Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Śledzik

135

Komentarz

  • zastrzelę cię , jak słowo daję ;) 


    już zapomniałam, a ta mi znowu tymi śledziami po oczach ;)
  • Bo ja mam w lodówce i śledzie i cebulkę robioną WŁASNORĘCZNIE przez Mańka :)
  • a jutro rano pognasz do sklepu po śledzie i będę mieć satysfakcję, że dzięki mnie kondychę poprawisz :)
  • i żebyś nie zapomniała ich zabrać ;) 

    cebulkę możesz zostawić, szkodzi mi, ale śledzie weź :D
  • edytowano grudzień 2014
    @Cart&;Pud jak długo mogą leżeć te śledzie czosnkowe ,żeby się nie zepsuły chciałam je zrobić wcześniej i nie wiem kiedy żeby w wigilię były dobre nie zepsuły się
  • Ech, ze tez moi sledzi nie lubia:(((
  • moje lubią tylko ja nie bardzo je umiem przygotować żeby nie było ciągle z olejem i cebulką
  • Ja ostatnio jadłam w połączeniu : śledź, orzechy włoskie, por, kukurydza, suszone śliwki, majonez. Bardzo, bardzo dobre!
  • a ja lubię każde śledzie, ostatnio mam fazę na "sułtańskie" - z duszona cebulą i rodzynkami
  • się moczą i bedą, tylk nie mogę zdecydować, czy na 3 czy 4 sposoby :D
  • Sultanskie jadłam hurtowo będąc w ciąży
    W połączeniu z wata cukrowa :))

    Ale nie polecam :))
    Jednak tradycyjny lepiej sie przyjmie :))
  • Robię po sułtańsku i po tatarsku. W tym roku pierwszy raz zrobię też solone z czosnkiem i majerankiem wg przepisu @nowej. :) Tradycyjnie z cebulką i w oleju także. Lubimy śledzie bardzo. :)
  • A u mnie tylko ja śledziowa jestem ale w tym roku przyjeżdża teść z odsieczą i tak się zastanawiam co oprócz klasyki przygotować... U mnie początek 9 miesiąca więc ostatnia szansa na śledzie.
  • @Olesia ,tylko na próbę zrób trochę tak jak ja z tymi po sułtańsku zrobiłam trochę posmakowały i będę robić wiecej ,a dobre są też te z przepisu Cart&Pud
  • http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/12/sledz-w-sosie-czosnkowym.html

    zrobiłam te na próbę, mniaaaaam! nastawiam większą porcję na święta.
  • Ja robię z jabłkiem, śmietaną, majonezem, pieprzem i z sokiem z cytryny. Pyszne jedzenie...
  • ja robię z cebulką deliaktnie podduszoną oraz marynowanymi posiekanymi grzybkami (typu gąski lub turki - a nie podgrzybki, chodzi o to by nie były w glutowatym occie)
    ukąldam warstwami, cebulka posiekane grzybki śledzie itd, kończe cebulką z grzybkami, do słoika dolewam też 1-2 łyżki octu z grzybków
    Podziękowali 1Ojejuju
  • A mnie w tym roku wyszły prześwietne z cebulką, jabłkiem i kiszonym ogórkiem. Nic więcej nie trzeba było, a robiłam w pośpiechu i lewą nogą.
  • To ja powiem, że zrobiłam pod pierzynką z przepisu Maćka i to był hit!
  • A ja Wam powiem ze nigdy śledzi nie robiłam- pierwszy raz w tym roku, znalazłam przepis na kwestii smaku- śledzie z suszona śliwką orzechami włoskimi cebula i olejem lnianym- i muszę powiedzieć ze lepszych nie jadłam! Zachwycam sie przy każdym kęsie!
  • Echhhhh
    Jak ja bym chciała lubić śledzie
  • Żałuj kociaro, bo zdrowe są. Niestety mój maż ma tak samo. ALe plus tego taki, że nie muszę się ograniczać w śledziowych wariacjach.
  • No bardzo żałuję, bardzo. Zawsze próbuję, smakuję...i ciągle rozczarowanam, że ciągle nie lubię
  • Mój mąż raz spróbował. I przy pierwszym kęsie nie tylko śledź wrócił ku światłu dziennemu. Także rozumiem, że nie każdy czuje tę miłość.
  • @nowa, bardzo Cię przepraszam, ale nie widziałam Twojego wpisu aż do teraz.
    Niniejszym informuję, że śledzie czosnkowe można zrobić wcześniej, około tygodnia wytrzymują. Dłużej może też, ale nie dane mi było nigdy do tej chwili dotrwać, bo znikały wcześniej. ;)
  • dziękuję ślicznie
  • Własnie tego szukałam. Ile mogą stać takie śledzie w lodówce. Czyli tydzień mogą.

    Taki mam pomysł, by kilka rodzajów zrobić, więc wyciągam wątek.
  • Sleeedzie... Konfiturka z cebuli... O rany... a u nas tylko ja sledzie lubie:-D teraz lubie;-)
  • Jakie śledzie kupujecie ?
    świeże?
    wędzone?
    solone?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.