Ciasto:
15 dag mąki
10 dag cukru pudru
8 dag masła
2 łyżki śmietany
Zagnieść ciasto z podanych składników, rozwałkować, wyłożyć nim tortownicę, upiec na złoto w 200oC
Na upieczony spód wyłożyć owoce ( w tym przypadku były to śliwki kalifornijskie suszone, ale robiłam też ze zwykłymi śliwkami węgierkami(przekroić na pół i wyjąć pestki, wchodzi jakieś 500 g), gruszkami i brzoskwiniami)
Masa serowa
ok 750 dag sera tłustego białego zmielonego ( nie mam maszynki do mielenia więc robię robotem kuchennym, wkładam nóż do rozdrabniania i robi się masa lepsza nawet niż z maszynki)
4 jajka
20 dag cukru
cukier waniliowy
2 łyżki budyniu waniliowego(prosto z torebki, bez cukru)
Ubić żółtka z cukrami, dodać twaróg i budyń; ubić białka na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z resztą masy serowej. Masę wyłożyć na owoce, wyrównać i piec ok 40-50 min. w 190oC.
Przykryć dowolną polewą, albo posypać cukrem pudrem i smacznego
:bigsmile:
Komentarz
pzdr
maRCySia
[najstarsza córka Agnieszka63]
ps. a jak sie robi ta polewe, ktora zrobilas? bo co najmniej miala kolor mlecznej czekolady milka
A co do polewy to właśnie robię najczęściej tak że rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej, wylewam na ciasto i wstawiam do lodówki na jakieś 20 minut. Na dobrą polewę przepis jest taki:
1 czekolada biała, mleczna, ciemna, jaka komu najbardziej smakuje
150 ml smietanki kremówki
2 łyżki cukru
Śmietankę zagotuj z cukrem. Rozpuść w niej czekoladę, schłodź dość mocno i ubij. Udekoruj ciasto kremem, owocami, orzechami... schłodź w lodówce i podawaj
Na spód pokroiłam brzoskwinie a do polewy użyłam kinderków, które zalegały w szafie :bigsmile: Dziękuję za ten przepis :-)
Odrobinko, może być twaróg z wiaderka? Wiem że dla niektórych to prawie jak profanacja sernika, ale akurat taki mam w lodówce, więc mogłabym spróbować.. :shamed:
te śliwki to tak prosto z torebki czy coś jeszcze trzeba z nimi zrobić?
Lecę do moich, com ich 5 dni niewidział, pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkim Pomyślnego Nowego Roku (wiecie, co mam na myśli...)! :cool:
Jak mi sie nie chce robić spodu pieczonego to kupuję paczkę zwykłych herbatników, mieszam z połową kostki roztopionego masła takie pokruszone na drobno oczywiście i wykładam blaszkę:)
Wprawdzie nie od Odrobinki, ale zawsze sernik. No i tak czytam o tych polewach i zastanawiam sie jak wam wychodzi ubijanie zimnej juz smietany i czekolady? Wyszlo komus oprocz Odrobinki? Bo chcialam wlasnie po prostu czekolada oblac, ale wersja ubijana jakos tak smakowiciej brzmi :cool:
=P~
Ten sernik jest super! Nie ma go juz dawno!
Wczoraj upieklam i o 18.00 juz nie bylo nic
Edit : może sobie nazwę opatentuję