Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Pyszny obiad do przygotowania w 15 minut

24

Komentarz

  • o!jeszcze! mielone z cebulka na patelnie+ ziola prowansalskie. Jak sie podsmarzy to groszek z puszki i wlasny "koncentrat" pomidorowy. Troszke dosladzam jak za kwasne.Zageszczam. Jak ktos lubi to mozna dodac kapke mleka. Do tego najlepszy makaron nitki.
  • naszlo mnie;-) łazanki! Makaron-łazanki (zdazalo sie inny krotki). W innym garnku gotowac kapuste kiszona na miekko (pokrojona). Na patelni podsmazyc pieczarki. K. i m. odcedzic. Razem wszystko udusic i doprawic.
  • Mmm lazanki, pycha! :)@Awia a nie dodajesz podsmazonej cebulki pokrojonej w kosteczke? Ladnie dopelnia smak.
  • tak czasem dodaje :-) umknela mi :-)
  • wtedy smaze ja z grzybami
  • awia tre na tych duzy oczkach, jak młode to razem ze skorka. Dusze do mieekosci na patelni, po ten w to wlewam śmietankę i rozpuszczam camembert i jest super gesty sos.
    Podziękowali 1awia
  • @PaniWiosna  placki twarogowe jak się robi?
  • edytowano kwietnia 2017
    Jeja, jakie to dobre! Jadlam takie cuda we Lwowie, pani domu mowila, ze to sa syrniki( z akcentem na "ni") i faktycznie ze smietana to podala. To jest wschodni rarytas, @PaniWiosna ; :)
  • @PaniWiosna robiłam kiedyś coś podobnego z przepisu z neta - nazywali to syrniki pycha
  • PaniWiosna powiedział(a):
    Syrniki bez zieleniny się robi. Więcej się daje mąki, te placki powyżej są rzadsze. ;)
    Nie doczytalam tej zieleniny i pieprzu u Ciebie :D Syrniki sa lagodne w smaku. W wolnej chwili podeslij przepis.
  • U mnie dzis tez dosc szybki.
    Kolorowe papryki nafaszerowane mielonym miesem zmieszanym z ziolami, czosnkiem i przyprawami upieczone w piekarniku. Oprocz tego (do wyboru) piers kurczaka w przyprawie gyros zawinieta w folie i zapieczona. Ziemniaki. Surówka z roznych sałat, ogorka, rzodkiewki i szczypiorku. 
    Podziękowali 1babka4
  • Dzięki za inspiracje
  • edytowano maja 2017
    U mnie dzis szaszłyki z piekarnika. Piers kurczaka w przyprawie gyros i duzo warzyw- cukinia, cebula, czosek, pieczarki, kolorowe papryki. Dla dzieci atrakcyjne. Hurtowo robie, wiec chwile trwa nadziewanie na patyki, ale bez przesady...Jak są dzieci w domu to one tez nadziewają (fajna zabawa). Do tego mix salat z sosem winegret. A dzis dodatkowo gar zupy- krem z cukinii sie gotuje- na jutro zostanie. Ostatnio o warzywa walcze, bo sezon.
    Podziękowali 3Natalia beatak Katanna
  • Sezom u nas bardzo powoli się zaczyna. Jak popytać to te cukinie, papryki, szparagi,.kalafiory to wszytko z Hiszpanii i dalej przyjechalo...
    No ale slinka cieknie.

    Moi szaszłyki tez uwielbiają. Dobry pomysł, muszę zrobić!

