Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Potrawy do 10zł..

178101213

Komentarz

  • Po świętach pewnie można wysłać tylko mocno schłodzić coś zamrożone dołożyć torba termiczna kurierowi dać prosto z zamrażarki i po świętach to ważne a jak przed świętami to ok tydzień a nawet dwa tygodnie wcześniej
    Podziękowali 1jukaa
  • A i żeby ta ryba była przynajmniej wypatroszone, niby jest opcja gwarantowana dostawa na godz konkretną ale dość droga usługa
  • Przed świętami chaos, mogłaby się opóźnić, ale po - może się da. napisz w razie czego, co byś chciała
    Podziękowali 1wilejka
  • Kurde, jukaa,daleko mam do Ciebie z Gdańska? Robisz smaka tymi rybami tyle lat, że sama się dziwię, że jeszcze u Ciebie nie byłam :P 
  • Wysylalam teraz priorytetem i na drugi dzien doszlo.

  • My dziwnie w wigilię i święta bo nie jemy żadnych pierogów, krokietów, gołąbków itp. Jedynie uszka do barszczu. Z ciastami też rozmaicie bo większość oszczędza się z cukrem, a jedna córka całkiem bez bez bez. Ryby to jest ten punkt wspólny dla całej rodziny. Je jaroszka co mięsa nie tknie, je bez bez bez, jedzą ci co z cukrem uważają i je ten co za słodkim nie przepada. A łosoś i pstrąg to u nas mega świąteczna ryba no i karpik.
    Podziękowali 1Bea
  • Moja babcia robiła co roku pysznego pieczonego karpia faszerowanego. Cały rok na to czekałam zawsze. W farszu były pieczarki, chleb, cebula, natka i chyba śmietana. Aż zgłodniałam. ;)
    Podziękowali 1Elunia
  • U nas nie ma wilii bez ryby w cieście, https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/ryba-w-ciescie-7668.html jak raz zrobiłam, to już zawsze musi być!
    Podziękowali 2kowalka sylwia1974
  • Pewnie z bezgluta nie da rady. Piękna.
    My robimy łososia w ciście francuskim dla wszystkich i mini tartaletki z łososiem na kruchym dla bez bez bez.
    A takiego nadziewanego karpika to bym zrobiła.Chyba też zrobię śledzie w kawie bo przepis tak dziwny, że aż ciekawy.
  • edytowano grudzień 2017
    My kupiliśmy ryby dziś drugi rok z rzędu u Pana co ma swoje stawy i hodowle - wioska obok nas :) ma karpie, amury, szczupaki i jesiotry :)  jakie macie ceny  za karpia ? U nas 15 zł /kg 
  • uJa powiedział(a):
    jukaa powiedział(a):
    Zamówiłam właśnie dorsza i łososia od rybaka - 2 razy tańsze i 7 razy świeższe niż w sklepie, chociaż generalnie na niedobór ryb nie mogę narzekać
    @uJa , zawsze możesz mnie odwiedzić, jak się chcesz najeść po uszy! B)
    I zamierzam tak zrobic w wakacje! Albo w czerwcu.
    Przypominam że niedaleko do mnie  B)
  • @Elunia a z ciekawości zapytam co robisz na wigilię?
    U nas barszcz z uszkami ale tuch bez bez nie robię. Pierogów nie dam rady nakleić i obstawiam krokiety.
    I na tym by sie skończyło  :(
    Usmaze karpia ale jadam tylko ja. No, pewnie Ulka zechce troszku bo ona chce wszystko co mam na talerzu.
    Zrobie sałatkę warzywną i koniec pomysłu 
    Kutia z jaglanki nie przejdzie. Kluski kukurydziane z makiem też. Drożdżowe bezgluta nie wychodzi mi wiec makowca nie upiekę. Jablecznika niespecjalnie lubią. Sernik i owszem ale na zimno. Na dwór za zimno a lodowki praktycznie nie mam więc wazniejsze rzeczy na tych dwoch półkach musze trzymać.
    Bigos mam z grzybami ale dzieci srednio...
    Macie pomysły?
    I czy na prawdę na święta trzeba tradycyjnie?


