Ja mam taki przepis, pewno z orga 1kg mąki 1szkl cukru ( daje mniej i daje brązowy) 2 łyżeczki sody 3 jajka przyprawa do piernika 200-250 G masła 3 łyżki śmietany
Ja mam taki przepis, pewno z orga 1kg mąki 1szkl cukru ( daje mniej i daje brązowy) 2 łyżeczki sody 3 jajka przyprawa do piernika 200-250 G masła 3 łyżki śmietany
Do przepisu irenyb dodalam kakao. Nie robice tego. Powstalo mega twarde i kruszace sie ciasto ktorego nie da sie wywalkowac. A jak juz sie umecze to dzieci nie maja jak wykrawac plastikowymi foremkami.bo go nie przrcinaja ciasta. Kolejne skladniki do kosza.
Ja robię zawsze taka konsystencję ciasta na pierniki żeby dali się spokojnie rozgniatac w rękach, czyli wszystkie składniki na oko. Potem jak stoi na balkonie to twardnieje ale pod wpływem ciepla i rozgniatania robi się mięciutkie. Trzeba do wałkowania podsypywac sporo maki ale wychodzi fajne i da się wycinać. Tylko kakao niepotrzebnie dodałam bo się okazuje ze najmlodsi nie mogą.
No dodalaam rozpuszczonego masla i dalo sie wywalkowac ale po upieczeniu nie przypominaja pierników tylko złe zrobiine twarde kakaowe ciastka. Są brzydkie i nie smaczne. Zrobie z nich cakepopsy na urodziny dziewczynek i juz
Piekne! Dzielo sztuki! Dziewczyny, jak robicie lukier? Moim z cukru pudru i soku z cytryny nie daloby sie tak misternych wzorow wykonac. No i nie jest tak snieznobialy. Z bialkiem nigdy nie robilam, boje sie surowych jajek.
Ten lukier na domkach jest prawie na pewno bialkowy, jest snieznobialy. Ja robie z cukru pudru i goracej wody, proporcja: pol szklanki cukru pudru - lyzka, dwie wrzatku. Lukier bez bialek jest wprawdzie bialy ale taki jakby przejrzysty, a ten tu jest ' transparentny'
Z białek tz.lukier królewski. Na jedno białko szklanka cukru pudru i kilka kropel soku z cytryny-10 min.miksujemy. Wkładamy do woreczków strunowych z maleńką dziurką zrobioną w rogu. Zamykamy a czasem jeszcze recepturką zagumkowujemy-szczególnie młodszym. Wszystkie dziewczyny ozdabiały oprócz małej oczywiście
A gdzie kupujecie woreczki strunowe? Z jak duzych korzystacie? Ja mam taki pisak-strzykawke silikonowa. Dla misternych wzorow ten otwór jest jednak za duzy. I problem mam taki, ze jak narysuje jedna rzecz obok drugiej, to mi sie ten lukier zlewa w jedno.
Zawżdy zarabiało się ciasto jak się dziecko urodziło i leżało ono sobie w ciemności i chłodzie kilkanaście-dzieścia lat aż się doczekało weseliska narodzonego
Ilość na 2 blachy piekarnikowe,cieniej rozwałkowane na 3
7 dag margaryny/masła
(1/4 kostki) 12,5 dag miodu (1/3 szklanki) 7 dag cukru pudru
(1/3 szklanki) 1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
1 jajko
1 łyżka kakao
25 dag mąki
(1i 1/2 szklanki) 1 płaska łyżeczka sody
1. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy dokładnie w rondelku, do uzyskania jednolitej masy, a następnie studzimy.
2. Jajko ubijamy z kakao i przyprawą do pierników.
3Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia do miski,
4Dodajemy ubite jajko i przestudzoną
masę miodową i wyrabiamy ciasto (jest ono dosyć miękkie) i wkładamy do
lodówki na ok. 30 minut.
5. Stolnicę posypujemy obficie mąką i wałkujemy na niej ciasto na
cienki placek. 6.Foremkami wycinamy dowolne kształty pierników.
Kształty
mogą być bardzo fikuśne, bo pierniczki nie rosną na tyle, aby się mogły
zdeformować.
7. Ciastka układamy na wyłożonych pergaminem blaszkach i wkładamy do pieca, nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
8. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy w dowolny sposób.
Po upieczeniu ciastka są twarde, lecz miękną po kilku godzinach w
odkrytej salaterce, w temperaturze pokojowej. Polukrowane miękną jeszcze
szybciej.
Mam ciasto w trakcie. Z półtorej porcji robię. Martwię się tylko czy maki starczy 2 kg.. bo pamietam ze tam wchodzi..w razie czego dołożę po wyciągnięciu? Robił ktoś tak? Mi cis się pamięta ze to wyjęte i tak trzeba mąka rozrabiać bo to taka miękka masa
Ja daję na porcje 1 kg i po wyjęciu z lodówki już nie trzeba dodawać. Teraz jak robię to rzeczywiście ciasto jest luźne, ale jak polezakuje to twardnieje. Dzisiaj też przygotowuje ciasto.
Wrzuciłam całe dwa kilo.. jest dość gęste ale sprężyste takie jak na pizzę wyrobione to zdecydowanie nie.. jeszcze kilogram by wlazł.. mi przeważnie wchodziło chyba z półtora na porcje a teraz 2 na półtora porcji.. No nic przykrywam folia i daje do przedsionka.. wyrabiać będę za miesiąc to dosypie w razie czego
Komentarz
w przepisie jest szklanka miodu
Szkoda skladnikow na moją nieudolnosc.
Dziewczyny, jak robicie lukier? Moim z cukru pudru i soku z cytryny nie daloby sie tak misternych wzorow wykonac. No i nie jest tak snieznobialy. Z bialkiem nigdy nie robilam, boje sie surowych jajek.
Na jedno białko szklanka cukru pudru i kilka kropel soku z cytryny-10 min.miksujemy.
Wkładamy do woreczków strunowych z maleńką dziurką zrobioną w rogu.
Zamykamy a czasem jeszcze recepturką zagumkowujemy-szczególnie młodszym.
Wszystkie dziewczyny ozdabiały oprócz małej oczywiście
dopiero jutro mogę pierniczki wykonać.
Z którego przepisu, żeby były od razu do jedzenia, (a nie musiały zmięknąć)?
Dziękuję,
k.
12,5 dag miodu (1/3 szklanki)
7 dag cukru pudru (1/3 szklanki)
1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
1 jajko
1 łyżka kakao
25 dag mąki (1i 1/2 szklanki)
1 płaska łyżeczka sody
1. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy dokładnie w rondelku, do uzyskania jednolitej masy, a następnie studzimy.
2. Jajko ubijamy z kakao i przyprawą do pierników.
5. Stolnicę posypujemy obficie mąką i wałkujemy na niej ciasto na cienki placek. 6.Foremkami wycinamy dowolne kształty pierników.
7. Ciastka układamy na wyłożonych pergaminem blaszkach i wkładamy do pieca, nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
8. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy w dowolny sposób.
Po upieczeniu ciastka są twarde, lecz miękną po kilku godzinach w odkrytej salaterce, w temperaturze pokojowej. Polukrowane miękną jeszcze szybciej.
składniki:
3 ½ szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli
4 łyżeczki cynamonu
opakowanie przyprawy do piernika
1 szklanka oleju roślinnego
1 szklanka miodu
2 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka kawy lub mocnej herbaty
½ szklanki świeżego soku z pomarańczy
¼ szklanki wódki lub whisky(można spokojnie zastąpić sokiem pomarańczowym)
sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.