o!jeszcze! mielone z cebulka na patelnie+ ziola prowansalskie. Jak sie podsmarzy to groszek z puszki i wlasny "koncentrat" pomidorowy. Troszke dosladzam jak za kwasne.Zageszczam. Jak ktos lubi to mozna dodac kapke mleka. Do tego najlepszy makaron nitki.
naszlo mnie;-) łazanki! Makaron-łazanki (zdazalo sie inny krotki). W innym garnku gotowac kapuste kiszona na miekko (pokrojona). Na patelni podsmazyc pieczarki. K. i m. odcedzic. Razem wszystko udusic i doprawic.
awia tre na tych duzy oczkach, jak młode to razem ze skorka. Dusze do mieekosci na patelni, po ten w to wlewam śmietankę i rozpuszczam camembert i jest super gesty sos.
Jeja, jakie to dobre! Jadlam takie cuda we Lwowie, pani domu mowila, ze to sa syrniki( z akcentem na "ni") i faktycznie ze smietana to podala. To jest wschodni rarytas, @PaniWiosna
U mnie dzis tez dosc szybki. Kolorowe papryki nafaszerowane mielonym miesem zmieszanym z ziolami, czosnkiem i przyprawami upieczone w piekarniku. Oprocz tego (do wyboru) piers kurczaka w przyprawie gyros zawinieta w folie i zapieczona. Ziemniaki. Surówka z roznych sałat, ogorka, rzodkiewki i szczypiorku.
U mnie dzis szaszłyki z piekarnika. Piers kurczaka w przyprawie gyros i duzo warzyw- cukinia, cebula, czosek, pieczarki, kolorowe papryki. Dla dzieci atrakcyjne. Hurtowo robie, wiec chwile trwa nadziewanie na patyki, ale bez przesady...Jak są dzieci w domu to one tez nadziewają (fajna zabawa). Do tego mix salat z sosem winegret.
A dzis dodatkowo gar zupy- krem z cukinii sie gotuje- na jutro zostanie.
Ostatnio o warzywa walcze, bo sezon.
Sezom u nas bardzo powoli się zaczyna. Jak popytać to te cukinie, papryki, szparagi,.kalafiory to wszytko z Hiszpanii i dalej przyjechalo... No ale slinka cieknie.
Moi szaszłyki tez uwielbiają. Dobry pomysł, muszę zrobić!
@Elunia, na Pomorzu polskich jeszcze nie ma, tzn dostawca, od którego kupuje mówi że jeszcze dwa tygodnie.. dobre to, bo dłużej będą.. szkoda, bo slinka cieknie. U nas się dopiero w tym.tyg pojawiła nasza polska rzodkiewka, taka z ziemi a nie z gąbki... Kicha troche w tym.roku, znów będzie masakra z truskawkami kaszubskimi przez pogodę...
U mnie dzis szaszłyki z piekarnika. Piers kurczaka w przyprawie gyros i duzo warzyw- cukinia, cebula, czosek, pieczarki, kolorowe papryki. Dla dzieci atrakcyjne. Hurtowo robie, wiec chwile trwa nadziewanie na patyki, ale bez przesady...Jak są dzieci w domu to one tez nadziewają (fajna zabawa). Do tego mix salat z sosem winegret.
A dzis dodatkowo gar zupy- krem z cukinii sie gotuje- na jutro zostanie.
Ostatnio o warzywa walcze, bo sezon.
Szaszłyki robię tylko z cebulą i papryka żółtą i czerwoną i zwykle żeby było szybko z kurczakiem/indykiem.Raz już mi się nie chciało resztek nabijać na patyczki,więc wrzuciłam to co zostało na patelnię.Na mały ogień i pod przykryciem smażyło się tak z 15-20 minut,ze dwa razy przemieszałam. Pachniało tak że moje niejadki przyleciały pytać co to. A kiedy spróbowali (mało było) to pościągali z patyczków to co tak starannie nabijałam i zaordynowali ,żeby im smażyć tylko tak. Można wcinać solo można z ryżem. ps.pod koniec smażenia trochę posoliłam.I smażę do momentu kiedy wszystko wygląda jak trochę przypalone,wtedy smakuje najlepiej.
Niezdrowe ale jakie smaczne Z niesmażonych i do gotowania w 15 minut najbardziej lubię brokuła i kalafiora takiego lekko al dente. Gotuję na parze albo w wodzie kompletnie bez żadnych przypraw,zero soli,zero cukru nic.Pycha.
Ja kalafiora i brokuła na surowo najbardziej lubię:) I moje dzieci też. A teraz przyszedł sezon na szparagi i robię tarty na cieście francuskim albo kruchym. Malo roboty a je się świetnie. Wczoraj była tarta ze szpinakiem jedna a druga ze szparagami zielonymi.
