Teściowa na każde święta od 16 lat murzynek suchy taki:)
Najstarsza ma 12 i niezbyt lubi kucharzyć choć czasem coś próbuje, trzyma się przepisu, robi to długo ale wychodzi.
Mojej 5 latce dzis wyszedl suchy cos musiala w proporcjach pomieszać ale sie nie wtracalam. Przekroilam na pół przelozylam dżemem polalam polewą i wyszlo ciasto eksluziffff;)
Zrobię chyba jutro tosty Giady: Smaruje się dwa chlebki na zewnątrz majonezem a do środka mieszanka serów z czymś np szpinak albo pesto i to do piekarnika
Zrobię chyba jutro tosty Giady: Smaruje się dwa chlebki na zewnątrz majonezem a do środka mieszanka serów z czymś np szpinak albo pesto i to do piekarnika
A co ze srodkiem robisz? Ej nie umiem sobie tego wyobrazić.
* 150 g zimnego masła * 280 g mąki * 50 g cukru pudru
Składniki posiekać, aż powstaną drobne okruszki. Wysypać na blachę i ugnieść równą warstwę. Piec 10 minut w temp. 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, a piekarnik wyłączyć. Masa serowa
* 300 g masła * 1800 g tłustego twarogu * 400 g cukru * 10 dużych jaj * 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 puszka brzoskwiń w syropie
Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę ok. 1 x 1 cm.
Masło rozpuścić, przelać do dużej miski, w której będzie ucierana masa i odstawić żeby przestygło. Ser zemleć w maszynce (wystarczy 1 raz ale ja wcale nie miksuję,bo moi lubią "grudki") Do
miski z masłem wsypać cukier i ucierać, aż zbieleje.
Miksując dodawać
po trochu twarogu i po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i
zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć 1/2 masy, ułożyć brzoskwinie, przykryć resztą masy, wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
Wstawić sernik i piec 80
minut (sernik nie powinien się rumienić, jeśli zacznie to można go
przykryć folią aluminiową). Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik na ok. 1 godzinę. Otworzyć drzwiczki i zostawić, aż sernik wystygnie.
Proporcje na wielki i wysoki sernik (blacha 25 x 40 cm)
Dobrze jest wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
Albo taki na lekki ale jest do niego potrzebna gazeta
Składniki: 1 kg sera półtłustego 1 puszka brzoskwiń (83 dag) 5 jaj 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 szkl. mleka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (na 0,5 l mleka każdy) 20 dag herbatników do wyłożenia formy
Wykonanie: Tortownicę
wyłożyć herbatnikami. Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę i
rozłożyć na herbatnikach.
4 żółtka i 1 jajko utrzeć z połową cukru,
nadal ucierając porcjami dodawać na przemian ser, olej, mleko, a na
końcu proszek budyniowy.
Masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.
Z
białek ubić pianę, dodać pozostały cukier i delikatnie wymieszać z masą
serową.
Masę wylać na brzoskwinie.
Uwaga pieczenie
Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Boki
tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety.(prawdziwej typu wyborcza,kolorowe gazetki się nie nadają).
Wstawić do
piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć.
Nie bać się, nie opadnie!
Piekarnik wystudzić do 160 stopni.
Opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w
wodzie.
Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na 1 godzinę.
Dzięki takiemu pieczeniu sernik jest lekki i puszysty.
Po upieczeniu można polać polewą:
Polewa (krem): 100 g ciemnej czekolady 100 ml śmietany 30-36%
Czekoladę
połamać na kawałki i podgrzewać razem ze śmietaną aż do zagotowania, po
czym zdjąć z ognia.
Ubijać mikserem, aż krem będzie gładki i
zgęstnieje.
Przepis na tortownicę o śr. 28 cm(dla ostrożnych-można dorobić "kołnierz" z alufolii.Albo wziąć większa blaszkę )
Bardzo ladnie wyglada to ciasto! Z przepisu przypomina mi troche pleśniak, z ta roznica, ze tu dodaje sie ser a do plesniaka orzechy wloskie i drzem z czarnej porzeczki ale tak w przekroju ciasto prezentuje sie b.podobnie. Jedna rzecz bym tylko zmienila jak bede piekla: poltlusty twarog zblenduje sama żyrafą, mam niezbyt dobre zdanie o serach wiaderkowych.
Namówiłaś mnie Zrobiłem wczoraj i właśnie jestem po drugim kawałku, bo wchodzi wyjątkowo dobrze. No i ten aromat przy pieczeniu Zamiast kisielu wiśniowego miałem malinowy i w całym mieszkaniu zrobiło się słodziutko. Bardzo fajna alternatywa na różne uroczystości, bo elegancko wygląda.
Komentarz
Najstarsza ma 12 i niezbyt lubi kucharzyć choć czasem coś próbuje, trzyma się przepisu, robi to długo ale wychodzi.
Ciekawe czy wyszly bo to pomysł na prędce...
Smaruje się dwa chlebki na zewnątrz majonezem a do środka mieszanka serów z czymś np szpinak albo pesto i to do piekarnika
* 150 g zimnego masła
* 280 g mąki
* 50 g cukru pudru
Składniki posiekać, aż powstaną drobne okruszki. Wysypać na blachę i ugnieść równą warstwę.
Piec 10 minut w temp. 200 stopni. Wyjąć z piekarnika, a piekarnik wyłączyć.
Masa serowa
* 300 g masła
* 1800 g tłustego twarogu
* 400 g cukru
* 10 dużych jaj
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 puszka brzoskwiń w syropie
Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę ok. 1 x 1 cm.
Masło rozpuścić, przelać do dużej miski, w której będzie ucierana masa i odstawić żeby przestygło.
Ser zemleć w maszynce (wystarczy 1 raz ale ja wcale nie miksuję,bo moi lubią "grudki")
Do miski z masłem wsypać cukier i ucierać, aż zbieleje.
Na podpieczony spód wyłożyć 1/2 masy, ułożyć brzoskwinie, przykryć resztą masy, wyrównać powierzchnię.
Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
Po tym czasie piekarnik wyłączyć i zostawić sernik na ok. 1 godzinę. Otworzyć drzwiczki i zostawić, aż sernik wystygnie.
Proporcje na wielki i wysoki sernik (blacha 25 x 40 cm)
1 kg sera półtłustego
1 puszka brzoskwiń (83 dag)
5 jaj
1/2 szkl. oleju
1 szkl. cukru
2 szkl. mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (na 0,5 l mleka każdy)
20 dag herbatników do wyłożenia formy
Wykonanie:
Tortownicę wyłożyć herbatnikami. Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę i rozłożyć na herbatnikach.
Polewa (krem):
100 g ciemnej czekolady
100 ml śmietany 30-36%
Czekoladę połamać na kawałki i podgrzewać razem ze śmietaną aż do zagotowania, po czym zdjąć z ognia.
Przepis na tortownicę o śr. 28 cm(dla ostrożnych-można dorobić "kołnierz" z alufolii.Albo wziąć większa blaszkę )
Jedna rzecz bym tylko zmienila jak bede piekla: poltlusty twarog zblenduje sama żyrafą, mam niezbyt dobre zdanie o serach wiaderkowych.