  • Tarta na cieście francuskim
    Z szpinakiem, pomidorami rybą wędzoną i mozzarellą. Wszystko zalane rozbeltanymi jajkami (5) z łyżką jogurtu
  • @Elunia, na Pomorzu polskich jeszcze nie ma, tzn dostawca, od którego kupuje mówi że jeszcze dwa tygodnie.. dobre to, bo dłużej będą.. szkoda, bo slinka cieknie. U nas się dopiero w tym.tyg pojawiła nasza polska rzodkiewka, taka z ziemi a nie z gąbki...
    Kicha troche w tym.roku, znów będzie masakra z truskawkami kaszubskimi przez pogodę...
  • edytowano maja 2017
    Małgorzata32 powiedział(a):
    U mnie dzis szaszłyki z piekarnika. Piers kurczaka w przyprawie gyros i duzo warzyw- cukinia, cebula, czosek, pieczarki, kolorowe papryki. Dla dzieci atrakcyjne. Hurtowo robie, wiec chwile trwa nadziewanie na patyki, ale bez przesady...Jak są dzieci w domu to one tez nadziewają (fajna zabawa). Do tego mix salat z sosem winegret. A dzis dodatkowo gar zupy- krem z cukinii sie gotuje- na jutro zostanie. Ostatnio o warzywa walcze, bo sezon.
    Szaszłyki robię tylko z cebulą i papryka żółtą i czerwoną i zwykle żeby było szybko z kurczakiem/indykiem.Raz już mi się nie chciało resztek nabijać na patyczki,więc wrzuciłam to co zostało na patelnię.Na mały ogień i pod przykryciem smażyło się tak z 15-20 minut,ze dwa razy przemieszałam.
    Pachniało tak że moje niejadki przyleciały pytać co to.
    A kiedy spróbowali (mało było) to pościągali z patyczków to co tak starannie nabijałam i zaordynowali ,żeby im smażyć tylko tak.
    Można wcinać solo można z ryżem.
    ps.pod koniec smażenia trochę posoliłam.I smażę do momentu kiedy wszystko wygląda jak trochę przypalone,wtedy smakuje najlepiej.
  • Smażone bardziej niezdrowe... Niestety. Pieczone dużo bardziej lekkostrawne.szczegolnie pieczone bez tłuszczu, w folii. ;)
  • Niezdrowe ale jakie smaczne :wink:
    Z niesmażonych i do gotowania w 15 minut  najbardziej lubię brokuła i kalafiora takiego lekko al dente.
    Gotuję na parze albo w wodzie kompletnie bez żadnych przypraw,zero soli,zero cukru nic.Pycha.
  • Tez tak lubie, kalafior dluzej, ale brokula wrzucam na wrzatek i gotuje dokladnie 3 minuty. Taki jak dla mnie najlepszy.
  • Ja kalafiora i brokuła na surowo najbardziej lubię:)
    I moje dzieci też.
    A teraz przyszedł sezon na szparagi i robię tarty na cieście francuskim albo kruchym. Malo roboty a je się świetnie. 
    Wczoraj była tarta ze szpinakiem jedna a druga ze szparagami zielonymi.
    Podziękowali 1Dorotak
  • Ponieważ sezon szparagowy w pełni, polecam, bo ostatnio wypróbowałam: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/carbonara-szparagowa
    Pyszne i szybkie.
    A jeśli chodzi o obiad-przebój to u nas taka "zapiekanka": 
    Podsmażyć osobno:
    - mięso mielone
    - cebulę
    - paprykę (mamy mrożoną pokrojoną, więc oszczędność czasu i pieniędzy)
    - ryż do risotta albo dowolny inny - na maśle, potem trochę z wodą
    Wszystko do żaroodpornego, dodać pokrojoną cukinię, passatę pomidorową, wymieszać, dodać wody żeby ryż miał się w czym ugotować - i do piekarnika. Można na wierzch ser. U mnie jedzą wszyscy z zachwytem. Doprawiam ziołami i arabskimi przyprawami. 

    Podziękowali 1Katanna
  • a u mnie oprócz wszelkiej maści makaronów, ryżu, placków
    na szybko
    jeszcze tortilla nadziana tym co akurat jest w domu - często jakieś pozostałości mięsa z dnia poprzedniego + ser + pomidory (sos) + kukurydza z puszki itp.
    zapieczona w piekarniku (w ostateczności w mikrofali)
    a do tego cacyki (lub po prostu sos czosnkowy - jogurt+czosnek, sałata, ogórek itp.

    w wersji bardziej wypasionej - sos mięsny (z mielonego) jak do bolognese z ewentualną kukurydzą lub fasolką
    i dodatki jak wyżej
  • edytowano maja 2017
    To ja zamiast tortilli pakuję w podgrzaną pitę + surowa kapusta do tego i trochę świeżych warzyw, jakieś mięso i sos czosnkowy.
    Podziękowali 2aga---p Agax4
  • Odrobinka powiedział(a):
    Ja kalafiora i brokuła na surowo najbardziej lubię:)
    I moje dzieci też.
    A teraz przyszedł sezon na szparagi i robię tarty na cieście francuskim albo kruchym. Malo roboty a je się świetnie. 
    Wczoraj była tarta ze szpinakiem jedna a druga ze szparagami zielonymi.
    No na surowo tez pycha ,tylko że obgotowany jakoś łatwiej nam się trawi,mniej ten,no... wydzielamy :wink:
    A w ogóle z kalafiora na surowo to fajna surówka jest.Kalafior starty na jarzynówce + chrzan+trochę śmietany+ sól.
  • Ja uwielbiam surówkę z surowego kalafiora doprawioną sosem z jogurtu i majonezu (pół na pół) z pieprzem, solą i koperkiem. 
    Podziękowali 1Bridget
  • Natalia powiedział(a):
    Ja uwielbiam surówkę z surowego kalafiora doprawioną sosem z jogurtu i majonezu (pół na pół) z pieprzem, solą i koperkiem. 
    Ja jeszcze pomidor daje i jajko.Pycha.
    Podziękowali 1Natalia
  • Wypróbuję :)
  • Surowy kalafior i brokuł zakazany przy problemach z tarczycą
  • @aga---p napisz proszę coś więcej albo gdzie to znalezc
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.