Rogale Świętomarcińskie

edytowano listopad 2011 w Kuchnia
Wiele osób wyraża żal z powodu, iż rogale te są dostępne wyłącznie w Poznaniu, a w tym roku osiągnęły one zawrotną cenę 43-49 PLN za kilogram.

Postanowiłam zatem wyprodukować je własnoręcznie.

Są dwa podstawowe myki (czyli sprawy istotne):
1) biały mak!!!
2) ciasto półfrancuskie i absolutnie nie drożdżowe, półfrancusko-drożdzowe itp.

A zatem sprawdzony dziś przepis:

FARSZ MAKOWY:
40 dkg maku,
1 l mleka,
15 dkg masła,
Â? szklanki miodu naturalnego,
1 laska wanilii,
15- 20 dkg migdałów lub/i orzechów,
10 dkg rodzynek,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
1-2 jajka,
1 szklanka cukru,
1 kieliszek rumu lub koniaku, (malusi, bo się masa rozwodni, a najlepiej duży i stopniowo popijać w trakcie przyrządzania)

40 dkg uprzednio umytego maku zalewamy 1 l wrzącego mleka i gotujemy (mleko powinno zaledwie mrugać) na małym ogniu (na płytce azbestowej lub na żeliwnej) przez Â? godziny. Osączony na sitku mak należy zemleć w maszynce 3â??4 razy.

W rondlu żeliwnym rozpuszczamy masło, miód, dodajemy drobniutko utłuczoną laskę wanilii, niezbyt drobno posiekane migdały/orzechy, rodzynki, pokrajaną drobno, usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową. Teraz dodajemy mak i przesmażamy go z podanymi składnikami przez 10 minut (często mieszając, by uniknąć przypalenia).

Do dość ochłodzonej masy dodajemy żółtka utarte dokładnie ze szklanką cukru oraz bardzo sztywno ubitą pianą z pozostałych białek. Smak masy makowej będzie wykwintniejszy, gdy na zakończenie dodamy do niej kieliszek rumu lub koniaku. Farsz jest gotowy. Jeszcze letni nakładamy na ciasto.

CIASTO P??ŁFRANCUSKIE:
75dkg mąki pszennej luksusowej
67 dkg masła
3 jaja
9 żółtek
30 dkg śmietany (15 łyżek)

Przyrządzić ciasto: przesiać mąkę na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajo, żółtka, śmietanę, szybko zarobić ciasto. Ciasto włożyć do miski posypanej mąką, wynieść w chłodne miejsce na 12 godzin.

Pokroić i zawinąć adekwatnie.
Nałożyć masę makową.

Wstawić do bardzo gorącego piekarnika, piec przez 20â??30 minut.
«1345

Komentarz

  • Bogna, z nieba mi spadasz z przepisem ;)

    Bo umyśliłam sobie, że Marcinkowi na jego imieniny będę rogale świętomarcińskie robić ;)
  • Nie mając tego przepisu wykombinowałam mak wg przepisu na makowiec z kruszonką a ciasto - z przepisu na rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego.
    Też pycha!
  • A gdzie sie kupuje bialy mak (pewnie poza allegro?) Rozumiem, ze w Poznaniu jest to produkt szeroko dostepny, jak np. foremki na baranki z masla :)
  • Bogna, a może byś też od razu wrzuciła ten przepis do książki kucharskiej na wielodzietni.info?
  • No wlasnie,bialego maku to ja w zyciu nie widzialam I tutaj to juz Na pewno nie znajde:-(
  • Lila - a na Twoim nowym awatarze jest Marcinek ? Cudny :bigsmile:

    Ja też mam wielką ochotę na takiego rogala , ale na siłach się nie czuję , żeby sama robić. Może będziemy jeżdzić na imieniny Marcina do Poznania. Albo może bliżej , do Wrocławia :cool::wink:
  • Bogna:
    1 kieliszek rumu lub koniaku, (malusi, bo się masa rozwodni, a najlepiej duży i stopniowo popijać w trakcie przyrządzania)
    :ag:
  • W Warszawie tak swoja drogą mozna kupic te rogale - sprowadzane z Poznania, np. niedaleko szkoly moich chlopcow - w sklepiku firmowym SPC niedaleko Galeona przy Dolnej. W zeszlym roku raz sie skusiam, w tym kiedy tam bylam jeszcze nie mieli.
  • Bogna - przeogromne, wielkie DZIĘKI za ten przepis!!!!

    Jestem fanką i strasznym łasuchem, jeśli chodzi o te rogale, a teraz będę je mogła zrobić sobie sama :bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile::bigsmile:
  • Można też kupić w cukierni Meryk w Radości oraz w jej sklepiku przy stacji metra Arsenał.
  • Tego, z chęcią bym wrzuciła na info, ale zapomniałam jak się loguje
    Podziękowali 1kulka
  • Ja mam pytanie za sto punktów: skąd wziąć biały mak?
  • Odpowiadam za 100 punktów : biały mak należy wziąć ze sklepu :wink:
    Teraz możesz spytać z jakiego , może ktoś podpowie :smile:
  • ja widziałam na allegro. 8 zł za pół kilo.
  • @Bogna:

    http://wielodzietni.info/wp-login.php
  • Ja kupiłam w "Piotrze i Pawle" - 12.99 za pól kilo.
  • Rogale są/były też na Felińskiego w Wwie w Wiejskim Przysmaku.
  • @Bogna: no sie właśnie też dowiedziałem, ze jedynie w Piotrze i Pawle był widziany. Po za tym trudno dostać, bo to z innego maku, tego opiatowego.
  • Niestety rozlozyl mnie jakis paskudny wirus i nie dalam rady upiec. Ale w przyszlym roku na pewno!
    Bialy mak znalazlam na ebayu: 8,90 EUR za pol kilo (plus 5,90 za przesylke)... Trzeba bedzie przywiezc zapas z PL.
  • ten na ebayu jest oszukany, to zwykły mak.
  • Biały mak kopiliśmy przez Internet - oczywiście z Wielkopolski. I z pewnym opóźnieniem, wczoraj tradycyjnie napiekliśmy górę rogali marcińskich - mniam, mniam ...
  • Hmm, w poznaniu jest dostępny tylko w pewnych sklepach i tylko w okresie świętego Marcina
  • Iśka - i ja nic o tym nie wiem?????/

    Gdybym wiedziala, to bysmy tydzien zostali:wink:
  • Greg na Łazarzu jest sklep cukierniczy może tam rejony bodaj Gąsiorowskich o ile dobrze pamiętam.
  • Tak szybko uciekaliście,że nie zdążyłam powiedzieć :shamed:

    Gotowe były i tak dopiero po zmroku, a nie wiem czy chcieliście zostać do dziś?
  • A w ogóle, to za rok przecież znów będzie marsz, to się na rogale też załapiecie, bo juz będziecie wiedzieć :wink:
  • Gregorius:
    ten na ebayu jest oszukany, to zwykły mak.
    Mozliwe, nie widzialam go live, wiec nie zaprzecze ani nie potwierdze.
  • Do dość ochłodzonej masy dodajemy żółtka utarte dokładnie ze szklanką cukru oraz bardzo sztywno ubitą pianą z pozostałych białek.
    -----

    chcę to jutro upiec na tłusty czwartek i pytanie, czy chodzi o te dwa białka użyte do masy czy o 9 białek pozostałych od wyrabiania ciasta?????
  • upnę, bo długo szukałam :)
  • będziesz robić?



    :(( jak ja zazdroszczę wszystkim którym się chce

    ehhhhhhhhh
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.