Agnieszko, jeśli masz wciąż dostęp do tej książki, to może zweryfikuj to o pestkach, bo kopię i kopię i ani złego słowa o pesteczkach...
Pech chciał, że książkę pożyczyłam znajomej. Ale była też taka audycja i w radiu i tv, gdzie autor książki kilkakrotnie o tym wspominał. Postaram się znaleźć.
Teraz robię tort i nutellę ze śliwek od Sylwunii. :cool:
a nutella już jest zjadana i cieszy się wzięciem (że się tak zareklamuję )
Właśnie przemieliłam śliwki, wsypałam cukier i gotuję
Ja robiłam nutelle w zeszłym roku i było jej zdecydowanie za mało. Jest pycha. My lubimy do naleśników i na kanapkę.
Podobno jest świetna do przełożenia tortu czy do rogalików-nie wycieka
Spróbowałam i wychodzi ogromny format. Musisz to chyba zmniejszyć.
Klikasz w zdjęcie prawym przyciskiem i wybierasz "otwórz za pomocą", tam wybierasz Paint.
Na górze painta masz funkcje "rozciągnij/pochyl" Tam w rameczkach zmieniasz 100% na 30% i jest ok.
Ja moje owoce w tej chwili przerabiam na sok i zlewam do baniaka ;> Potem pójda drozdze
Ale sliwki sa jeszcze na drzewkach, dokupilam kakao i jak tak zachwalacie, to pewnie sie skusze i na nutellle
ok, teraz skopiuj link i kliknij w okienko z obrazkiem nad wpisywanym tekstem. Tam na niebiesko wyświetla się Http:. Kasujesz to i wklejasz swój link. Musisz mieć włączone BBcode albo Html.
[cite] Cart:[/cite]Moja też! Też dałam mniej cukru.
U mnie śliwki mielił mąż, bo ja za dużo zjadałam i mnie wyrzucił.
Sprzeczam się z Tawową (dzisiaj rano) bo oczywiście miałem racje i po pewnym czasie mówi:
-Przepraszam.
-Co przepraszasz... trzeba było zrobic jak mówiłem.
-Nie o to chodzi.
chętnie bym spróbowała zrobić tę nutellę ze śliwek, ale....
Co to znaczy pasteryzować czy to tak jak kompoty gotować zanurzone w gorącej wodzie ? :shamed:
@Anetko: Tak, tak właśnie.
Ale nie wkładaj do wrzątku, bo Ci słoiki popękają.
Wkładasz do ciepłej i podgrzewasz. Od zagotowania 8 minut. Potem wyjąć i dokręcić.
kurcze tylko jak odmierzyć 3 kg śliwek jak się nie ma wagi
chyba położę sobię na jednej ręce 3kg cukru a na drogą będę dokładać śliwki -ciekawe co mi z teko wyjdzie:bigsmile:
A
Ja też tak często pasteryzuję. Ale, nic nie jest doskonałe- ta metoda niszczy zakrętki, dokładnie ich gumowe uszczelki. Zasysa pięknie, nie zdarzyło mi się, żeby słoik "strzelił" w piekarniku, ale niektóre nakrętki po odkręceniu ze słoika nadają się tylko do wyrzucenia.
Poproszę o informację dla ignoranta: Chcę zaprawić pomidory w słoiki, nie robić przecieru. Jak je bez skórki wrzucę do słoika i zasypkę solą (ile?), Zakręcę i zapasteryzuję, to będzie ok? Nie wlewać tam żadnej wody? Nie przypali się podczas pasteryzacji w piekarniku?
Komentarz
kiedyś wierzyłem
widzimy, że z pokolenia na pokolenie organizmy się zmieniają
a więc teoria ewolucji może być jakimś przybliżeniem procesu ich powstawania
Jestem Oryginał stworzony przez Boga. :cool:
Pech chciał, że książkę pożyczyłam znajomej. Ale była też taka audycja i w radiu i tv, gdzie autor książki kilkakrotnie o tym wspominał. Postaram się znaleźć.
Teraz robię tort i nutellę ze śliwek od Sylwunii. :cool:
a nutella już jest zjadana i cieszy się wzięciem (że się tak zareklamuję )
Właśnie przemieliłam śliwki, wsypałam cukier i gotuję
Ja robiłam nutelle w zeszłym roku i było jej zdecydowanie za mało. Jest pycha. My lubimy do naleśników i na kanapkę.
Podobno jest świetna do przełożenia tortu czy do rogalików-nie wycieka
U mnie śliwki mielił mąż, bo ja za dużo zjadałam i mnie wyrzucił.
Klikasz w zdjęcie prawym przyciskiem i wybierasz "otwórz za pomocą", tam wybierasz Paint.
Na górze painta masz funkcje "rozciągnij/pochyl" Tam w rameczkach zmieniasz 100% na 30% i jest ok.
Ale sliwki sa jeszcze na drzewkach, dokupilam kakao i jak tak zachwalacie, to pewnie sie skusze i na nutellle
Pozdraiwma - ula
-Przepraszam.
-Co przepraszasz... trzeba było zrobic jak mówiłem.
-Nie o to chodzi.
Co to znaczy pasteryzować czy to tak jak kompoty gotować zanurzone w gorącej wodzie ? :shamed:
Ale nie wkładaj do wrzątku, bo Ci słoiki popękają.
Wkładasz do ciepłej i podgrzewasz. Od zagotowania 8 minut. Potem wyjąć i dokręcić.
chyba położę sobię na jednej ręce 3kg cukru a na drogą będę dokładać śliwki -ciekawe co mi z teko wyjdzie:bigsmile:
A
Chcę zaprawić pomidory w słoiki, nie robić przecieru. Jak je bez skórki wrzucę do słoika i zasypkę solą (ile?), Zakręcę i zapasteryzuję, to będzie ok?
Nie wlewać tam żadnej wody?
Nie przypali się podczas pasteryzacji w piekarniku?