Nie, nie blanszuję cukinii.
A tak swoją drogę znalazłam fajny sposób na blanszowanie fasolki szparagowej przed zamrożeniem: w garnku do gotowania na parze.
dziewczyny - zrobiłam i właśnie zajadam na śniadanko - bardzo dobry - myślę że do słoików spokojnie go można dać. Następnym razem będę piekła troszkę dłużej a i napewno dodam więcej przypraw różniastych - niemniej jest pyszny i pięknie dziękuję za przepis.
Polecam - pasztet z cukini z przepisu Celinki :bigsmile:
[cite] AB:[/cite]yyyy... to nie ma przepisu... jest efektem mojej radosnej twórczości i zagospodarowania resztek po dyni w occie(kulki wycinałam i zostało mi duzo tego 'miedzy kulkami").
Przepisa poproszę pięknie...
Do przyrządzenia dyni w occie zainspirowały mnie wakacje, gdzie gospodarze podali przepyszną, ale "bez przepisu, składniki na oko". Znalazłam też foremki - gwiazdki do wycinania pierników, może by takie gwiazdki dyniowe zrobić, co AB? Nie rozpadają Ci się te kulki? Jaką to ma średnicę?
Bea ale cztery szklanki to chyba wody i szklanka octu? Bo mnie kusi. A nawet miejsce się znajdzie na schowanie. A i czy tą dynię gotujesz już pokrojoną na malutkie kawałki? I jak długo mogą stać słoiki bo chyba dodatkowo ich nie gotujesz?
pomęczę was jeszcze czy macie przepis/pomysł jak zrobić sok z aronii?
nalewka już nastawiona, ale zostały jeszcze owoce i liście wiśni - miałam pomysł by zrobić tak samo jak do nalewki tylko bez spirytusu - porostu zagotować aronię, liście wiśni z cukrem przecedzić + kwasek i do słoików/butelek - tylko czy mi to się nie zepsuje/ spleśnieje? itd
Anmamako-zwyczajnie:)gotuje buraczki całe do miekkośi w skórkach.Jak sie ugotuja po ostudzeniu obieram,potem na tarce z ucieram na małych dziurkach.Doprawiam solą,cukrem octem i troszkę pieprzu.Następnie w słoiczki i zagotowac.
hmm.. a tak zapytam... bo buraczki można kupić przez cały rok. Dlaczego akurat robicie je jako przetwory na zimę? pytam z ciekawości bo ja bardzo lubię buraki, ale nie wiem czy jest sens tak się narobić:bigsmile:
Bo z działki własnej są lepsze, a przechowywane w słoikach już zrobione nie tracą żadnych wartości, są gotowe do spożycia "już", nie wysychają i nie psują się przy przechowywaniu.:bigsmile: I nie ma problemu przechowywania.:cool:
[cite] Bridget:[/cite]Anmamako-zwyczajnie:)gotuje buraczki całe do miekkośi w skórkach.Jak sie ugotuja po ostudzeniu obieram,potem na tarce z ucieram na małych dziurkach.Doprawiam solą,cukrem octem i troszkę pieprzu.Następnie w słoiczki i zagotowac.
A ja dodaję kwasek cytrynowy zamiast octu i jeszcze czosnek. Mniam.:bigsmile:
Teraz sa najbardziej wartościowe ale jesli zabraknie to nigdy nie kupuję ze sklepu gotowych a np.worek burakow i znow zaprawiam.Olesiu miałam napisac ze kto woli to kwasek.Ja znow jak karmie to nic nie daję .
do tej pory zawsze gotowałam - ale wymyślilam że w piekarniku będzie szybciej ( więcej słoików na raz) czy ktoś to potrafi? sprawdził? może się podzielić przepisem?
Ja pasteryzuję w piekarniku. ALe przy wyższej, niż 120* temperaturze o wiele szybciej niszczą się słoiki.
Dlatego pasteryzuję tak tylko słoiki, w które wkładam gorące przetwory- dżemy, buraczki itp. bo wtedy czas przebywania słoika w piekarniku można skrócić do minimum.
A buraczki robię z kiszoną kapustą albo z papryką. Te z papryką są re-we-la-cyj-ne!!!:cool:
Cart&Pud A mogłabyś coś więcej napisać o tych buraczkach z kapustą kiszoną ? Buraczki z papryką jadłam i smakują mi bardzo, ale z kapustą niet :bigsmile: Lubię też ogóraski kiszone z chilli , ostre toto ale ja uwielbiam , sama nie robię ( szwagier robi je po mistrzowsku ) ale jakby co mogę zapytać go o przepis i podzielić się nim - przepisem
Też są zakwaszane, tak, jak te z buraczkami.
