Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

desery

13»

Komentarz

  • Maciejka to świetny pomysł, przepis jakiś mam, w necie też ich pełno dziękuję !
    a do niedzieli też będzie dobre? ( o ile coś zostanie;)

    to jeszcze jedno potrzebuję, takie do pieczenia

    @Jadwiga?
    @Maniek?
    @IrenaB?
    @Savia?

    a tak was wywołam po imieniu ;)
    bo listę szykuję i potraw i zakupów
  • kurcze złą kolejność zrobiłam ;)
    zależy mi na tym żeby zrobić je w czwartek wieczorem, bo w piątek nie będę mieć czasu
    więc to musi być takie ciasto któego smaki mają się przegryźć
    akurat żadnego takiego nie znam, bo u nas w domu takie łasuchy były, że takie ciasto nie miałoby racji bytu :)

  • Maciejka to świetny pomysł, przepis jakiś mam, w necie też ich pełno dziękuję !
    a do niedzieli też będzie dobre? ( o ile coś zostanie;)


    Tak, da rade, bo to w koncu tylko 2 dni. A ciasto wychodzi duze, jest ciezkie, na pewno goscie nie dadza rady przejesc. Tylko w lodowce trzymaj, najlepiej okryte szczelnie folia spozywcza. Swieze owoce nakladaj przed podaniem.
  • edytowano lipca 2013
    Mozna jeszcze brownie upiec w okraglej blaszce (tez kilka minut roboty), a przed samym podaniem udekorowac bita smietana polaczona z mascarpone, na gore wylozyc najrozniejsze swieze owoce. Wychodzi bardzo ladny "torcik".
    http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_czekoladowe_z_owocami/przepis.html
  • Nasz ulubiony i nieśmiertelny i uwielbiany....
    Robię w wielkiej szklanej misie i nakładamy łychą :D

    SERNIK NA ZIMNO maxi miska :)

    1 kg serka homogenizowanego
    naturalnego

    500 ml śmietany słodkiej 30 %

    cukier wanilinowy

    600 ml mleka 3,2 %

    3 galaretki pomarańczowe

    biszkopty 200 g

    2 galaretki na dół

    1 na górę

    Mikser



    Przygotowanie:



    Wyjąć serek z lodówki.

    Przygotować 2 galaretki na spód,
    zalać nią na gorąco biszkopty, żeby nasiąknęły.

    Zalać 3 galaretki pomarańczowe
    szklanką gotowanej, zimnej wody, zamieszać, zostawić do
    napęcznienia.

    Ubić mikserem śmietanę z cukrem
    wanilinowym.

    Wrzucić cały ser, wymieszać.

    Dolać 300 ml mleka, wymieszać.

    Szykujemy galaretkę wierzchnią,
    zostawiamy do ostygnięcia.

    Jeśli chcemy, żeby biszkopty
    zmieszały się z sernikiem to nie czekamy aż spód stężeje, tylko
    robimy sernik dalej. Jeśli wolimy wszystko mieć osobno, czekamy
    dłużej.

    Podgrzewając napęczniałe 3 galaretki
    z wodą na ogniu mieszamy, aż się rozpuści, nie gotujemy.

    Dolewamy zimne 300 ml zimnego mleka,
    aby ostudzić i rozcieńczyć galaretkę.

    Wlewamy roztwór do sera ze śmietaną
    szybko mieszając.

    Szybko przelewamy na spód biszkoptowy,
    zanim zacznie się ścinać.

    Jak stężeje polewamy 1 galaretką
    wierzchnią i zostawiamy do stężenia.

    SMACZNEGO!

    Nika dziś go robiłam. Jest super. Dzięki wielkie
  • Moje ostatnie odkrycie - polecam!!


    http://www.mojewypieki.com/przepis/jogurtowy-sernik-na-zimno-z-jagodami


    Składniki:


    • 750 g jogurtu greckiego, w temperaturze pokojowej

    • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

    • 130 g cukru pudru, przesianego

    • 24 g żelatyny w proszku

    • 200 g śmietany kremówki 30%, schłodzonej

    • 350 g jagód lub borówek amerykańskich, świeżych lub mrożonych


    W większym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i cukrem pudrem. Odłożyć.


    Żelatynę namoczyć, następnie rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody.
    Dodać do niej 4 łyżki odłożonej masy jogurtowej i wymieszać. Sprawdzić
    między opuszkami palców - nie powinno być w niej grudek. Gdyby były -
    podgrzać lekko w mikrofali lub nad parą wodną (nie gotować) i raz
    jeszcze dokładnie wymieszać. Całość dodać do pozostałej masy jogurtowej,
    wymieszać.


    Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Przełożyć do masy jogurtowej i wymieszać. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia (uwaga: tężeje szybko).
    Dodać jagody (mogą być zamrożone, nie powinny być jednak zbite w jedną
    bryłkę) lub borówki amerykańskie (je wcześniej odmrozić i osuszyć na
    papierowym ręczniczku). Wymieszać.


    Przygotować formę o średnicy 23 cm, najlepiej z ceramicznym spodem i
    silikonową obręczą (tradycyjną formę wyłożyć papierem do pieczenia,
    wypuszczając papier poza obręcz). Do formy przelać masę jogurtową z
    jagodami, wyrównać.


    Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia sernika.


    Dodatkowo:


    • 125 g serka mascarpone

    • 1,5 łyżki jagód

    • 2 łyżki cukru pudru


    Wszystkie składniki zmiksować w malakserze (lub blenderem). Rozsmarować po wierzchu sernika.

Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.