U nas jest taki mały eko sklep niedawno go odkryłam.Dynie są po 2,50 , wybór jest. Pan powiedział ze w zimie tez maja tylko zagramaniczne, nie pamiętam z jakiego kraju ale na pewno nie z Chin I dziś upiekłam hokkaido , pycha. Szkoda ze mąż entuzjazmu nie podziela. Jak przechować takie dynie aby mieć na dłużej?
Dynie powinny być dobrze podsuszone. Nie wiadomo, czy leżały po zerwaniu na polu czy były od razu zabierane, można więc je zostawić w domu, w ciepłym, przewiewnym miejscu. Potem albo cieplejsza piwnica albo część mieszkalna. Nie nadaje się piwnica, gdzie dobrze przechowują się warzywa korzeniowe, jest za zimna.
Robiłam ostatnio zakupy w hurtowni Warzywa były w części - chłodni- ziąb tam niesamowity! Lodówka! Kupiłam dynie na obiad Dynia po upieczeniu była bardzo wodnista Klusek nawet nie próbowałam robić Zostawiłam to na a'la purre do drugiego dania
W ub roku sama przechowywałam w cześci korytarza, gdzie nie ma w ogole ogrzewania i jest dość zimno (taka mała chłodnia) Dynie tam Leżące nie dość, ze szybko sie zepsuły, to te które zdążyłam Przyrządzić były właśnie bardzo wodniste.
W tym roku przechowuje w pokoju na piętrze. W pokoju kaloryfer zakręcony - bo to taki "składzik" raczej Ale jest ciepło Mam nadzieje, ze dynie długo wytrzymają, nie zepsują sie i nie beda wodniste!
Chabrowa, można. Dynie są bardzo smaczne na surowo. Nie wszystkie, bo niektóre z suchych są takie mączne, ale wiele odmian jest po prostu pyszna. Można kroić i jeść jak jabłko, można dawać do wszelkich surówek, można robić sok.
@aqq-starta na tarce grube oczka plus jabłko plus kiwi. Kiwi w kosteczkę Odrobina oliwy, szczypta cukru i soli.
jw dynia z marchewką plus rodzynki namoczone Z kawałeczkami ananasa.
Dynia musi byc właśnie taka owocowa. Kupilam pierwszy raz bez rozeznania. Do pieczenia. Nie smakowało. To musiałam jakos zjeść Muscat jest idealny. Hokkaido nie. Moim zdaniem
Hokkaido jest dla mnie bardzo dobre do surówki: Starte Hokkaido, kapusta pekińska, trochę kapusty kiszonej (ma dać kwaskowaty smak, nie dominować), cebulka. Do tego czosnek roztarty z solą, wymieszany z olejem/oliwą. Chyba tyle składników...
@uJa obiecałam identyfikację dyni. Tak więc leżą od prawej: Sibley (ew. Blue Banana), Hokkaido lub Solor, jakaś moschata wygląda na: Chirimen albo Black Futsu albo Yokohama, kolejna to Melonette Jaspee de Vendee oraz ostatnia Australian Butter. W skrzyni od prawej: 2xMelonette, przykryta niebieskawa to może być Blue Hubbard, Australian Butter, z tyłu moschaty jak wyżej oraz wystająca, żółta końcówka - za mało szczegółów, by można było ją zidentyfikować.
Komentarz
przeczytałam: Drugie życie dyni.
)
Na swoje usprawiedliwienia mam późną porę i brak okularów.
Pan powiedział ze w zimie tez maja tylko zagramaniczne, nie pamiętam z jakiego kraju ale na pewno nie z Chin
I dziś upiekłam hokkaido , pycha.
Szkoda ze mąż entuzjazmu nie podziela.
Jak przechować takie dynie aby mieć na dłużej?
Warzywa były w części - chłodni- ziąb tam niesamowity! Lodówka!
Kupiłam dynie na obiad
Dynia po upieczeniu była bardzo wodnista
Klusek nawet nie próbowałam robić
Zostawiłam to na a'la purre do drugiego dania
W ub roku sama przechowywałam w cześci korytarza, gdzie nie ma w ogole ogrzewania i jest dość zimno (taka mała chłodnia)
Dynie tam
Leżące nie dość, ze szybko sie zepsuły, to te które zdążyłam
Przyrządzić były właśnie bardzo wodniste.
W tym roku przechowuje w pokoju na piętrze.
W pokoju kaloryfer zakręcony - bo to taki "składzik" raczej
Ale jest ciepło
Mam nadzieje, ze dynie długo wytrzymają, nie zepsują sie i nie beda wodniste!
ja też @jukaa nieuleczalny makaronoholik (
podejrzliwie patrzę na każdego kto mówi, ze nie lubi makaronu )
mam bulgur z vermicelii - każdy dostanie coś dla siebie )
przytachałam dziś kolejne 5 dyń
To znaczy jadam ale bez przyjemności.
:>
B-)
pilnie potrzebuje rady - mozna dynie na surowo?
jw dynia z marchewką plus rodzynki namoczone
Z kawałeczkami ananasa.
Dynia musi byc właśnie taka owocowa. Kupilam pierwszy raz bez rozeznania. Do pieczenia. Nie smakowało. To musiałam jakos zjeść
Muscat jest idealny. Hokkaido nie. Moim zdaniem
Ale żeby bez miesa….
zupa dyniowa z jaglanką
(na lekkim rosole, podpieczona dynia, wymiksowana z włoszczyzną i ziemniakami)