Konkretów nie pamiętam, bo jeszcze w tym roku nie robiłam.
Ale jak ktoś będzie chciał, to wklepię wieczorem przepis.
[cite] Cart&Pud:[/cite]Też są zakwaszane, tak, jak te z buraczkami.
Konkretów nie pamiętam, bo jeszcze w tym roku nie robiłam.
Ale jak ktoś będzie chciał, to wklepię wieczorem przepis.
Paprykowe znam od teściowej, faktycznie są przepyszne. Na razie nic oprócz fasolki nie robiłam z warzyw, same owocowe przetwory.
6 kg buraków ugotowanych i startych
12 szt. papryki (pokroić w kostkę)
7 dużych cebul (pokroić w kostkę)
1/2 l. octu
1 szkl. cukru
1/2 l. wody
2-3 łyżki soli
Z octu, wody, cukru i soli zagotować zalewę. Do gotującej zalewy wrzucić paprykę i cebulę. Gotować 10 minut. Dodać utarte na grubych oczkach buraki. Gotować razem 5 minut.
Pasteryzować 10 minut.
Komentarz
A tak swoją drogę znalazłam fajny sposób na blanszowanie fasolki szparagowej przed zamrożeniem: w garnku do gotowania na parze.
narazie dam 180 ale jakbyś się pojawiła to proszę o taką informację
Bea@ nie mam pojęcia, nigdy tego nie robiłam
Polecam - pasztet z cukini z przepisu Celinki :bigsmile:
Przepisa poproszę pięknie...
Do przyrządzenia dyni w occie zainspirowały mnie wakacje, gdzie gospodarze podali przepyszną, ale "bez przepisu, składniki na oko". Znalazłam też foremki - gwiazdki do wycinania pierników, może by takie gwiazdki dyniowe zrobić, co AB? Nie rozpadają Ci się te kulki? Jaką to ma średnicę?
nalewka już nastawiona, ale zostały jeszcze owoce i liście wiśni - miałam pomysł by zrobić tak samo jak do nalewki tylko bez spirytusu - porostu zagotować aronię, liście wiśni z cukrem przecedzić + kwasek i do słoików/butelek - tylko czy mi to się nie zepsuje/ spleśnieje? itd
a może ma ktoś sprawdzony przepis?
Ja w tym roku zrobiłam z wiśni, moreli, brzoskwiń, malin, jabłek i soki i dżemy tak.. chciałam się pochwalić :bigsmile:
A ja dodaję kwasek cytrynowy zamiast octu i jeszcze czosnek. Mniam.:bigsmile:
do tej pory zawsze gotowałam - ale wymyślilam że w piekarniku będzie szybciej ( więcej słoików na raz) czy ktoś to potrafi? sprawdził? może się podzielić przepisem?
Dlatego pasteryzuję tak tylko słoiki, w które wkładam gorące przetwory- dżemy, buraczki itp. bo wtedy czas przebywania słoika w piekarniku można skrócić do minimum.
A buraczki robię z kiszoną kapustą albo z papryką. Te z papryką są re-we-la-cyj-ne!!!:cool:
A mogłabyś coś więcej napisać o tych buraczkach z kapustą kiszoną ?
Buraczki z papryką jadłam i smakują mi bardzo, ale z kapustą niet :bigsmile:
Lubię też ogóraski kiszone z chilli , ostre toto ale ja uwielbiam , sama nie robię ( szwagier robi je po mistrzowsku ) ale jakby co mogę zapytać go o przepis i podzielić się nim - przepisem
Konkretów nie pamiętam, bo jeszcze w tym roku nie robiłam.
Ale jak ktoś będzie chciał, to wklepię wieczorem przepis.
Paprykowe znam od teściowej, faktycznie są przepyszne. Na razie nic oprócz fasolki nie robiłam z warzyw, same owocowe przetwory.
BURAKI Z PAPRYKĄ
6 kg buraków ugotowanych i startych
12 szt. papryki (pokroić w kostkę)
7 dużych cebul (pokroić w kostkę)
1/2 l. octu
1 szkl. cukru
1/2 l. wody
2-3 łyżki soli
Z octu, wody, cukru i soli zagotować zalewę. Do gotującej zalewy wrzucić paprykę i cebulę. Gotować 10 minut. Dodać utarte na grubych oczkach buraki. Gotować razem 5 minut.
Pasteryzować 10 minut.