Ciepły (40-50 st. C.) zakwas z buraków jest obowiązkowy. Ociepla wychłodzony organizm oraz "dowozi" bakterie kwasu mlekowego, które pozwalają organizmowi uzyskać równowagę bakteryjną w jelitach i wyleczyć wszelkie ubytki błony śluzowej w jelitach, będące jedną z głównych przyczyn nietolerancji pokarmowych i chorób przewlekłych ( w tym z autoagresji).
Kilka razy przechodziliśmy dietę Dąbrowskiej i okazało się po powrocie mojego męża z jej wczasów, ze wszystko robiliśmy zle, no może nie wszystko ale zle podsstawy.
Jemy przede wszystkim surowizne, cieple jemy tylko zeby rozgrzac zoladek,, wszystko bedziemy tolerowac jesli bedziemy jesc w odpowiedniej kolejnosci, zakwas!!!!
Utrata wagi nastepujee natychmiast, jesli now to znaczy ze nie stosujesz diety dabrowskiej.
można ja stosowa do 6 tg,z przerwami 2 tygodnie na diecie makro
Olesiu, nie wiem dlaczego mialabys mieć wyrzuty sumienia, chyba nie pisałam niczego co mogłoby to spowodować, jeśli tak to sorki . Ja uważałam do tej pory ja za głodowanie i nie dostarczanie organizmowi wszystkich składników, jak tylko o niej słyszałam to mi rosły w buzi wszystkie warzywa
Ja surowiznę toleruję dobrze, nie wiedziałam, że owoce przed posiłkiem - zacznę stosować
Nad zakwasem pomyślę... Mam podobnie, jak @Olesia - wzoruję się bardziej na diecie dr Dąbrowskiej, ale w moim przypadku nazywam to postem/dietą warzywno owocową...
Myślę, że i tak jest to lepsze, niż gdybym miała się opchać czymś niezdrowym...
Większość zaleceń stosuję, więcej się ruszam, dbam o to, skąd pochodzi to, co jemy (warzywa od sprawdzonych rolników, głównie sezonowe), piję dużo wody... Może zmuszę się do zakwasu, nie wiem... na pewno od jutra ta woda z cytryną będzie...
wody można pic do 2 l, bo za dużo powoduje wypłukiwanie organizmu no i można używać soli ziołowej, octu jabłkowego tylko takiego, agaru np do galaretki warzywnej
sok z kiszonych buraków Do kamiennego gara /najlepszy/ wrzucamy 2 kg pokrojonych w plastry buraczków wczesniej wyszorowanych ze skórką.Dodajemy oczyszczone ząbki czosnku-całą główkę ,listek laurowy,ziele angielskie oraz suchą skorkę razową zawiniętą w gazę.To wszystko zalewamy lekko osoloną przegotowaną ,schłodzoną wodą lub mineralną niegazowaną tak aby wszystko przykryć i obciążyć cięższym talerzykiem.Po 3 dniach odrzucamy skórkę a po tygodniu gotowy sok do picia rozlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
ważne jest aby buraczki były dobrze zanurzone w solance podczas fermetacji by nie dopucic do plesni.
Winda, myślę, że jak najbardziej można go pić na diecie pełnowartościowej: wszelkie kiszonki są bardzo zdrowe, burak to zdrowotna bomba ponoć, więc myślę, że można tylko zyskać
Komentarz
Ale za to rano wciągamy cytrynę - wsysamy po pół z mężem.
Tak kontynuujemy, maniek jeszcze miesiąc , ja ja dołączam w Pt, bo zakwasu buraczanego aż tyle nie miałam.
Do tej pory poprostu maniek jadł dozwolone warzywa, ale po kilku dniach konczylo się na tym ze glodzil się i jadł same jabłka i kiszone ogórki.
Pierwsze najważniejsze
Śniadania obowiązkowy zakwas z barszczu, pijesz ile wlezie, podgrzany do temp 40 st, bo w wyższej traci właściwości.
Przepis był powyzej
Jemy przede wszystkim surowizne, cieple jemy tylko zeby rozgrzac zoladek,, wszystko bedziemy tolerowac jesli bedziemy jesc w odpowiedniej kolejnosci, zakwas!!!!
Utrata wagi nastepujee natychmiast, jesli now to znaczy ze nie stosujesz diety dabrowskiej.
można ja stosowa do 6 tg,z przerwami 2 tygodnie na diecie makro
Zgadza się Katarzyno, dlatego ta dieta do mnie coraz bardziej dociera, bo tzn ze wszystko to ma sens.
a najbardziej się cieszę ze męża to zainteresowało.
Ja uważałam do tej pory ja za głodowanie i nie dostarczanie organizmowi wszystkich składników, jak tylko o niej słyszałam to mi rosły w buzi wszystkie warzywa
)
Do kamiennego gara /najlepszy/ wrzucamy 2 kg pokrojonych w plastry buraczków wczesniej wyszorowanych ze skórką.Dodajemy oczyszczone ząbki czosnku-całą główkę
,listek laurowy,ziele angielskie oraz suchą skorkę razową zawiniętą w gazę.To wszystko zalewamy lekko osoloną przegotowaną ,schłodzoną wodą lub mineralną niegazowaną tak aby wszystko przykryć i obciążyć cięższym talerzykiem.Po 3 dniach odrzucamy skórkę a po tygodniu gotowy sok do picia rozlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.
ważne jest aby buraczki były dobrze zanurzone w solance podczas fermetacji
by nie dopucic do plesni.