    Moi by chcieli lazanie z grzybami i spinakiem np. Albo risotto. Albo kulebiak z kruchego ale z grzybami raczej niz kapustą.
    Ryby chetnie ale wyfiletowane. Chłop niewidzacy a dzieci wybredne. Az wstyd przyznać.
    Piernika zaś nie nastawilam

  • U nas barszcz z uszkami
    karp smażony, karp pieczony, kawałek smażonego dorsza dla marudy, łosoś pieczony w folii
    kapusta z grzybami
    kartofelki :D
    pierniczki, sernik na ksylitolu bez spodu, brownie bezmączne
    makowiec zawijany mama kupuje w fajnej cukierni
    cała wigilia i uwierz @Bea, że wstajemy najedzeni po korek, a ryb zostaje

    Na święta sałatka tradycyjna, mix sałat z pomidorami suszonymi, oliwkami i takimi innymi rzeczami, łosoś zapiekany w cieście francuskim i tartaletki bez bez bez z łososiem no i ciasta
    Na drugie święto moja mama robi rolady wołowe, kluski z ziemniaczków co zostały i sałatki
    pieczemy też do zjedzenia na zimno schab 5 minutowy i w mleku


    @Bea ja bym im bez mrugnięcia zrobiła tą lasanię czy co tam lubią. Wprowadzisz nową tradycję :D i tyle.
    Podziękowali 1Bea
  • Dzieki. Lepiej mi
    Tak właśnie zrobię.
    Podziękowali 3AgaMaria ola_g madzikg
  • A i ciasto francuskie do łososia kupuję mrożone, b.dobre.Kruche na tartaletki robię wcześniej i leży kilka dni zawinięte w folię w lodówce, rolady mama przywozi już w wigilię i siedzą w sosiku w lodówce, sałatkę tradycyjną mam pokrojoną tylko doprawiam w pierwsze święto.
    Podziękowali 1Bea
  • A i śledzie robię ze 2 rodzaje ale jemy je do Nowego Roku.
  • @Bea, śmiało z własną tradycją!
    Podziękowali 3Elunia Barbasia kowalka
  • Tak juz dawno sie zastanawiałam
    Ryby jem tylko ja
    Kiszonki ja i mąż
    Syn tradycyjnie i w sumie niewybrednie
    Jedna bezglut
    Druga warczy na mięsa i kwaszonki. Obie panny nie ruszą w normalnej postaci grzybów.
    I dogódź tu wszystkim

    Za rok kaze jak u @Skatarzyna napisac trzy-cztery rzeczy. Teraz juz chyba za pozno
    Podziękowali 1AgaMaria
  • @Bea to masz prawie jak u mnie :)
    albo wybredy albo ograniczenia żywieniowe
    musisz znalęźć jak najwięcej wspólnych punktów żeby nie oszaleć i się nie narobić
    Podziękowali 3Bea Barbasia AgaMaria
  • Czemu późno, wigilia w niedziele, dziś wtorek!
    Podziękowali 3Elunia Bea kowalka
  • A moja młoda wybreda przez kilka wigilii jadła ziemniaczki z masełkiem popijane czystym barszczykiem. 
    Podziękowali 2AgaMaria Bea
  • Bratanica męża suchy chleb i korniszony. Wyrosła.
    Podziękowali 2AgaMaria Bea
  • Bo już nie dam rady na zadne sensowne zakupy a dowóz u nas nie działa.
    Jutro mam pbjazd z Plusami po dentystach, bolansach i takichtam bo wieczorem wyjeżdżają do Nowych na święta. Pd czwartku jak sie nie poprawi z Ulką to sie pewnie do szpitala przeprowadzę. 

  • @Bea, moja mama robiła taki tort nalesnikowy na Wigilię, nie pamiętam czym go przekładala, ale na pewno byl na slono.

    U nas na slodko tylko te kluchy z makiem były, wiec tort musial byc na słono.

    Podziękowali 2AgaMaria Bea
  • U nas mama robiła kluchy z makiem i śmietaną. Maz z tradycji kutii
  • kiedy dzieci były małe na Wigilii jadły chleb z masłem...i niewiele ponad to.
    Potrawy wigilijne jedzone raz w roku nie były doceniane przez żadne nasze dziecko do ok 5-6 lat.
    Nie odpuszczaliśmy, prosiliśmy i namawialiśmy by próbowali, bez przymuszania...Robiliśmy zawsze dania tradycyjne.
    Teraz nie mogą się doczekać...a ich ulubioną kolacją w roku oprócz Wielkiego Czwartku jest właśnie wigilijna wieczerza.
    A i pewnie , że jeszcze jedno czy drugie pokręci nosem na jakąś tam potrawę, ale każdy ma też swoją ulubioną.
    U nas jest barszcz + paszteciki z farszem pieczarkowo  -cebulowym, makiełki, ziemniaki pieczone, kapusta z grzybami, pierogi z kapustą i pieczarkami, karp pieczony na patelni i łosoś z piekarnika i kompot z suszonych owoców z dodatkiem gruszek i wiśni. z chlebem, masłem i sosem czosnkowym wychodzi 12 potraw  :D
  • @sylwia1974 mogłabyś napisać przepis na te paszteciki z pieczarkami?
  • a gdzie śledź? u nas śledź w śmietanie i śledź z oliwą z grzybkami w occie, jest bez bez bez i ości też się z niego nie wybiera i zdrowy i pyszny mniam

