Wiesz @Małgorzata32 sypnij tego cukru mniej. Ja pełnej szklanki nie daje Daje tez ciemny bo w smaku nie jest taki słodki - przynajmniej dla mnie Cała praktycznie słodycz tych pierniczków to lukier Bo same w sobie, zaraz po upieczeniu to najsłodsze nie są Ogólnie pierniczki lezą u nas najdłużej bo to te "mniej słodkie" słodycze ) Mamy jeszcze jedna trzecia słoika
Ktos moze robil pierniki bezglutenowe i dobre mu wyszly? Od wiosny mamy diete. U nas hitem ostatnich lat jest piernikowy kalendarz adwentowy- pieczemy pierniki tuz przed adwentem, starszy ozdabia, ja pisze na kazdym nr i wieszam po kolei na nitce wzdluz sciany.
@hipolit, w nawiązaniu do Twojego przepisu na pierniczki powyżej, to w jakiej ilości ta przyprawa do pierników (w sensie jakie duże opakowanie)? Albo jakiej firmy używasz?
u nas Tosia starannie tłucze przyprawy w moździerzu, jej kompozycja najbardziej nam pasuje i do pierników i do grzańca i do kawy "lanckorońskiej" dziecię jest obdarzone ponadstandardowym węchem
@hipolit, w nawiązaniu do Twojego przepisu na pierniczki powyżej, to w jakiej ilości ta przyprawa do pierników (w sensie jakie duże opakowanie)? Albo jakiej firmy używasz?
Mam aktualnie Kotanyi ale miałam tez taka w ciemno brązowym opakowaniu, nie pamietam co to za firma...
@hipolit, czyli jedno opakowanie takiej przyprawy w całości? Niezależnie od firmy? Tak się dopytuję, bo kiedyś przesadziłam z przyprawą i piernik był do wywalenia, taki gorzki.
mam przepis z forum - ale pamiętam kto go wstawiał i na te ilość składników wsypuję całą paczkę tej przyprawy pamiętam tylko, ze z jednego kilograma mąki robię, bo to tylko dla nas
Komentarz
Tylko czy to nie za słodkie wychodzi? miód i cukier? Nie za dużo?
Ja pełnej szklanki nie daje
Daje tez ciemny bo w smaku nie jest taki słodki - przynajmniej dla mnie
Cała praktycznie słodycz tych pierniczków to lukier
Bo same w sobie, zaraz po upieczeniu to najsłodsze nie są
Ogólnie pierniczki lezą u nas najdłużej bo to te "mniej słodkie" słodycze )
Mamy jeszcze jedna trzecia słoika
Teraz ciasto się chłodzi. Przyjdą ze szkoły, to będą piec
sprawdze i zaraz napisze
co mam...
bo aktualnie używam do ..... omletów
dziecię jest obdarzone ponadstandardowym węchem
ale miałam tez taka w ciemno brązowym opakowaniu, nie pamietam co to za firma...
tyle lat zapominałam zrobić ciasto może w tym roku się uda
i na te ilość składników wsypuję całą paczkę tej przyprawy
pamiętam tylko, ze z jednego kilograma mąki robię, bo to tylko dla nas
znalazłam jeszcze torebkę przyprawy do piernika firmy Wodzisław