W odpowiedzi na zapotrzebowanie Magg, proponuję śledzie, ponieważ niektóre można zacząć już wcześniej przyrządzać np.: w oleju oraz z konfiturą z cebuli , żeby się przegryzły
[cite] Karolinka:[/cite]Kiedyś jadłam takie śledzie z cebulką, w sosie pomidorowym z rodzynkami. Były pyszne, niestety nie mam przepisu.
Te śledzie są bardzo proste.
Kilo śledzi (moczonych ale nie za bardzo)
2-3 cebule
olej
imbir
przecier pomidorowy (ok. 1-2 łyżki)
1-2 garści rodzynek.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać imbir w proszku, rodzynki i przecier. Jak sos ostygnie włożyć pokrojone śledzie. Jak za gęste- dodać trochę oleju i wody.
Lepsze są oczywiście, jak trochę poleżą i się przegryzą.
Mam jeszcze śledzie w sosie czosnkowym i śledzie w lekkiej marynacie z cebulką. Oba świetne, ale z pamięci nie zacytuję. Jak będzie ktoś chętny, to pójdę po przepis.
ŚLEDZIE-ZALEWA
1 litr wody.
2 średnie marchewki pokroić w plasterki
2 średnie cebule pokroić w ósemki
liść laurowy, ziele ang.
1 łyżka cukru
5 łyżek octu
Zagotować wodę z jarzynami i przyprawami i cukrem, po 5 minutach dodać ocet, wyłączyć i wystudzić. Zalać śledzie i w tej zalewie przechowywać. Śledzi nie moczyć przed włożeniem do zalewy tylko opłukać, bo zalewa jest bez soli!
CEBULA
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, zalać wodą i zagotować. Wlać pół szklanki octu. Wystudzić, dobrze odcedzić. Dodać majonez, śmietanę, cukier i sól do smaku.
Tej soli i cukru dość dużo wchodzi wbrew pozorom.
Cebulę przechowywać osobno w słoiku, łączyć ze śledziami dopiero na talerzu.
SKŁADNIKI: 1 kg świeżych śledzi, 2 cebule (20dag), pół szklanki oleju. Zalewa: 1/4 szklanki octu 10-procentowego, półtorej łyżki soli, 1 liść laurowy, po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i goździków. SPOSÓB WYKONANIA: Przygotować zalewę: półtorej szklanki wody, ocet, sól i przyprawy połączyć w garnku i zagotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Śledzie oczyścić, umyć, odfiletować i włożyć do zalewy na co najmniej 24 godziny (nie mogą być surowe w środku). Cebule obrać, opłukać i pokroić w talarki. Śledzie wyjąć z zalewy, osączyć i pokroić w małe kawałki. Układać w słoiku warstwami: śledzie i cebulę. Zalać olejem i pozostawić w lodówce na 2-3 dni. Śledzie można przechowywać w lodówce ok. tygodnia. P.K.
Zawijaski śledziowe z konfiturą z cebuli: Matiasy moczę najpierw w wodzie ok.24h, a następnie kilka godzin w mleku. Umyte i osuszone kroję wzdłuż, następnie jedną połówkę smaruję konfiturą z cebuli(przepis poniżej), przykrywam drugą, całość zwijam i spinam patyczkiem. Gotowe zawijaski układam ciasno w słoiku i zalewam oliwą, żeby się przegryzły. Po kilku dniach są pyszne. Dla mnie bardzo ważne jest moczenie matiasów, żeby się pozbyć niepotrzebnych smaków i zapachów (zwłaszcza octu), będących skutkiem koserwowania śledzi.
Konfitura z cebuli( do śledzi i nie tylko): Kilo czerwonej cebuli kroję w piórka, podsmażam na oliwie na niedużym ogniu, dodaję sól, pieprz i 3-4 ząbki czosnku posiekane drobniutko z tymiankiem. Kiedy cebula zmięknie dodaję 3 łyżki miodu i garść rodzynek. Po podmażeniu, dodaję ok. 5 -6 łyżek octu ciemnego balsamicznego i duszę redukując płyn do konsystencji konfitury. Gotową konfiturę używam do śledzi lub jako dodatek do mięs. Smacznego.
1kg matjasów
8 ząbków czosnku
mały słoik majonezu
łyżeczka vegety
1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki keczupu
sok z 1 cytryny
Śledzie wymoczyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z resztą składników sosu.
Wymieszać i zostawić do przegryzienia.
[cite] Lila:[/cite]@maniek, ta konfitura z cebuli brzmi zachęcająco, ale nie bardzo pasują mi tam rodzynki, problem w tym, że sama lubię je tylko jak są suche, takie moczone gdzieś albo nawet w serniku wydają mi się błe jak ślimaki jakieś...
Ale czy jeśli nie dodam tych rodzynek to konfitura nie będzie za mało słodka?
A moze możnaby dodać np. żurawinę? Chociaż to też ślimakowate trochę
Rodzynki ja lubię, ale faktycznie nie są konieczne, słodkość zaś daje przede wszystkim miód, którego ilość zależy od Twoich preferencji(smakowych). Myślę też, że zamiast lub oprócz rodzynek można dodać co się chce np. orzechy, czy migdały.