    no i ryba w occie (dorsz) i ryba po grecku (dorsz)

    i zupa rybna z makaronem - tę dzieci uwielbiają a na drugie zajadają pierogi z kapustą i grzybami

    reszta jak tu już wymieniałyście: barszcz z uszkami, karp, kapusta z grzybami, ziemniaczki (wielkopolska!) sernik, pierniki i kompot z suszu ( w tym roku modyfikuję i będzie tylko z jabłek świeżych i suszonych z dużą ilością goździków, żeby chętniej pili ;) )



    Podziękowali 1sylwia1974
  • kika0 powiedział(a):
    @sylwia1974 mogłabyś napisać przepis na te paszteciki z pieczarkami?
    przepis na ciasto krucho - drożdżowe
    1 kg mąki
    2 kostki margaryny
    10 dag drożdży
    1,5 szk wody
    łyżeczka soli

    Składniki szybko zagnieść i włożyć do zamrażalnika na pół godziny

    ( to ciasto jest świetne na rogaliki na słodko, tylko wtedy zamiast wody można dać mąki, soli szczyptę i łyżkę cukru)

    Nadzienie...tu problem z ilością i proporcjami...podam tak mniej więcej:
    ok 70 dag pieczarek, 4- 5 sporych cebul, czubata łyżka majeranku, sól i pieprz wg uznania ( raczej nadzienie powinno mieć intensywny smak, bo w łagodnym cieście zginie jeśli będzie zbyt jałowe), można dodać odrobinę ostrej papryki, albo pieprz cayen.
    Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie. Pieczarki wypuszczą wodę, podsmażać do czasu aż woda odparuje i jeszcze chwilkę dłużej. Masę doprawić. Ja zaciągam ją też nieco wodą z mąką, by miała bardziej zwartą konsystencję ( nie wypływa podczas pieczenia z pasztecików) Po dolaniu wody z mąką zagotować i ostudzić. Do ostudzonej masy wbić 1-2 jajka.

    Nadzienia nie powinno zabraknąć, a jak zostanie nadaje się do pierogów, krokietów z ciasta naleśnikowego itp.

    Ciasto wyciągać z lodówki porcjami, na posypanej mąką stolnicy rozwałkowywać dość cienko, ale nie tak cienko jak na pierogi. 
    Są dwa sposoby zawijania pasztecików. Albo z każdej porcji ciasta wałkuję koło, nakładam równomiernie warstwę farszu ( niezbyt grubo) i zwijam jak roladę. Potem kroję ukośnie na plastry ( jak makowiec) Warto posmarować jajkiem. 
    Potem na blaszkę i do pieca 180 st ok 15- 20 minut
    Drugi sposób bardziej czasochłonny, ale efekt elegancki.
    Wycinam prostokąty lub kwadraty ok 9X9cm ( ale to już dowolnie)
    smaruję ich środki farszem, tak by z każdej strony został margines ciasta. Po dwóch równoległych bokach zawijam zakładkę tak na ok cm, a resztę roluję w zgrabny pasztecik. Smaruję jajkiem, posypuję oregano, albo czarnuszką, albo sezamem. i do piekarnika j.w.
    Moja córka robiła ostatnio z zuchami paszteciki w kształcie pierogów - też fajnie wyszły ;)




    Podziękowali 1kika0
  • agatak powiedział(a):

    a gdzie śledź? u nas śledź w śmietanie i śledź z oliwą z grzybkami w occie, jest bez bez bez i ości też się z niego nie wybiera i zdrowy i pyszny mniam

    no i ryba w occie (dorsz) i ryba po grecku (dorsz)

    i zupa rybna z makaronem - tę dzieci uwielbiają a na drugie zajadają pierogi z kapustą i grzybami

    reszta jak tu już wymieniałyście: barszcz z uszkami, karp, kapusta z grzybami, ziemniaczki (wielkopolska!) sernik, pierniki i kompot z suszu ( w tym roku modyfikuję i będzie tylko z jabłek świeżych i suszonych z dużą ilością goździków, żeby chętniej pili ;) )



    oprócz męża i jednego syna nikt u nas śledzi nie tknie...a co gorsza ja ich nie jem...więc jak tu robić droga redakcjo? Jeśli chłopaki sobie kupią słoiczek "śledzika na raz" to będą mieli :)
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.