Jak nikt nie lubi to sobie kup tyle ile sama zjesz w jakiejs dobrej cukierni i juz, bo pozniej bedziesz musiala wtryniac sama cala blache albo zzielenieje i wywalisz.
Mam pytanie, ostatnio dwa razy zdażyło mi się że mi lukier po jakimś czasie zaczął spływać z sernika. Przy nakładaniu był bardzo gęsty a po dniu jakby się spocił i popłynął, a był w chłodnym pomieszczeniu. Jaka może być przyczyna? Nie chcę w tym roku tego błędu popełnić. Acha! Nakładałam na zimny sernik.
Ja ostatni raz w życiu zrobiłam sernik. Jestem niezadowolna. Robiłam wedle przepisu Eluni, na jej kanale jest to sernik na krakersach czy jakoś tak. Może zły ser, bo użyłam President w wiaderku, tylko taki zresztą był do nabycia u nas. Wszystko wedle przepisu, a sernik chudy, kruszy się, mało słodki. Jak ktoś chce dietetyczny sernik, to zapewne przepis świetny. Ale te chudosc jego czuć.
Zreszta, na dwa mazurki i sernik, tylko jeden mazurek miał powodzenie.
@szczurzysko jak za mało słodki to można go jeszcze uratować - polukrowac i czesc. A jak jest suchy, nieslodki i się rozwala to można zrobić jeszcze taki myk: trochę masła(a z łyżkę, dwie), cukru(że 3 lyzki), 1 łyżkę kakao i tak z 1 -2 łyżki wody. Najpierw woda+ cukier + kakao a do tego masło. Mrugnie razem, troszkę zgęstnieje i na ukrojonej porcji ciasta już na talerzu robimy piękne zygzaki tą polewą.
Obejrzałam sobie ten odcinek na kanale u Eluni i myślę sobie, że przyczyną tej suchości sera o której piszesz @szczurzysko jest prawdopodobnie to, że do sera nie idzie tam masło, jest tylko pół masła do tych herbatników na spód. Jak na prawie kilogram sera( Elunia troszkę tam na dnie wiaderka zostawiła do rolady jajecznej) to 3/4 szklanki cukru to może być troszkę za mało, zależy czy bardzo kwaśny ser. Mam doświadczenie z sernikiem wiedeńskim( bez spodu - sam ser) i taką miarę, że na kilogram sera w przepisie stoi 1 szkl.cukru i 3 cm następnej. I to jest tak w sam raz. Dodam jeszcze, że piekę z twarogu( który blenduje) nie z serów wiaderkowych więc z tymi wiaderkowymi i ich kwasnoscia/słodkością nie mam doświadczenia.
Sernik polany czekoladą. Ale gorzką. Aczkolwiek teraz.nysle, że lukier lub mleczna czekolada lepiej by temu sernikowi zrobiła. To, że mało słodki, to da się przeżyć, ale warto faktycznie dołożyć cukru jak mieliby być dla gości, bo domownicy zjedzą.
U mnie innego sera się nie dostanie, tylko jeden wiaderkowy i to też nie zawsze. Ale faktycznie, masła trzeba będzie dodać.
Komentarz
Jestem niezadowolna.
Robiłam wedle przepisu Eluni, na jej kanale jest to sernik na krakersach czy jakoś tak.
Może zły ser, bo użyłam President w wiaderku, tylko taki zresztą był do nabycia u nas. Wszystko wedle przepisu, a sernik chudy, kruszy się, mało słodki.
Jak ktoś chce dietetyczny sernik, to zapewne przepis świetny. Ale te chudosc jego czuć.
Zreszta, na dwa mazurki i sernik, tylko jeden mazurek miał powodzenie.
Tyle się narobilam, wszystko nieudane...
Może jajek za mało? Tam w przepisie były 4 jajka na wiaderko. Pytam, bo może jednak kiedyś zrobię i coś trzeba będzie zmodyfikować.
Mam doświadczenie z sernikiem wiedeńskim( bez spodu - sam ser) i taką miarę, że na kilogram sera w przepisie stoi 1 szkl.cukru i 3 cm następnej. I to jest tak w sam raz. Dodam jeszcze, że piekę z twarogu( który blenduje) nie z serów wiaderkowych więc z tymi wiaderkowymi i ich kwasnoscia/słodkością nie mam doświadczenia.
To, że mało słodki, to da się przeżyć, ale warto faktycznie dołożyć cukru jak mieliby być dla gości, bo domownicy zjedzą.
U mnie innego sera się nie dostanie, tylko jeden wiaderkowy i to też nie zawsze. Ale faktycznie, masła trzeba będzie dodać.