zacznę od mojego dzisejszego. Mieso z ud kurczaka przyprawić sola, pieprzem, oregano, mięta. Włożyć do naczynia żaroodpornego, wkroić 1 cebule, 2 zabki czosnku, na.to wylac puszkę krojonych pomidorow, piec 40 minut pod przykryciem, na następne 20 odkryć. Pyszne!
Sznycel jarski. Ziemniaki i cebule zetrzeć na elektrycznej tarce (np.przystawce do maszynki zelmer) dodać jajo, mąkę pszenną lub bezglutenową. Konsystencja ma być gęsta ale jeszcze lejąca. Przyprawić solą, pieprzem i smażyć na patelni. Na kazdy placek wyłożyć jajo sadzone na miękko i zaraz podawać z ogorkiem kiszonym
Dopiszę. Polędwice smażymy bardzo krótko żeby była miękka, potem wkładam ja do naczynia żaroodpornego (dzieci nie lubią krwistej) czeka w piekarniku nagrzanym po ziemniakach, aż zrobię sos na tej samej patelni. Czyli z 1 min max.
polędwica wieprzowa pokrojona w plasterki, rozgnieciona ręka, pieprz, sól, trochę mąki lub nie,obsmażyć na patelni na drugiej patelni podsmażyć dużo pieczarek z cebulą , sól, pieprz dodać trochę słodkiej śmietany przerzucić do mięsa do ryżu, makaronu....
Lososia umyć, osuszyć, posolić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika nagrzangeo do 180st. C na 12-15 minut (w zależności od wielkości kawałków). Do tego brokuly na parze (al dente) i ćwiartki cytryn. Duzo brokułów;), podawać z masłem
Łososia wędzonego podsmażyć z czosnkiem dodać szpinak świeży żeby tylko zwiedl lub mrożony wtedy dłużej i na koniec dodać śmietany wymieszać z ugotowanym makaronem sos się robi krócej niż gotuje się makaron
Makarony z sosami, nasze ulubione to grube wstazki z pesto z czosnku niedzwiedziego (czosnek zblendowac z parmezanem, oliwa i orzwszkaami piniowymi), z lososiem (na oliwie podsmazyc czosnek, sardele, kapary, dodac wedzonego lososia, smietane i cytryne), albo ze szparagami (robie podobnie do tego z lososiem, tylko omijam sardele, a dodaje czarne oliwki i parmezan).
@AleksandraB dzieki za ten sznycel! Az mi slinka pociekla, akurat dzis bym takie cos zjadla Tak w skrocie to taki duzy placek ziemniaczany z jajkiem sadzonym? Nigdy nie wpadlabym na to
U nas bardzo szybkie jest spaghetti. Gotuję makaron, w międzyczasie podsmażam mielone mięso, zalewam przecierem pomidorowym, dodaję słoik koncentratu i przyprawy. Dodawałbym cebuli, ale większość dzieci nie lubi Ser zetrzeć na tarce to też moment. W sumie maksymalnie pół godziny i cały obiad gotowy A szybko i bez wysiłku żadnego jest zlecić wykonanie rzeczonego spaghetti mojemu synowi
Makaron -ugotować,polać jogurtem owocowym.Można dodać mrożone a w sezonie świeże owoce. - posypać serem białym z cebulką i skwarkami. -posypać serem żółtym i chwilę podsmażyć na patelni (tylko do rozpuszczenia sera) i wcinać z ketchupem albo ogórkiem kiszonym. -rozbełtać jajko ze śmietaną,posolić popieprzyć ,wymieszać z makaronem i też chwilkę podsmażyć na patelni.
Nazwa moich dzieci "włoskie danie" Przepis sprzed dobrych kilku lat, znaleziony na opakowaniu oryginalnego włoskiego makaronu, przetłumaczony. Zrobienie zajmuje tyle czasu, ile trwa ugotowanie makaronu. A więc wstawiam do gotowania makaron, np kokardki, na patelni podsmazam trochę wędzonego boczku pokrojonego drobno, dodaje posiekana małą cebule, dwa ząbki czosnku, zalewam passata lub pomidorami z puszki, hojnie zioła oregano, bazylie, pieprz, sól, pęczek natki. Odcedzam makaron i wrzucam go z powrotem do gara, mieszam z sosem z patelni, parmezan i smacznego.
standardowo gotujemy makaron :-) a w tym czasie wlewamy na patelnie smietanke kremowke i wkladamy cienko pokrojony ser plesniowy + przyprawy (moze byc tez swieza bazylia, koperek itp.). Rozbebłujemy ser widelcem. Wersja optymalna jest zeby bylo tyle
smietanki i sera zeby nie trzeba bylo zageszczac. A w skromniejszej dolewamy mleka i zageszczamy maka. Przygotowuje sie doslownie chwile! A! jeszcze mozna juy goracy makaron polany sosem posypac ztartym zoltym serem :-)
jeszcze jak mam malo czasu to kroje zywiecka (lub podobna)w kostki i podsmazam z cebula. Wlewam pomidory lub jak brak to troche keczupu. Doprawiam i podaje z makaronem/ryzem/ziemniakami.
Komentarz
taka prawda że mieso + kasza/ryż/makaron zrobisz szybko
ale jak masz obrać marchewki, pietruszki, ziemniaki itd. wszystko umyć, obrać, pokroić to schodzi dużo dłużej
Tak samo inne owoce.
W sumie tylko ziemniaki zajmują czas ( z 20 min w piekarniku) reszta trwa chwilę. Do tego sałata z czosnkiem, Surówka z selera, co tam jest.
Albo makaron z gorgonzola. Roztopic ser+ trochę śmietany + odrobinę musztardy.
Ziemniaki i cebule zetrzeć na elektrycznej tarce (np.przystawce do maszynki zelmer) dodać jajo, mąkę pszenną lub bezglutenową. Konsystencja ma być gęsta ale jeszcze lejąca. Przyprawić solą, pieprzem i smażyć na patelni. Na kazdy placek wyłożyć jajo sadzone na miękko i zaraz podawać z ogorkiem kiszonym
na drugiej patelni podsmażyć dużo pieczarek z cebulą , sól, pieprz dodać trochę słodkiej śmietany
przerzucić do mięsa
do ryżu, makaronu....
-ugotować,polać jogurtem owocowym.Można dodać mrożone a w sezonie świeże owoce.
- posypać serem białym z cebulką i skwarkami.
-posypać serem żółtym i chwilę podsmażyć na patelni (tylko do rozpuszczenia sera)
i wcinać z ketchupem albo ogórkiem kiszonym.
-rozbełtać jajko ze śmietaną,posolić popieprzyć ,wymieszać z makaronem i też chwilkę podsmażyć na patelni.
Przepis sprzed dobrych kilku lat, znaleziony na opakowaniu oryginalnego włoskiego makaronu, przetłumaczony. Zrobienie zajmuje tyle czasu, ile trwa ugotowanie makaronu. A więc wstawiam do gotowania makaron, np kokardki, na patelni podsmazam trochę wędzonego boczku pokrojonego drobno, dodaje posiekana małą cebule, dwa ząbki czosnku, zalewam passata lub pomidorami z puszki, hojnie zioła oregano, bazylie, pieprz, sól, pęczek natki. Odcedzam makaron i wrzucam go z powrotem do gara, mieszam z sosem z patelni, parmezan i smacznego.
Ugotowac makaron penne.
W osobnym garnku poddusic szpinak z czosnkiem, dolać slodkiej smietanki 18%, doprawic solą, pieprzem, gałką muszkat.
I krem z kalafiora z grzankami.