Zawsze myślałam, że kabaczek jest jasno żołty, a cukinia zielona lub ciemno żołta. Goglałam i piszą, że to jest to samo. W takim razie nie wiem już jak to jest z kabaczkiem i cukinią.
Cukinia moze byc zolta i zielona. Taka mam obecnie. Kabaczka kojarze z twada jasnozolta-blqxa skorka. Ale przede wszystkim miaz jest inny. Taki twardszy. Kabaczki zrywaliśmy zawsze tylko duze. Spotkalam sie ze stwierdzeniem ze kabaczek to dojrzala cukinia - niezaleznie od koloru. Nie wiem ile w tym prawdy.
Dziś robię cukinię duszoną w pomidorach, do tego bakłażan, ze dwa ząbki czosnku, na oleju, potem podlewam wodą, dodaję przyprawy. Można serwować z ryżem albo samodzielnie. Szybkie i smaczne.
Nie wiem, nie chcę, żeby były duszone na oleju, ale żeby jeszcze trochę tej cieczy było, bo na przykład rozpuszczam bulion wegetariański w nich (zaostrza smak), to musi być jakaś ciecz przecież.
nie wiem, co to bulion wegetariański, ale ja raczej odparowuję nadmiar wody z cukinii i pomidorów Na oleju tylko podduszam cebulę z czosnkiem, ale tyle o ile, nie smażę w tłuszczu potem dodaję resztę, wodę leję tylko, gdy to ma być zupa.
Moje nie lubią cukinii i widząc,że kroję już się krzywiły. Ja akurat podsmażyłam na maśle cebulę i białą część pora pokrojone w kostkę. Dodalam 3 małe cukinie,potarte na tarce marchwie,pietruszki i kaealek selera. Kilka ziemniaków w kostkę. Sól,pieprz,przyprawy i woda tak żeby było przykryte. Ugotowałam aż zmiękły i zmiksowałam. Dziewczyny nie wierzyły że to z cukinii.Bardzo im smakowało.Mam przykaz żeby nie marnować już więcej cukinii na żadne inne potrawy.
Czy ktoś może pasteryzował w słoikach podduszoną cukinię? Mam nadmiar cukinii do utylizacji i chętnie bym je sobie na zimę jakoś przechowała, a leczo to tylko dorośli u nas jedzą... A taka duszona cukinia to u mnie często dodatek/ zagęstnik do zup kremów i sosów. Ktoś próbował?
Na mrożenie mam trochę mało miejsca niestety Ale może potartą częściowo pomrożę - mniej miejsca zajmie niż taka w kostkę krojona. A resztę z pomidorami zrobię
@Elunia Ty kiedys pisalas, ze robisz na zime z nadprogramowych cukin taka baze do leczo. Dostalam duzo cukin i chce takich wekow porobic ale bratowa mnie postraszyla, ze tez kiedys tak probowala i jej ta cukinia skisła. Jak to zrobic, zeby sie nie zepsuly te przetwory? Piszesz, ze z pomidorami. Ale jak? - rozsmazyc spazone pomidory( bez skorek, pociete na cząstki, jak do keczo) i polaczyc je na goraco z podduszona osobno cukinia? A cebulka podduszona tam idzie? Solimy oczywiscie, tak?
A ja nie zawracam sobie głowy duszeniem czegokolwiek tylko kroję w grubą kostkę cukinię i zamrażam w woreczkach. Zamrażam też całe sparzone i obrane pomidory. I paprykę pokrojoną w cząstki. Zima biorę sobie z tego ile chcę i robię leczo. Smakuje wtedy jak ze świeżych warzyw. Mniam.
A ja nie zawracam sobie głowy duszeniem czegokolwiek tylko kroję w grubą kostkę cukinię i zamrażam w woreczkach. Zamrażam też całe sparzone i obrane pomidory. I paprykę pokrojoną w cząstki. Zima biorę sobie z tego ile chcę i robię leczo. Smakuje wtedy jak ze świeżych warzyw. Mniam.
Tylko trzeba mieć jeszcze odpowiednio dużą zamażarkę na stanie Moja już pełna, więc pozostają słoiki
Komentarz
Spotkalam sie ze stwierdzeniem ze kabaczek to dojrzala cukinia - niezaleznie od koloru. Nie wiem ile w tym prawdy.
Na oleju tylko podduszam cebulę z czosnkiem, ale tyle o ile, nie smażę w tłuszczu potem dodaję resztę, wodę leję tylko, gdy to ma być zupa.
Ja akurat podsmażyłam na maśle cebulę i białą część pora pokrojone w kostkę.
Dodalam 3 małe cukinie,potarte na tarce marchwie,pietruszki i kaealek selera.
Kilka ziemniaków w kostkę.
Sól,pieprz,przyprawy i woda tak żeby było przykryte.
Ugotowałam aż zmiękły i zmiksowałam.
Dziewczyny nie wierzyły że to z cukinii.Bardzo im smakowało.Mam przykaz żeby nie marnować już więcej cukinii na żadne inne potrawy.
samo ciasto pycha
Ale jeszcze za gorące żeby próbować
Takie w cukrze do przechowywania
Jak to zrobic, zeby sie nie zepsuly te przetwory? Piszesz, ze z pomidorami. Ale jak? - rozsmazyc spazone pomidory( bez skorek, pociete na cząstki, jak do keczo) i polaczyc je na goraco z podduszona osobno cukinia? A cebulka podduszona tam idzie? Solimy oczywiscie, tak?