A ja ostatnio zrobiłam wymyślone przeze mnie ciasto. Upiekłam kakaowy biszkopt . Przekroiłam. I tak-warstwa dolna biszkopt. 2.warstwa to banany zmiksowane połączone z galaretką żółtą. 3.warstwa to ubiłam śmietankę dodałam galaretkę żółtą plus serek homogenizowany. 4.warstwa biszkopt 5.3szt. galaretki tężejące polałam bo wielką blachę dało. PYYYCHA!
@Polina, pytalas o pasche z niesurowymi żółtkami. Ja rok temu dostalam robioną wg tego przepisu (tylko bez skorki ponaranczowej, winiaka i polewy), byla bajecznie pyszna:
Pascha czekoladowa
1 kg tłustego sera twarogowego, 20 dag masła, 30 dag cukru pudru, 8 żółtek ugotowanych na twardo, 15 dag startej gorzkiej czekolady, po 5 dag rodzynek, orzechów i migdałów; Polewa: 10 dag masła, ½ szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki winiaku
Sposób przyrządzania:
Ser i żółtka dwukrotnie mielimy w maszynce. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pianę. Stopniowo dodajemy zmielony ser, ucierając na gładką masę (odkładamy 2 łyżki). Rodzynki parzymy i osączamy.
Część bakalii odkładamy do przybrania. Orzechy i migdały siekamy. Bakalie i czekoladę dodajemy do masy serowej i mieszamy. Masę przekładamy do specjalnej formy z dziurkami, wyłożonej wilgotną, lnianą ściereczką, obciążamy deseczką i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Polewa: roztapiamy w garnuszku masło, dodajemy odłożone 2 łyżki masy serowej, cukier puder, kakao i starannie mieszamy. Po wystudzeniu łączymy z winiakiem. Paschę wyjętą z lodówki smarujemy polewą i przybieramy bakaliami.
A mi babka cytrynowa nie wyszla - zakalec wyszedł z niej. Tak sie na nią nastawilam a tu klops. Ale znalazłam "winnego" - zle utarlam maslo z cukrem i stad zakalec zdaje sie.
u nas też mogła być piękna babkowa porażka, Zosia źle przeliczyła składniki i wzięła za mało mąki, ale w porę opanowałam i jak to Kajtek mówi "babebecki" wyszły świetne
Ja w tym roku zrobilam babke kokosowo-czekoladowa z tego przepisu, wyszla pyszna i ladna bardzo, wyrosla idealnie w ksztalcie formy i po raz pierwszy nie musialam acinac zbyt wyrosnietej gory, zeby ja postawic: Składniki:
Dodatkowo: ok. 50g białej czekolady wiórki kokosowe
Sposób przygotowania: Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier. Dodać aromat i kokos. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg: 160°C). Przygotować ciemne ciasto. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku. Prędkość miksera zmniejszyć do średnich obrotów. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Dodać na dwa razy, na przemian z mlekiem do utartej masy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto wyłożyć do formy, na ciasto kokosowe. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 55min. Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10min. w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto udekorować czekoladą i jeszcze płynną posypać kokosem.
@Bridget w któryms watku w okolicach maja podawalas przepis na ciasto z suszonymi śliwkami w czekoladzie. Przekolalam juz 3 rozne watki i nie znalazlam. Chcialoby ci sie powtorzyc?
To ja się podzielę moim sernikiem (na podstawie dwóch przepisów ze starych gazet). Przepis dla leniuchów.
SPÓD
125 g masła
17-18 dkg mąki
5 dkg cukru
1 żółtko
zagnieść wszystko razem i schłodzić, po czym wyłożyć spód tortownicy śr. 25-26 cm i upiec w temp. 170 st. przez ok. 15-20 min. aż lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
MASA
1 kg twarogu w wiaderku (np. president czy ten z biedronki na V)
2 opakowania budyniu waniliowego na 1/2 l
4 jaja
250 g cukru (jak ktoś nie lubi słodkiego może dać mniej)
kakao (np. puchatek lub odpowiednik biedronkowy)
Jaja ubić z cukrem i do tego dodać ser i proszek budyniowy. Po wymieszaniu wlać połowę do tortownicy na upieczone ciasto, a do reszty nasypać kakao w ilości odpowiedniej do preferencji kolorystycznych. Po dokładnym wymieszaniu wlać cieniutkim strumieniem robiąc różne zawijasy (będzie ciekawszy wzorek). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-80 min (im rzadszy ser tym dłużej).
