam
Z Zielonej góry również nie ma ...
No sama widzisz, że tych lekarzy jest jak na lekarstwo....Jest za to pełno prywatnych gabinetów, gdzie ceny sięgają 150 zł i więcej za wizytę....i nie dlatego , że są tam wybitni specjaliści.....
Pomijam fakt, że kiedyś tam poszłam do przypadkowego gabinetu ginekologicznego ( a to było po urodzeniu pierwszej córki) to Pan na wstępie mi powiedział:
"Karmi pani piersią już 10 miesiąc...miesiączka wróciła dwa miesiące temu, dziecko już Pani ma więc czas pomyśleć o antykoncepcji....".:shocked:
A ja mu na to ostro:
"A może czas by Pan pomyślał, że niektórzy chcą mieć więcej niż jedno dzecko i czegoś takiego jak <anty> koncepcja nie dopuszczają do swojej moralności???"