Ja zrobiłam w oleju z cebulką, żeby użyć do sałatki jakiejś i te moje ze śliwką i orzechami..... tylko muszę śliwek dokupić.. Akurat na targu wzięłam bo byłam i naładowałam trochę do torebeczki, różne były- mniejsze, większe. Jakieś wzięłam. Tylko chorobcia mam nos zatkany od 5 dni szczelnie i zapachów żadnych nie czuję.
Okazało się że wzięłam wędzone..... dziś poczułam jak otworzyłam torebkę, na szczęście nie zdążyłam dodać do śledzi. Jutro muszę zwykłe suszone kupić..
@Berenika jak przeczytałam przepis pierwszy raz to pomyślałam to samo i zrobiłam tylko maleńki słoik, który zniknął z 30 sekund z pytaniem o jeszcze.
Warto się odważyć moim zdaniem:-) w tym roku już zrobię tego duuużo., moje dzieci, które fanami śledzi nie są, już się pytają czy śledzie w kawie będą.
A ja pokroilam jabłko i cebulę i zajęłam tym ostatnia wolna miskę... Zmieszana na razie z majo ale trza coś wymyślić żeby jednak Matiasy się zmieściły.. Mam większą ale ta skolei nie zmieści się w lodówce... U nas grzyb ne potrawy i karpia to głównie rodzice dowoza a ja się skupiam na tym co lubi mój mąż najbardziej tj. Ryba po grecku... No i ona głównie w naszej lodówce :-)
Składniki 6 ziemniaków 8 filetów matiasów marynowanych(najlepiej gdyby były już w occie czyli takie gotowe do zjedzenia ) słoik majonezu 4 buraczki szczypiorek do dekoracji 6 ogórków konserwowych 4 jajka na twardo
Gotujemy w osolonej wodzie osobno ziemniaki osobno buraczki Na dno miski wykładamy trochę majonezu i potem przepuszczone przez sito ziemniaczki warstwa majonezu warstwa sledzika warstwa majonezu ,warstwa startych buraczków ,warstwa majonezu ,warstwa ogórków ....majonez ,,,i tak do skończenia wszystkich składników przy czym doprawiamy każdą warstwę według uznania (sól i pieprz ) Na górę dajemy przepuszczone jajka i majonez możemy udekorować szczypiorkiem
Jestem w trakcie robienia tych kawowych, pierwszy raz. Nie miałam ziela angielskiego, wiec dałam dwa kardamonu i kilka goździków. Bardzo ciekawa jestem co z tego wyjdzie! Chce w piątek zawieźć do przyjaciela, fana kawy i śledzi.
Komentarz
Tylko chorobcia mam nos zatkany od 5 dni szczelnie i zapachów żadnych nie czuję.
Okazało się że wzięłam wędzone..... dziś poczułam jak otworzyłam torebkę, na szczęście nie zdążyłam dodać do śledzi. Jutro muszę zwykłe suszone kupić..
http://www.chillibite.pl/2013/03/sledzie-w-kawie.html
Warto się odważyć moim zdaniem:-) w tym roku już zrobię tego duuużo., moje dzieci, które fanami śledzi nie są, już się pytają czy śledzie w kawie będą.
Ja robię taką sałatkę śledziową pod nazwą SZUBA
Składniki
6 ziemniaków
8 filetów matiasów marynowanych(najlepiej gdyby były już w occie czyli takie gotowe do zjedzenia )
słoik majonezu
4 buraczki
szczypiorek do dekoracji
6 ogórków konserwowych
4 jajka na twardo
Gotujemy w osolonej wodzie osobno ziemniaki osobno buraczki
Na dno miski wykładamy trochę majonezu i potem przepuszczone przez sito ziemniaczki warstwa majonezu
warstwa sledzika
warstwa majonezu ,warstwa startych buraczków ,warstwa majonezu ,warstwa ogórków ....majonez ,,,i tak do skończenia wszystkich składników przy czym doprawiamy każdą warstwę według uznania (sól i pieprz )
Na górę dajemy przepuszczone jajka i majonez możemy udekorować szczypiorkiem
Takie z beczki to do miski w zalewie swojej , tydzien poleżakują
Jak wczoraj kupilas matjasy w czwartek to do poniedz. i bez wody w misce zakrytej folią pakowa tą przezroczysta poleżą