Właśnie znalazłam na kanale Małej Cukierenki przepis na lukier bez jajek (jakos mam obawy przed surowym jajkiem). Do tej pory robiłam z sokiem z cytryny, ale nie byłam zadowolona. Tu jest taki przepis: - 100g cukru pudru (koniecznie przesiać przez sitko) - 16 g wody z ciecierzycy (na filmiku była woda z ciecierzycy że słoika) Jak zdobędę te ciecierzycę, to może w tym roku spróbuję.
1 łyżka kakao opakowanie przyprawy do pierników opakowanie cynamonu
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor. Resztę cukru ubić z 5 jajkami. Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować). Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę (uwaga może się mocno spienić)
do tego wlać przestudzoną masę i ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić. Odstawić na parę dni w chłodne miejsce (ja odstawiam najwyżej na dobę )
Rozwałkować , wykrawać foremką pierniczki.
Piec w temp. 170 stopni ok 10 minut.
Po wyjęciu z pieca są miękkie,twardnieją stygnąc.
Albo też takie,bardziej ciasteczkowe bez mąki pszennej
10 dag mieszanki kandyzowanych owoców 3 jajka 20 dag cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki przyprawy do pierników 20 dag migdałów 10 dag orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Do dekoracji jako polewa
10 dag czekolady deserowej
10 dag cukru pudru
1.Troszkę owoców odłożyć do przybrania, resztę zemleć w młynku lub posiekać.
2.Migdały
sparzyć wrzątkiem, obrać z łupinek, osuszyć.
2/3 zemleć na mączkę razem z
orzechami laskowymi, resztę posiekać.Można tez kupić już zmielone).
3.Jajka utrzeć mikserem z cukrem, szczyptą
soli i cukrem waniliowym.
4.Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do
pieczenia, przyprawą do pierników, mielonymi orzechami oraz migdałami .
5,Przygotowaną mieszankę
połączyć z masą jajeczną, wsypać zmielone owoce, wymieszać,przykryć,
odstawić na minimum 15 min. do lodówki.
Z zimnej masy formować kuleczki,rozpłaszczać i kłaść na blachę ,wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 10-15 min. w temp. 180 st.C.
Pierniczki powinny być upieczone z wierzchu, ale miękkie w środku.
@jukaa, robiłam kiedyś kilka prób. Z tego samego przepisu (swojego) robiłam pierniczki dzień po zrobieniu ciasta, dwa tygodnie, miesiąc i ponad 3-4 miesiące. Nie widziałam żadnej różnicy, a wczuwałam się mocno po wielokrotnym czytaniu jak to trzeba ciasto robić dużo wcześniej by leżało.
No do tych Marceliny to ja mieszam . To co wypisane chyba imbir cynamon kardamon goździki gałka.. dodałam gotowca ale bardzo się nie różnił . I w tym roku pieprz dorzucilam
My w tym roku zrobimy pierniczki nadziewane powidlem lub dżemem i oblane czekolada. Chcemy zrobić takie sycace pierniczki, żeby były jako deser zamiast ciasta.
@MAFja, nie robiłam nigdy, ale jadłam u znajomych hand made, były przepyszne.
Wzięłam teraz przepis z moich wypieków, jak jutro się będę dobrze czuć, to działamy. Na moich wypiekach te pierniki są w kształcie serduszek.
Polewe robie z innego źródła, masło, cukier puderp kakao i odrobina mleka. Ale dokładnie Ci nie napiszę, bo też jej nie robiłam. Na moich wypiekach jest przepis na glazure do tych pierniczkow, ale ma słabe komentarze, to nie zamierzam korzystac.
Kajtek też chciał, ale nie było chętnych pomocników. Tylko przyprawy utukli.
Moi juz od dwóch tygodni gadają o piernikach. A mi się nie chce... Najgorzej , ze brak wymówek, przyprawa do piernika jest, kakao jest, miód jest.... O nieeee!
Ja o pierniczkach jeszcze nie myślę. Może zwale to na Julię. Ostatnio ms fazę na samodzielne pieczenie. I krzyczy, żeby jej nie pomagać. Dziś piekła ciasteczka owsiane.
Ale myślałam już o zrobieniu nalewki. W zeszłym roku po raz pierwsi zrobiłam nalewkę bożonarodzeniową i była rewelacyjna. Robi się ja ns kilo tygodni przed Świętami.
Słuchajcie, Czy ciasto lezakujace na pierniki mogę przechowywać w zakreconym słoiku? Zmarnuje się czy nie? Chciałam zrobić kilka słoików na kiermasz pracowniczy i wstyd byłby gdyby wyszło blee
Komentarz
- 100g cukru pudru (koniecznie przesiać przez sitko)
- 16 g wody z ciecierzycy (na filmiku była woda z ciecierzycy że słoika)
Jak zdobędę te ciecierzycę, to może w tym roku spróbuję.
0,5 kg cukru
1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
3 łyżki sody
opakowanie przyprawy do pierników
opakowanie cynamonu
Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor.
Resztę cukru ubić z 5 jajkami.
Gdy cukier się rozpuści- dodać tłuszcz i miód (chwilę gotować).
Do miski wsypać mąkę, przyprawy, kakao, sodę (uwaga może się mocno spienić)
Wszystko dobrze wyrobić.
Odstawić na parę dni w chłodne miejsce (ja odstawiam najwyżej na dobę )
10 dag mieszanki kandyzowanych owoców
3 jajka
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki przyprawy do pierników
20 dag migdałów
10 dag orzechów laskowych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Pamiętam.
Chcemy zrobić takie sycace pierniczki, żeby były jako deser zamiast ciasta.
Wzięłam teraz przepis z moich wypieków, jak jutro się będę dobrze czuć, to działamy. Na moich wypiekach te pierniki są w kształcie serduszek.
Polewe robie z innego źródła, masło, cukier puderp kakao i odrobina mleka. Ale dokładnie Ci nie napiszę, bo też jej nie robiłam.
Na moich wypiekach jest przepis na glazure do tych pierniczkow, ale ma słabe komentarze, to nie zamierzam korzystac.
Dzisiaj zrobiłam ciasto na pierniczki
Najgorzej , ze brak wymówek, przyprawa do piernika jest, kakao jest, miód jest.... O nieeee!
Czy ciasto lezakujace na pierniki mogę przechowywać w zakreconym słoiku?
Zmarnuje się czy nie?
Chciałam zrobić kilka słoików na kiermasz pracowniczy i wstyd byłby gdyby wyszło blee
Jeśli nie słoik to co?