Ponieważ sezon szparagowy w pełni, polecam, bo ostatnio wypróbowałam: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/carbonara-szparagowa Pyszne i szybkie. A jeśli chodzi o obiad-przebój to u nas taka "zapiekanka": Podsmażyć osobno: - mięso mielone - cebulę - paprykę (mamy mrożoną pokrojoną, więc oszczędność czasu i pieniędzy) - ryż do risotta albo dowolny inny - na maśle, potem trochę z wodą Wszystko do żaroodpornego, dodać pokrojoną cukinię, passatę pomidorową, wymieszać, dodać wody żeby ryż miał się w czym ugotować - i do piekarnika. Można na wierzch ser. U mnie jedzą wszyscy z zachwytem. Doprawiam ziołami i arabskimi przyprawami.
a u mnie oprócz wszelkiej maści makaronów, ryżu, placków na szybko jeszcze tortilla nadziana tym co akurat jest w domu - często jakieś pozostałości mięsa z dnia poprzedniego + ser + pomidory (sos) + kukurydza z puszki itp. zapieczona w piekarniku (w ostateczności w mikrofali) a do tego cacyki (lub po prostu sos czosnkowy - jogurt+czosnek, sałata, ogórek itp.
w wersji bardziej wypasionej - sos mięsny (z mielonego) jak do bolognese z ewentualną kukurydzą lub fasolką i dodatki jak wyżej
Ja kalafiora i brokuła na surowo najbardziej lubię:) I moje dzieci też. A teraz przyszedł sezon na szparagi i robię tarty na cieście francuskim albo kruchym. Malo roboty a je się świetnie. Wczoraj była tarta ze szpinakiem jedna a druga ze szparagami zielonymi.
No na surowo tez pycha ,tylko że obgotowany jakoś łatwiej nam się trawi,mniej ten,no... wydzielamy A w ogóle z kalafiora na surowo to fajna surówka jest.Kalafior starty na jarzynówce + chrzan+trochę śmietany+ sól.
Komentarz
Kolorowe papryki nafaszerowane mielonym miesem zmieszanym z ziolami, czosnkiem i przyprawami upieczone w piekarniku. Oprocz tego (do wyboru) piers kurczaka w przyprawie gyros zawinieta w folie i zapieczona. Ziemniaki. Surówka z roznych sałat, ogorka, rzodkiewki i szczypiorku.
No ale slinka cieknie.
Moi szaszłyki tez uwielbiają. Dobry pomysł, muszę zrobić!
Z szpinakiem, pomidorami rybą wędzoną i mozzarellą. Wszystko zalane rozbeltanymi jajkami (5) z łyżką jogurtu
Kicha troche w tym.roku, znów będzie masakra z truskawkami kaszubskimi przez pogodę...
Pachniało tak że moje niejadki przyleciały pytać co to.
A kiedy spróbowali (mało było) to pościągali z patyczków to co tak starannie nabijałam i zaordynowali ,żeby im smażyć tylko tak.
Można wcinać solo można z ryżem.
ps.pod koniec smażenia trochę posoliłam.I smażę do momentu kiedy wszystko wygląda jak trochę przypalone,wtedy smakuje najlepiej.
Z niesmażonych i do gotowania w 15 minut najbardziej lubię brokuła i kalafiora takiego lekko al dente.
Gotuję na parze albo w wodzie kompletnie bez żadnych przypraw,zero soli,zero cukru nic.Pycha.
I moje dzieci też.
A teraz przyszedł sezon na szparagi i robię tarty na cieście francuskim albo kruchym. Malo roboty a je się świetnie.
Wczoraj była tarta ze szpinakiem jedna a druga ze szparagami zielonymi.
Pyszne i szybkie.
A jeśli chodzi o obiad-przebój to u nas taka "zapiekanka":
Podsmażyć osobno:
- mięso mielone
- cebulę
- paprykę (mamy mrożoną pokrojoną, więc oszczędność czasu i pieniędzy)
- ryż do risotta albo dowolny inny - na maśle, potem trochę z wodą
Wszystko do żaroodpornego, dodać pokrojoną cukinię, passatę pomidorową, wymieszać, dodać wody żeby ryż miał się w czym ugotować - i do piekarnika. Można na wierzch ser. U mnie jedzą wszyscy z zachwytem. Doprawiam ziołami i arabskimi przyprawami.
na szybko
jeszcze tortilla nadziana tym co akurat jest w domu - często jakieś pozostałości mięsa z dnia poprzedniego + ser + pomidory (sos) + kukurydza z puszki itp.
zapieczona w piekarniku (w ostateczności w mikrofali)
a do tego cacyki (lub po prostu sos czosnkowy - jogurt+czosnek, sałata, ogórek itp.
w wersji bardziej wypasionej - sos mięsny (z mielonego) jak do bolognese z ewentualną kukurydzą lub fasolką
i dodatki jak wyżej
A w ogóle z kalafiora na surowo to fajna surówka jest.Kalafior starty na jarzynówce + chrzan+trochę śmietany+ sól.