U nas dzis też cukinia na kolacje. Tyle ze smażona w panierce. Do tego dla wybranych sos serowo-ziołowy, i dla wszystkich salata z ogorkiem i pomidorem:-D
Hurra, mąż mówi, że lepsze niż ziemniaczane. Smakowały mu! ;;)
Tyle, że my na noc jemy. Ale przecież jest sobota.
:-S
Już nie chciał za dużo smażeniny. Z reszty cukinii robię zupę. Tzn. obaczym, co wyjdzie. Cukinia starta, czubrica zielona, cebula, pomidor. Może to zmiksuję?
Mięso do faszerowania można skutecznie zastąpić duszoną soczewicą. Jak dobrze przyprawisz, to niewprawne podniebienie nie odróżni od mięsnego sosu do spaghetti. :-D
@mamababcia, do kaszy wrzuciłam wtedy zeszkloną cebulkę i pokrojoną w kostkę fetę tylko. No i przyprawy. ale sobie smaka narobiłam, chyba dziś na kolacje popełnie takie pieczone cukinie... jaaami!
@kitek - podsmażyć cebulę, zalać wodą, wrzucić czerwonej soczewicy i utartej marchewki i dusić. Dodać koncentratu lub soku pomidorowego. Przyprawić czosnkiem, oregano, solą i pieprzem. Nie podaję ilości, bo ja wszystkiego na oko daję.
Bardzo lubię cukinię panierowaną, ale zawsze mi panierka odpada. Jajko spływa, panierka odpada, część sama cukinia. No to się dziś pobawilam. Do rozbeltanego z przyprawami i ziołami jajka dodałam trochę mąki, żeby trochę zageścic. Do bułki tartej dodałam kaszy manny. Sporo. I sól. Cukinię pokroilam na półplasterki, troszkę przyprawą do warzyw potraktowalam i od razu w jajo, panierke i na tłuszcz. Część zrobiłam w podwójnej panierce. Bingo!!! Panierka chrupiąca i w słusznej ilości, cukinia delikatna i wcale nie rozciapkana. Polecam szczerze
Ja robiłam taką sałatkę z cukinii, cebuli, papryki, przecieru, octu i cukru. Świetna wychodzi, ale zdrowa z tym cukrem i octem to nie jest. Aneczko08, a to leczo to na jakiej zasadzie się konserwuje? Pasteryzacja? Czemu cebuli nie dajesz?
Ta salatka w sloiki na zime jaka podala @Aniuszka jest przepyszna! Tesciowa mi zrobila w tym roku i naprawde polecam! ... Poza tym robilam ostatnio bardzo smaczne risotto z cukinia i kurczakiem. Cebule zeszklic na oleju zgarnac na brzeg garnka, mieso pokrojone w kosteczke doprawione sola pieprzem podsmazyc, dodac lyzke masla, wrzucic 1/3 szkl ryzu do risotto podprazyc ryz, dodac cukinie w kostke (ja dalam 2 male zolta i zielona) , mozna dodac paprykę w kostke pokrojona. Dodac wody tak by ryz ja wchlonal, jk wchlonie dodac jeszcze. Przyprawy tymianek, bazylia. B.smaczne.
Komentarz
jutro zrobie pieczoną faszerowaną cukinię chyba, hm... :-D
ja uwielbiam tartę z cukinią
risotto z cukinią i czosnkiem
samą cukinię duszoną z czosnkiem podana z pieczywem
ale sobie smaka narobiłam, chyba dziś na kolacje popełnie takie pieczone cukinie... jaaami!
najprościej jak się da
duszę wcześniej cukinię z czosnkiem a potem mieszam z ugotowanym ryżem i posypuję serem
używam ryżu czasami do risotto a czasem zwykłego.
Mniammmm
Zamiast cukini warto zribic baklazana z mięsem - na ostro
Nie podaję ilości, bo ja wszystkiego na oko daję.
No to się dziś pobawilam.
Do rozbeltanego z przyprawami i ziołami jajka dodałam trochę mąki, żeby trochę zageścic. Do bułki tartej dodałam kaszy manny. Sporo. I sól.
Cukinię pokroilam na półplasterki, troszkę przyprawą do warzyw potraktowalam i od razu w jajo, panierke i na tłuszcz. Część zrobiłam w podwójnej panierce.
Bingo!!!
Panierka chrupiąca i w słusznej ilości, cukinia delikatna i wcale nie rozciapkana.
Polecam szczerze
Aneczko08, a to leczo to na jakiej zasadzie się konserwuje? Pasteryzacja? Czemu cebuli nie dajesz?
...
Poza tym robilam ostatnio bardzo smaczne risotto z cukinia i kurczakiem.
Cebule zeszklic na oleju zgarnac na brzeg garnka, mieso pokrojone w kosteczke doprawione sola pieprzem podsmazyc, dodac lyzke masla, wrzucic 1/3 szkl ryzu do risotto podprazyc ryz, dodac cukinie w kostke (ja dalam 2 male zolta i zielona) , mozna dodac paprykę w kostke pokrojona. Dodac wody tak by ryz ja wchlonal, jk wchlonie dodac jeszcze. Przyprawy tymianek, bazylia. B.smaczne.