@Aneczka08, lukier królewski wychodzi świetny na wodzie z gotowania (albo z puszki) ciecierzycy. Są nawet filmiki na necie jak zrobić. Proporcje dokładne są bardzo ważne. Świetny jest i odpada problem salmonelli ewentualnej.
Najlepiej ukręcić jak ukręcam taka pałka drewniana. Im dłużej tym bielszy. Potem do woreczków strunowych, i dziurka w rogu woreczka, im mniejsza tym lepiej
Znajomej córka miała salmonellę po jajkach na miękko. Salmonella może być także w środku jajka nie tylko na skorupce. Nigdy nic nie robię z surowych jajek.
Znajomej córka miała salmonellę po jajkach na miękko. Salmonella może być także w środku jajka nie tylko na skorupce. Nigdy nic nie robię z surowych jajek.
Ja mam takie same obawy. U nas syn miał salmonellę, wiem ile z tym kłopotów i nigdy więcej.
Najprostszy przepis to cukiet puder +woda+kilka kropel soku z cytryny (mozna np. odłożyć potem połowę i dodac kakao, to bedzie drugi ciemny). Ostrożnie z wodą i cytryną (jak za dużo to nue zaschnie)
Ja w tym roku poszłam na łatwiznę. Lukru nie robię, postawiłam na smak - trzy rodzaje czekolady i cała góra różnych dodatków. Wyszły mega pyszne. Teraz muszę je gdzieś schować...
@Dorotak, schowaj, schowaj porządnie, my rok temu oblewalismy trzema czekoladami: biała, ciemna i mleczna. Byly pyszne. W przyszłym tygodniu będziemy znow oblewac.
Dobry pomysł z ta buteleczką dozującą. Chciałabym zrobić w tym roku domek ale nie wiem jakie ciasto by się do tego nadawało. Chyba jakieś twardsze by musiało być i mniej łamliwe.
Chyba zrobiłam za mało... Z 6kg mąki... Albo upiekłam za szybko... W niedzielę pozwalamy sobie na słodkie... I mamy awanturę, że za mało i ciągle za mało im pierników...
Komentarz
w folijce z dziurką wyciskać
jak ukręcam taka pałka drewniana.
Im dłużej tym bielszy.
Potem do woreczków strunowych, i dziurka w rogu woreczka, im mniejsza tym lepiej
w sensie, że salmonella? ja robię od lat domowy majonez parzę wrzątkiem i nigdy nic nie było.
W przyszłym tygodniu będziemy znow oblewac.
https://www.ikea.com/pl/pl/p/grilltider-butelka-dozujaca-plastik-przezroczysty-80444606/
Chciałabym zrobić w tym roku domek ale nie wiem jakie ciasto by się do tego nadawało. Chyba jakieś twardsze by musiało być i mniej łamliwe.
psze bałdzo!