Tanio, w miarę zdrowo i naprawdę bardzo szybko to ugotować kalafior albo brokuły i polać tartą bułką z masłem albo sosem serowym. Do tego sałatka z pomidorów.
dzięki za pomysł z porową 2 pory 4 zł, 1 kg ziemniaków - 1zł, porcji pewnie wyjdzie z 8, wiec łapie się cenowo w wątku ale do tego cebula i czosnek ii przydałby się grzanki z jakiegoś starego zapomnianego w szafce chleba
na drugie placki cukiniowe z sosem bolońskim też nie powinno drogo wyjść (tyle że cukinia dostana, nie wiem po ile są na targu)
U nas I i II razem. Ale nasza rodzina bardzo duzo je. Jedno danie to jak jest duzy upał, albo jak gdzies potem jeszcze wychodzimy (w gosci, po poludniu). Niestety...
ja dawniej na tą 16 robiłam dwa dania (mąż wtedy z praca wraca) ale dostrzegłam że czy zrobię jedno, czy dwa, porządne czy lekkie to i tak o 19:00 wszyscy wołają o kolację, więc bez sensu tyle jeść :P
Bagata, ale np pomidorowa z samych warzyw jest smaczniejsza i mlodziez zjada bez dyskusji wszystko to, co przed zblendowaniem by klulo w zeby. Kalorie sa z tluszczu, na ktorym sie smazy warzywa, mozna tez dodac prosto na talerz jakiegos zdrowego oleju. Odwyklam do tego stopnia, ze z miesna wkladka mi smakuje tylko krupnik, zurek i czasem dobry rosol.
Pieczonki, prażonki - jak zwał tak zwał. Ziemniaki, cebula, buraki, marchew, kiełbasa w plasterki, opcjonalnie natka. Ułożyć warstwami w rondlu, garnku i upiec/udusić na gazie. Do tego maślanka albo kiszony ogórek .
Ja skorzystalam kiedys z pomyslu @Marcelina i od tej pory do pomidorowej (procz wielu innych warzyw) zawsze dodaje dynie, ktora moja czternastolatke baaardzo kluje z zabki!
Zaczyna sie niedlugo sezon dyniowy proponuje : risotto z dynia tanie i przepyszne! mozna jesc samo, jako dodatek do miesa i swietnie " czeka" w lodowce albo mozna zamrozic ( te ostatnie opcje u mnie raczej niewykonalne, bo risotto znika jakos szybko)
mam wrażenie ze wigilijne potrawy to często do 10 zl wychodzą. pierogi z kapusta albo ruskie. Łazanki. Groch z kapusta. cebularze albo kulebiaki. Śledzie z burakami i ziemniakami. Drogie są dla mnie wigilijne ciasta. Sernik, makowiec, duza ilość bakalii. To niestety kosztuje. Ale na słono da sie finansowo oblecieć.
śledzie to można kupić a przyzwoita cenę, a takie pod pierzynka to mało śledzia a sałatki wyjdzie sporo. My robimy praktycznie wszystkie potrawy na święta dla 6 dorosły osób i jednego dziecka. Bez ciast na produkty wyszło mi około 200 zl. Najbardziej cena podbija dorsz do ryby po grecki ale śmiało można z tego zrezygnować. i grzyby mamy nazbierana jesienią. Ciasta to niestety kolejne 100 zl, ale robimy 9 makowcow do mrozenia. ale mogłoby byc jedno np jabłecznik i tez by było fajnie.
Dorota, jak będę echac do bratowej a ona ma sąsiada rybaka to Ci przywiozę. On mi dorsze za jakieś grosze sprzedaje a fladry to mam wrażenie ze za złotówkę od rybki. I to takie, ze o 12.00 mi daje o 5.00 rano rybka jeszcze plywala w wodzie. Ostsnio za 6 kilo fileta z dorsza i 12 średnich flader zapłaciłam 60 zl. Tylko juz zjadłam wiec na rybę po grecku musze zakupić na rynku, a tam pewnie z 30 zl za kilo fileta z dorsza.
Hmmmm, ja nie tykam karpia. u mnie babcia smaży karpia wiec tego do budżetu nie wliczyłam. Łososia na BN nie ma u nas. Dorsz w postaci po grecku. Wiec kilo styka i kilo śledzi pod pierzynkę. Ciotka jeszcze zrobi w occie a moja mam pstrąga w galarecie. Woec pewnie na te ryby 100 zl im poleci, tylko ze jal dla mnie można z tego zrezygnować i tez będzie ok. Chce generalnie napisać, ze święta tez da sie zrobić nie wydajac kupy kasy i mieć fajne potrawy.
U mnie na samą rybę i śledź to 150 zł ,ryba po ponad 20 zł za kg a płaty po 19 zł kg, jajka w tej chwili po 1 zł za sztukę,kg kapusty kiszonej 4 zł ile ogórki nie wiem
Ryby są drogie dlatego u nas symbolicznie 2 pstrągi na rodzine i juz. Lubimy ryby ale w wigilie jest tyle innego jedzenia ze nie widzr sensu wydawac 200 zl ma sama rybe.
W Polsce zaostrzone przepisy ze mniej osób ma kury nie tylko te nieszczęśliwe ale głównie tych szczęśliwych ubywa i to szybko a za granicą znaleźli w jajkach jakiś syf, i jest mniej jajek
U mnie ryby są tylko kilka razy w roku , raczej 2 rybki to mało , ogólnie wszyscy lubią ryby czyli jak kupie 1 kg ryby mrożonej to wychodzi 17 dag na osobę zamarzniętej ryby to chyba troszkę mało,
Zamówiłam właśnie dorsza i łososia od rybaka - 2 razy tańsze i 7 razy świeższe niż w sklepie, chociaż generalnie na niedobór ryb nie mogę narzekać @uJa , zawsze możesz mnie odwiedzić, jak się chcesz najeść po uszy!
Komentarz
2 pory 4 zł, 1 kg ziemniaków - 1zł, porcji pewnie wyjdzie z 8, wiec łapie się cenowo w wątku ale do tego cebula i czosnek ii przydałby się grzanki z jakiegoś starego zapomnianego w szafce chleba
na drugie placki cukiniowe z sosem bolońskim też nie powinno drogo wyjść (tyle że cukinia dostana, nie wiem po ile są na targu)
a drugie o 16:30
nie ma na raz
Niestety...
Pieczone cos.
Smazone cosie.
Jajka w roznych postaciach.
Parowki na patelni z serem zoltym w srodku.
Ziemniaki z piekarnika ze startym oscypkiem potem i z przegladem tygodnia.
Placki cukinia/ziemniaki/dynia
Itp
jajko mam jedno
córka jedna mówi żeby naleśniki a druga że kotlety idę kombinować i tak sobie człowiek zaplanuje obiad pffff (i pranie )
Do tego maślanka albo kiszony ogórek .
proponuje : risotto z dynia
tanie i przepyszne!
mozna jesc samo, jako dodatek do miesa i swietnie " czeka" w lodowce albo mozna zamrozic
( te ostatnie opcje u mnie raczej niewykonalne, bo risotto znika jakos szybko)
Ale np sam barszcz to tanizna, za kilka zł można ugotować kilka litrów. No i barszcz gotuje się sam..pierogi trzeba lepić...;)
Atsd, co się stało z jajkami ostatnio? 70-80gr za nieszczęśliwe!