Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Potrawy do 10zł..

1235710

Komentarz

  • edytowano marzec 2016
    Entliczek-petliczek
    czerwony stoliczek
    a na tym stoliczku pleciony koszyczek
    w koszyczku-jabłuszko
    w jabłuszku-robaczek
    a na tym robaczku czerwony kubraczek.
    Powiada robaczek-"i dziadek i babka i ojciec i matka jadali wciąż jabłka.
    A ja już nie mogę!Już dosyc! Już basta!
    Mam chęć na befsztyczek!!!"

    I poszedł do miasta... [...]


    Tak mi się skojarzyło :) w jabłkowym temacie
  • fajnie :)
    my dostaliśmy sokowirówkę, ale jabłka trzeba kupić!
  • @Skatarzyna zajrzyj do PCKu. Oni mają dużo w formie darów. Możesz skrzynkę dla dzieci wziąć. Wspierają wielodzietność nie pytając o stan konta. Najwyżej dych ę do puszki wrzucisz.
  • ooo, u nas marchwi nie ma :(
    a szkoda
  • Ja robię placki owsiane :
    -50g suchych płatków owsianych
    -2 dojrzałe banany
    -3 jajka

    Zblendowac i dodać mąki razowej do osiągnięcia w miarę zwartej konsystencji. Pycha
  • knedle z mrożonymi truskawkami z własnej zamrażarki
  • kaszotto kasza cebula, por, marchewka + kawałek jakiejś kiełbaski poktojonej i podsmażonej, może być też w wersji bez mięsa
    Podziękowali 1Elżunia
  • edytowano kwiecień 2016
    My robimy często w piątek tortilla de patatas: ziemniaki surowe pokrojone w kostkę, podsmażyć na oleju, jak się już trochę zrobią wylewa się na to jajka wymieszane ze śmietaną. I przykrywa się co by się aż fajnie scielo z góry a z dołu zesmazylo. Na górę ciut sera i jakieś zielone. Pyszne.
  • Podbijam i podbijam stawkę, bo mam zaćmienie ciążowe. 

    Obiady dla rodziny jedzącej bardzo 2+3 do ok 5zl za składniki. Nie słodkie, a przynajmniej nie w większości, bo nie przejdzie.

    Dziś były placki cukiniowe. Cukinie po 1,5zl/kg, marchewka, trzy ziemniaki i jajko. 

    Potrzebuje dalszych inspiracji, poratujcie, bo mi mózg opuchl i myślenie mi nie idzie...
  • Takie same placki z dynii. Ladniejsze w kolorze :).

    Pieczone ziemniaki i do tego sos tzatziki (ogorki, czosnek, jogurt grecki), i tzw.przeglad tygodnia. U nas np.starty zolty ser i zurawina, smietana/jogurt z czosnkiem, troche twarozku itp. Kazdy dostaje duzego ziemniaka, robi w srodku dolek, ktory napełnia ulubionymi dodatkami. 

    Makaron kokardki ale dente goracy, do tego scieramy pomidory i czosnek, dorzucamy troche rukoli, mieszamy. Nie gotujemy! I juz (doprawiamy do smaku).

    Kasza gryczana ze skwarkami z boczku. 

    Zupy, zupy. Teraz przeglad warzywny.
    Jako wkladka smakowa pestki podpieczone lub skwarkami z boczku.

    Tak u nas ostatnio.

  • Parowance
  • @nowa, co to??

    Dzieki dziewczyny! Zapisuje. Mówiłam, możliwości dużo, a głowa ogranicza hehe :D 
  • Ten ziemniak to sprzedają w Krakowie jako aj-waj i to sie kumipir nazywa. Raz jedliśmy i zaadaptowalismy do naszej kuchni.
    Polecamy!
  • @Dorotak , ciasto drożdżowe pierogowe tylko nie gotuje się a paruje, mogą być z nadzieniem ja takie jem tylko na słodko , ale u was chyba bez glutenu to nie wiem
    Podziękowali 1Dorotak
  • Kluski na parze drożdżowe pewnie
    Jedni jedzą z sosem mięsnym , inni z owocowym
    Można polać masłem z bułką tartą
    Podziękowali 3nowa Dorotak Bea
  • <3

    Dzięki! Problem mam jedynie z zupami. No nie znoszę gotować! Obierać tone warzyw, kroić lub trzec w wersji szpitalnej.... No nie lubię, okropnie dużo czasu mi to zajmuje zawsze...
    Podziękowali 1MAFJa
  • No co ty, zupa to najszybsza część obiadu u nas. Pol godziny i juz.

    Baza:cebula i czosnek duszone na oliwie, a potem reszta na chwile.
    Zalac woda, ugotowac, doprawic zblendowac.

    Dzis taka pomidorowa,
    dyniowa wczesniej, przejsciowo dyniowo-pomidorowa, 
    szpinakowa wczoraj,
    cukiniowa zaraz.
    Brokułowa za chwile, bo sie przejedlismy.
    Barszcz czerwony-tu dluzej sie obiera buraki, ale za to na 2-3 dni latwo ugotowac. Raz solo do popicia 2.dania, raz z ziemniakami i ostatni z fasolą np. Albo do zamrazarki, jak sie znudzi.
    I juz tydzien minął.
  • Nie mogę ani cebuli ani czosnku hehe. Ale moze moim zrobię;) hm ja to zupy na legalnym wywarze z włoszczyzny robię ;) w większości ;)
  • No ale te warzywa trzeba umyć, obrać, pokroić - też tego nienawidzę i nie ogarniam, jak to ma być tylko 20 min ;) Tym bardziej na zupę dla dużej liczby osób...
    Podziękowali 3uJa PonuraKura MAFJa
  • Marchew i inna wloszczyzne wrzucam tylko wtedy, jak mam wiecej czasu na gotowanie. I jak sa niezbede, vide-rosół. 

    Na drobiu robię ogórkowa, bo smaku dobrego inaczej nie moge zlapac, koperkowa tez.
    Na mięsie mieszanym-rosol.
    Krupnik lubię na żeberku, ale moi nie lubia w ogole krupniku, wiec nie gotuje.
  • Aha, i jeszcze super szybka i pyszna porowa.
    I selerowa.
    To chyba nawet ponizej 30 min.
  • eee, zupa bez włoszczyzny...? bez mięsa ogarniam i lubię, ale bez marcheweczki, pietruszeczki i selereczka... ;)?
  • O to to, dokładnie:P jak bez włoszczyzny hehe ;)
    Podziękowali 1tymka
  • To ja gotowac nie umiem, bo mi nigdy tak szybko marchew pokrojoną, nie starta, nie zmiękła..
  • Ja gotuję raz na tydzień wielki gar wywaru z warzyw, wlewam w słoiki i trzymam w lodówce, dolewam do zup kremów lub niekremów, przydaje się też zamiast wody do jakiegoś risotta czy kaszotta albo sosów.
    Podziękowali 4Dorotak MartynaN blaekie Katia
  • Czekolada, kradnę patent!
    Podziękowali 1czekolada
  • Makaron z pesto z jarmużu z podsmażonym boczkiem - u mnie bardzo szybko (podobnie zrobić jak z bazylii tylko orzeszków piniowych nie dodawać). 
  • Podobnie risotto z pieczarkami , szczypiorkiem . Ja mam zawsze zamrożony bulion własnej roboty w takich wytrzymałych woreczkach - używam do sosów, zup, czasem gulaszu czy risotto .
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.