Robię po sułtańsku i po tatarsku. W tym roku pierwszy raz zrobię też solone z czosnkiem i majerankiem wg przepisu @nowej. Tradycyjnie z cebulką i w oleju także. Lubimy śledzie bardzo.
A u mnie tylko ja śledziowa jestem ale w tym roku przyjeżdża teść z odsieczą i tak się zastanawiam co oprócz klasyki przygotować... U mnie początek 9 miesiąca więc ostatnia szansa na śledzie.
@Olesia ,tylko na próbę zrób trochę tak jak ja z tymi po sułtańsku zrobiłam trochę posmakowały i będę robić wiecej ,a dobre są też te z przepisu Cart&Pud
ja robię z cebulką deliaktnie podduszoną oraz marynowanymi posiekanymi grzybkami (typu gąski lub turki - a nie podgrzybki, chodzi o to by nie były w glutowatym occie) ukąldam warstwami, cebulka posiekane grzybki śledzie itd, kończe cebulką z grzybkami, do słoika dolewam też 1-2 łyżki octu z grzybków
A ja Wam powiem ze nigdy śledzi nie robiłam- pierwszy raz w tym roku, znalazłam przepis na kwestii smaku- śledzie z suszona śliwką orzechami włoskimi cebula i olejem lnianym- i muszę powiedzieć ze lepszych nie jadłam! Zachwycam sie przy każdym kęsie!
@nowa, bardzo Cię przepraszam, ale nie widziałam Twojego wpisu aż do teraz. Niniejszym informuję, że śledzie czosnkowe można zrobić wcześniej, około tygodnia wytrzymują. Dłużej może też, ale nie dane mi było nigdy do tej chwili dotrwać, bo znikały wcześniej.
@Lila,wołam Cię !!! Na pierwszej stronie zamieściłaś przepis na śledzie w musztardzie,ale muszę mieć kawa na ławę-te śledzie to w oleju czy solone płąty takie zwykłe, czy octowe???
Czy słyszeliście może o śledziach pod pierzynka piernikową? Kiedyś, gdzieś jadłam, było pycha, ale nie wiem jak zrobić. ..ktoś coś może słyszał o takim pomyśle?
Komentarz
W połączeniu z wata cukrowa )
Ale nie polecam )
Jednak tradycyjny lepiej sie przyjmie )
ukąldam warstwami, cebulka posiekane grzybki śledzie itd, kończe cebulką z grzybkami, do słoika dolewam też 1-2 łyżki octu z grzybków
Jak ja bym chciała lubić śledzie
Niniejszym informuję, że śledzie czosnkowe można zrobić wcześniej, około tygodnia wytrzymują. Dłużej może też, ale nie dane mi było nigdy do tej chwili dotrwać, bo znikały wcześniej.
Taki mam pomysł, by kilka rodzajów zrobić, więc wyciągam wątek.
świeże?
wędzone?
solone?
te konnfiture cebulowa to do jakich śledzi? pyt.j.w.
bo mam ochotę na konfiturkę, zrobię chyba jutro...
=P~
Na pierwszej stronie zamieściłaś przepis na śledzie w musztardzie,ale muszę mieć kawa na ławę-te śledzie to w oleju czy solone płąty takie zwykłe, czy octowe???
cebule3 pokroić w drobną kostkę , sparzyć
upieczone wcześniej buraki, 2- 3 obrać ze skóry zetrzeć na dużych oczkach, lekko osolić, opieprzyć, ciut cukru wymieszać
na suchej patelni uprażyć garść słonecznika
zrobić sos 3 - 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany wymieszać lekko posolić, dodać pieprz
układać warstwami- śledź popieprzyć, cebulę, na to pół sosu , dalej buraczki, resztę sosu i słonecznik - pychotkaa
ryba po japońsku
o ile wcześniej mogę je przygotować???
Boję się kumulacji roboty, bo z małym przy cycu to może zakończyć się niezłą burzą