ale trzeba też zwracać uwagę na chleb - teraz jest mnóstwo "wynalazków" do których dodają np. słód jęczmienny palony, żeby chleb był ciemniejszy i udawał np. żytni razowy
bez polepszaczy są lepsze cukry; paskudne też jest połączenie weglowodanów z tłuszczem (np. panierka) i temu mówimy zdecydowane nie ważna jest też regularność i mniejsze posiłki a częściej no i zeeeero stresu!
@Aneczka08 - dzięki. Zakwas ma obecnie mój tata, bo ja jakoś ostatnio nie miałam czasu na pieczenie, ale chyba się przeproszę z piekarnikiem i zakwasem i sama zacznę znowu piec.
@Rosea - taaaa te zero stresu, jest najbardziej niemożliwe . Dziś nie robie panierek i kotletów, dziś będzie obiad z parowaru. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
@Marsjanka - ja to ogólnie ruchu mam dużo, jak biegam za dzieckiem na placu zabaw ale np. po takim obiadku, fajnie na trochę położyć się, jak i dziecko np.chce poleżeć i wtedy cukier nie ma jak spaść Czyli najlepiej po obiedzie pobiegać, porobić podskoki a potem się położyć. I to jest plan!
Wyciagam watek Mierze od kilku dni cukier. Poki co mam jesc normalnie. W tescie z 75g glukozy wyszlo mi po 1h 180, po 2h nie pamietam dokladnie, cjyba 114, ale ten wynik byl ok. Pomiary byly ok, dopoki nie mialam goraczki. Wtedy mi cukier oszalam i 1h po posilkach mialam ponad 170. Normalnie mam 109-114 1h po posilku. Czy goraczka i choroba mogly wplynac na takie skoki cukru? Dzis juz jest ok. Wczesniej jeszcze zrobilam test, zjadlam batona Lion i godzine po nim cukier mialam 103!! Dodam, ze jesli chodzi o OGTC to mam podejrzenie, ze wyniki byly pomylone, stad moja dociekliwosc.
@mamuma zdecydowanie przy gorączce moga wariowac cukru
A ja z ciekawości pomieżylam sobie cukry rano i jak zjem bardzo, bardzo późno kolację to mam rano niski cukier a jak zjem normalnie to rano mam zdecydowanie wyższy nie zależnie od ilości i tego co zjadlam? Ktoś ma jakis pomysł?
Z tym nocnym posiłkiem to chyba zależy od tego czy ktoś ma spadek poziomu glukozy w nocy, zwykle koło 2-3 w nocy, wtedy rano odbija i jest wyższy, ale to chyba nie u każdego tak działa.
Komentarz
i picie wody też
ale trzeba też zwracać uwagę na chleb - teraz jest mnóstwo "wynalazków" do których dodają np. słód jęczmienny palony, żeby chleb był ciemniejszy i udawał np. żytni razowy
paskudne też jest połączenie weglowodanów z tłuszczem (np. panierka) i temu mówimy zdecydowane nie
ważna jest też regularność i mniejsze posiłki a częściej
no i zeeeero stresu!
@Rosea - taaaa te zero stresu, jest najbardziej niemożliwe . Dziś nie robie panierek i kotletów, dziś będzie obiad z parowaru. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
@Marsjanka - ja to ogólnie ruchu mam dużo, jak biegam za dzieckiem na placu zabaw ale np. po takim obiadku, fajnie na trochę położyć się, jak i dziecko np.chce poleżeć i wtedy cukier nie ma jak spaść Czyli najlepiej po obiedzie pobiegać, porobić podskoki a potem się położyć. I to jest plan!
Mierze od kilku dni cukier. Poki co mam jesc normalnie. W tescie z 75g glukozy wyszlo mi po 1h 180, po 2h nie pamietam dokladnie, cjyba 114, ale ten wynik byl ok.
Pomiary byly ok, dopoki nie mialam goraczki. Wtedy mi cukier oszalam i 1h po posilkach mialam ponad 170. Normalnie mam 109-114 1h po posilku. Czy goraczka i choroba mogly wplynac na takie skoki cukru? Dzis juz jest ok.
Wczesniej jeszcze zrobilam test, zjadlam batona Lion i godzine po nim cukier mialam 103!!
Dodam, ze jesli chodzi o OGTC to mam podejrzenie, ze wyniki byly pomylone, stad moja dociekliwosc.
A ja z ciekawości pomieżylam sobie cukry rano i jak zjem bardzo, bardzo późno kolację to mam rano niski cukier a jak zjem normalnie to rano mam zdecydowanie wyższy nie zależnie od ilości i tego co zjadlam?
Ktoś ma jakis pomysł?
Ogtt przede mna