Jak komuś się chce to wierzch można polać czekoladą lub lukrem lub nałożyć owoców (np. winogrona, brzoskwinie) i polać galaretką. Generalnie i tak szybciej znika niż się go piecze.
Komentarz
Upiekłam kakaowy biszkopt .
Przekroiłam.
I tak-warstwa dolna biszkopt.
2.warstwa to banany zmiksowane połączone z galaretką żółtą.
3.warstwa to ubiłam śmietankę dodałam galaretkę żółtą plus serek homogenizowany.
4.warstwa biszkopt
5.3szt. galaretki tężejące polałam bo wielką blachę dało.
PYYYCHA!
OjejujuOjejuju
marzec 2013
Pascha prosta i pyszna,z gotowanymi żółtkami
1 kg sera w wiaderku
1 kostka masła
8 żółtek wyjętych z ugotowanych jajek (białka zużyć do sałatki)
2 -2,5 szkl cukru
2 krople aromatu śmietankowego (niekoniecznie)
Garśc bakalii pokrojonych
Utrzeć masło z cukrem,dodać żółtka,następnie ser-potem resztę składników.
Sitko lub doniczkę z otworem wyłożyć gazą,włożyć masę,przykryć talerzykiem,obciążyć czymś,do lodówki.
Dobra nie tylko dla tych,co się boją salmonelli
Pascha czekoladowa
1 kg tłustego sera twarogowego, 20 dag masła, 30 dag cukru pudru, 8 żółtek ugotowanych na twardo, 15 dag startej gorzkiej czekolady, po 5 dag rodzynek, orzechów i migdałów;
Polewa: 10 dag masła, ½ szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao, 2 łyżki winiaku
Sposób przyrządzania:
Ser i żółtka dwukrotnie mielimy w maszynce. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pianę. Stopniowo dodajemy zmielony ser, ucierając na gładką masę (odkładamy 2 łyżki). Rodzynki parzymy i osączamy.
Część bakalii odkładamy do przybrania. Orzechy i migdały siekamy. Bakalie i czekoladę dodajemy do masy serowej i mieszamy. Masę przekładamy do specjalnej formy z dziurkami, wyłożonej wilgotną, lnianą ściereczką, obciążamy deseczką i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Polewa: roztapiamy w garnuszku masło, dodajemy odłożone 2 łyżki masy serowej, cukier puder, kakao i starannie mieszamy. Po wystudzeniu łączymy z winiakiem.
Paschę wyjętą z lodówki smarujemy polewą i przybieramy bakaliami.
tutaj link, przepis ostatni na stronie:
http://ekumenizm.wiara.pl/doc/478260.Wielkanocne-potrawy-Przepisy-na-pasche
Składniki:
Ciasto kokosowe:
4 białka
200g cukru
½ łyżeczki aromatu waniliowego
200g kokosu
Ciasto kakaowe:
200g masła lub margaryny
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
4 żółtka
200g mąki pszennej
30g kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki mleka (50ml)
Dodatkowo:
ok. 50g białej czekolady
wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto kokosowe. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier.
Dodać aromat i kokos. Wymieszać krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy na babkę (o średnicy 24cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (termoobieg: 160°C).
Przygotować ciemne ciasto. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po jednym żółtku.
Prędkość miksera zmniejszyć do średnich obrotów. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia w osobnej miseczce. Dodać na dwa razy, na przemian z mlekiem do utartej masy. Miksować krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy, na ciasto kokosowe.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 55min.
Po upieczeniu ciasto pozostawić na 10min. w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto udekorować czekoladą i jeszcze płynną posypać kokosem.
Przepis ze strony domowe-wypieki.pl
Brzmi dramatycznie kalorycznie i smacznie.
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/ciasto-pijana-sliwka