Mniam
Często robię śledzie w śmietanie
Namoczone solone matiasy zalewam śmietaną z dodatkiem:
drobno pokrojonej cebulki, ogórków kiszonych, jabłuszka i musztardy. Między warstwy w słoikach wkładam ziarna pieprzu, ziele ang. i listki laurowe...
Komentarz
Kilo śledzi (moczonych ale nie za bardzo)
2-3 cebule
olej
imbir
przecier pomidorowy (ok. 1-2 łyżki)
1-2 garści rodzynek.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić. Dodać imbir w proszku, rodzynki i przecier. Jak sos ostygnie włożyć pokrojone śledzie. Jak za gęste- dodać trochę oleju i wody.
Lepsze są oczywiście, jak trochę poleżą i się przegryzą.
:whorship:
1 litr wody.
2 średnie marchewki pokroić w plasterki
2 średnie cebule pokroić w ósemki
liść laurowy, ziele ang.
1 łyżka cukru
5 łyżek octu
Zagotować wodę z jarzynami i przyprawami i cukrem, po 5 minutach dodać ocet, wyłączyć i wystudzić. Zalać śledzie i w tej zalewie przechowywać. Śledzi nie moczyć przed włożeniem do zalewy tylko opłukać, bo zalewa jest bez soli!
CEBULA
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, zalać wodą i zagotować. Wlać pół szklanki octu. Wystudzić, dobrze odcedzić. Dodać majonez, śmietanę, cukier i sól do smaku.
Tej soli i cukru dość dużo wchodzi wbrew pozorom.
Cebulę przechowywać osobno w słoiku, łączyć ze śledziami dopiero na talerzu.
Proporcje:
2 paczki śledzia
2 cebule średnie
4 jajka na twardo
20 dag sera żółtego
Układać warstwami w podanej kolejności i podawać 12 h później, żeby się przegryzło.
a majonezem po każdej warstwie pojechać czy tylko po jajku?
dzięki!
co to znaczy "dwie paczki śledzia" ?
dzięki
SKŁADNIKI: 1 kg świeżych śledzi, 2 cebule (20dag), pół szklanki oleju. Zalewa: 1/4 szklanki octu 10-procentowego, półtorej łyżki soli, 1 liść laurowy, po pół łyżeczki pieprzu ziarnistego, ziela angielskiego i goździków.
SPOSÓB WYKONANIA: Przygotować zalewę: półtorej szklanki wody, ocet, sól i przyprawy połączyć w garnku i zagotować, a następnie pozostawić do wystygnięcia. Śledzie oczyścić, umyć, odfiletować i włożyć do zalewy na co najmniej 24 godziny (nie mogą być surowe w środku). Cebule obrać, opłukać i pokroić w talarki. Śledzie wyjąć z zalewy, osączyć i pokroić w małe kawałki. Układać w słoiku warstwami: śledzie i cebulę. Zalać olejem i pozostawić w lodówce na 2-3 dni. Śledzie można przechowywać w lodówce ok. tygodnia.
P.K.
Matiasy moczę najpierw w wodzie ok.24h, a następnie kilka godzin w mleku. Umyte i osuszone kroję wzdłuż, następnie jedną połówkę smaruję konfiturą z cebuli(przepis poniżej), przykrywam drugą, całość zwijam i spinam patyczkiem. Gotowe zawijaski układam ciasno w słoiku i zalewam oliwą, żeby się przegryzły. Po kilku dniach są pyszne.
Dla mnie bardzo ważne jest moczenie matiasów, żeby się pozbyć niepotrzebnych smaków i zapachów (zwłaszcza octu), będących skutkiem koserwowania śledzi.
Kilo czerwonej cebuli kroję w piórka, podsmażam na oliwie na niedużym ogniu, dodaję sól, pieprz i 3-4 ząbki czosnku posiekane drobniutko z tymiankiem. Kiedy cebula zmięknie dodaję 3 łyżki miodu i garść rodzynek. Po podmażeniu, dodaję ok. 5 -6 łyżek octu ciemnego balsamicznego i duszę redukując płyn do konsystencji konfitury. Gotową konfiturę używam do śledzi lub jako dodatek do mięs.
Smacznego.
1kg matjasów
8 ząbków czosnku
mały słoik majonezu
łyżeczka vegety
1-1,5 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki keczupu
sok z 1 cytryny
Śledzie wymoczyć i pokroić w mniejsze kawałki.
Czosnek przecisnąć przez praskę i zmieszać z resztą składników sosu.
Wymieszać i zostawić do przegryzienia.
nie lubię jednak śledzia na słodko , z rodzynkami - lubię na konkretnie
Często robię śledzie w śmietanie
Namoczone solone matiasy zalewam śmietaną z dodatkiem:
drobno pokrojonej cebulki, ogórków kiszonych, jabłuszka i musztardy. Między warstwy w słoikach wkładam ziarna pieprzu, ziele ang. i listki laurowe...
:hungry:
Były pyszne...
takie jadłam wczoraj