Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Wspomnienia kulinarne z dzieciństwa

124»

Komentarz

  • kluseczki lane, takie zrobione z serka homo, placki z jabłkami, kogel mogel też.

    ;))
  • bialy barszcz, obok ziemniaki ze skwarkami - to mojej mamy
    a u babci na wsi pieeeerogi z jagodami jedzone w ogrodku pod drzewem i swiezo upieczone jagodzianki w ilosci hurtowej
  • bialy barszcz, obok ziemniaki ze skwarkami - to mojej mamy
    a u babci na wsi pieeeerogi z jagodami jedzone w ogrodku pod drzewem i swiezo upieczone jagodzianki w ilosci hurtowej
  • kluseczki lane, takie zrobione z serka homo, placki z jabłkami, kogel mogel też.

    ;))
    wiem,wiem,też miałam chwilę zawahania pisząc to ;)
  • > od lat w lesie rydza nie spotkałam <
    W mojej okolicy, w tamtym roku było ich zatrzęsienie, Myszaty mi nazbierał i objadłam się nimi straszliwie, co przy mojej chorej wątrobie jednak przykro się skończyło. :(

    Ze smaków:
    - bułka czerstwa namoczona w mleku, nadal tak pojadam, szczególnie w dniach, gdy muszę nieco przystopować z ciężkim jedzeniem
    - lizaki czerwone kogutki, kupuję w polskich Delikatesach
    - oranżada w proszku na sucho, gdy niedawno trafiłam (też w Delikatesach), pożarłam od razu z dwóch torebek i.. dostałam straszliwego bólu żołądka
    - zupa ogórkowa, gdy byłam dzieckiem to mi babcia często gotowała, tak często, że w końcu moja mama zwróciła uwagę, że jednak woli bardziej urozmaicone Menu
    - zupa Nic, od dłuższego czasu przymierzam się żeby ją zrobić, ale to jest bardzo pracochłonne i nie jestem pewna czy mi wyjdzie, moja mama robiła ją super.
  • edytowano lutego 2013
    Bea@

    Ja mam obawy, że mi się zwarzy podczas gotowania.
    Z tego co pamiętam, to najpierw trzeba zagotować kogel-mogel z mlekiem, a później nakładać na to kluchy zrobione z ubitej piany, z białek.
  • edytowano lutego 2013
    Galaretki z róży jadalnej, drożdżowy placek mojej babci ( mamy mojej mamy), legumina orzechowa, ciasto kruche przekładane masą orzechową i konfiturą z róży, andruty z masą krówkową oraz pierogi z kapustą i grzybami polewane ( sorry wszystkich speców od zdrowego żywienia) skwarkami....
    Zupa pt. flaczki z kalmara ( wtedy chyba tańsze i łatwiej dostępne niż mięso). Ryba po grecku takiej jak robiła babcia ( mama taty) nie potrafi nikt.
  • ze skwarkami do dzisiaj jadam :D
    Co ze skwarkami?

    Rybę po grecku czy zupę nic? ;)
  • A na Śląsku niektórzy jedzą sałatę ze śmietaną ( jako dodatek do drugiego dania ) okraszoną skwarkami :D

  • A na Śląsku niektórzy jedzą sałatę ze śmietaną ( jako dodatek do drugiego dania ) okraszoną skwarkami :D

    Mój M rodowity Ślązak skrzywił się na samą myśl ;)

    nasze dzieci to na kanapkach robią kompozycja różnorakie:
    bułeczka z dżemem wiśniowym, na to ogórek w chili i jeszcze ser albo wędlina.
    Potem będą wspominać smaki dzieciństwa. :D


    A mi się przypomniało... Wyjeżdżaliśmy z rodzicami na działkę na wieś. To były takie zestawy działek letniskowych z jednego zakładu pracy. Wszystko ogrodzone, droga wewnętrzna... I na końcu zestawu było małżeństwo bezdzietne. On malarz, taki dziwny był i małomówny, ale ona - do dziś pamiętam jakie desery szykowała dla wszystkich działkowych dzieci, a było nas na pewno kilkanaścioro. :-)
  • A na Śląsku niektórzy jedzą sałatę ze śmietaną ( jako dodatek do drugiego dania ) okraszoną skwarkami :D

    To było podobne do ulubionego dania z dzieciństwa mojego dziadka i jego siostry (może ich rodzieństwa też). Sałata zalana wrzątkiem, do tego trochę octu i skwarki. Jak tylko zaczynał się sezon sałatowy, to dziadek jadł, już jako dorosły, to na okrągło. Pamiętam, jak sobie to danie przygotowywał i zjadał ze smakiem.
  • A mnie się przypomniało jeszcze jedno danie z dzieciństwa, które mogłam jeść codziennie.
    Kromki chałki namoczone w lekko  posłodzonym mleku, zanurzone następnie dwustronnie w roztrzepanym jajku, usmażone na sklarowanym maśle i posypane cukrem pudrem.
  • edytowano lutego 2013
    Z dżemem muszę spróbować, tylko skąd wziąć dobą chałkę? Jakiś czas temu kupiłam chałkę, bo namoczoną dodaję do faszerowanego łososia (na święta), a to był jakiś koszmarny produkt chałkopodobny, zażółcony w środku źle rozmieszanym barwnikiem. 
  • Ziemniaki z ogniska, pychota
    Ręce czarne, mordy czarne ale ziemniaczki smakowały bardzo 
    :))
  • chleb z masłem plasterkami ogórka i miodem ... polecam!
  • Babcia robiła kaszę mannę z truskawkami

    albo budyń czekoladowy polany koglem-moglem

    żur u rodziny w Wielkopolsce podczas wakacji na wsi

    tamże takie dojrzałe mocno cierpko-słodkie wiśnie zrywane z drzewa

    śledzie u drugiej Babci podawane z cebulką w oleju na takich szklanych salaterkach

    prince-polo też, także mleko w tubie

     

  • Pamiętam kaszanę swojską, kogel-mogel, omlety z dżemem, ziemniaki odsmażane z kapuchą....... Oranżadkę w woreczku ze słomką i pierwsze jogurty Jogsera ;)
  • @Elunia ta kapusta bez gotowania?

  • Sos pomidorowy w szkolnej stołówce.
    Majsterszyk kulinarny :D
    Podziękowali 1Gloria
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.