Potrawy do 10zł..

15791011

Komentarz

  • knedle z mrożonymi truskawkami z własnej zamrażarki
  • kaszotto kasza cebula, por, marchewka + kawałek jakiejś kiełbaski poktojonej i podsmażonej, może być też w wersji bez mięsa
    Podziękowali 1Elżunia
  • edytowano kwiecień 2016
    My robimy często w piątek tortilla de patatas: ziemniaki surowe pokrojone w kostkę, podsmażyć na oleju, jak się już trochę zrobią wylewa się na to jajka wymieszane ze śmietaną. I przykrywa się co by się aż fajnie scielo z góry a z dołu zesmazylo. Na górę ciut sera i jakieś zielone. Pyszne.
  • Gęsta zupa soczewicowa
    Krokiety z ruskim nadzieniem
  • Mam brokuły i ziemniaki do zrobienia na juz - jakiś pomysł?
  • Gdybyś miała jeszcze mielone i ser żółty to mogłabyś zrobić moją ulubioną zapiekankę.Możesz też zrobić zupę krem albo pieczone ziemniaczki, brokuły i jajo sadzone.
  • Podbijam i podbijam stawkę, bo mam zaćmienie ciążowe. 

    Obiady dla rodziny jedzącej bardzo 2+3 do ok 5zl za składniki. Nie słodkie, a przynajmniej nie w większości, bo nie przejdzie.

    Dziś były placki cukiniowe. Cukinie po 1,5zl/kg, marchewka, trzy ziemniaki i jajko. 

    Potrzebuje dalszych inspiracji, poratujcie, bo mi mózg opuchl i myślenie mi nie idzie...
  • Takie same placki z dynii. Ladniejsze w kolorze :).

    Pieczone ziemniaki i do tego sos tzatziki (ogorki, czosnek, jogurt grecki), i tzw.przeglad tygodnia. U nas np.starty zolty ser i zurawina, smietana/jogurt z czosnkiem, troche twarozku itp. Kazdy dostaje duzego ziemniaka, robi w srodku dolek, ktory napełnia ulubionymi dodatkami. 

    Makaron kokardki ale dente goracy, do tego scieramy pomidory i czosnek, dorzucamy troche rukoli, mieszamy. Nie gotujemy! I juz (doprawiamy do smaku).

    Kasza gryczana ze skwarkami z boczku. 

    Zupy, zupy. Teraz przeglad warzywny.
    Jako wkladka smakowa pestki podpieczone lub skwarkami z boczku.

    Tak u nas ostatnio.

    Podziękowali 4Dorotak jukaa Bea Hope
  • Placki ziemniaczane? Można też dodać cukini
    Zupy?
    Jaglanka z warzywami? Nam smakowało kilka dni temu połączenie cukinia + marchew + kukurydza z sosem smietanowym do smaku zakwaszone sokiem z cytryny, podałam z ugotowaną osobno jaglanką
    Kotleciki jaglano - słonecznikowe Ani D? 
    Naleśniki z cukinią? Scieram cukinię na dużych oczkach i dodaję do ciasta nalesnikowego. Smażę. Moi to kochają...
    Makaron z sosem? Np z cukini?
    Podziękowali 1Dorotak
  • @kowalka ziemniak z przeglądem tygodnia kradnę! Świetny pomysł :)
    Podziękowali 1Bea
  • Parowance
  • Ja bym mogła zupy zwłaszcza kremy bez końca. Same. A mój mąż podchodzi do garnka i mówi "o, pyszna zupa, to ja sobie tylko jeszcze grzanki zrobię" po czym skrawa 2 - 3 kromki w kostkę, smaży na oleju i ma "tylko" zupę na obiad :smiley: 
    Podziękowali 1Dorotak
  • @nowa, co to??

    Dzieki dziewczyny! Zapisuje. Mówiłam, możliwości dużo, a głowa ogranicza hehe :D 
  • Ten ziemniak to sprzedają w Krakowie jako aj-waj i to sie kumipir nazywa. Raz jedliśmy i zaadaptowalismy do naszej kuchni.
    Polecamy!
  • @Dorotak , ciasto drożdżowe pierogowe tylko nie gotuje się a paruje, mogą być z nadzieniem ja takie jem tylko na słodko , ale u was chyba bez glutenu to nie wiem
    Podziękowali 1Dorotak
  • Kluski na parze drożdżowe pewnie
    Jedni jedzą z sosem mięsnym , inni z owocowym
    Można polać masłem z bułką tartą
    Podziękowali 3nowa Dorotak Bea
  • leczo, sos do makaronu z cukinii, soczewicy i pomidorów, naleśniki z nadzieniem cukinia starta z czosnkiem i odrobiną sera żółtego, cukinia w plastry i w cieście naleśnikowym albo w jaju i bułce
    Podziękowali 1Dorotak
  • @Dorotak jak widzisz - idź w poniedziałek pertraktować cenę cukini ;)
    Podziękowali 1Dorotak
  • Pierogi z kaszą i zmielonymi warzywami z rosołu. O ile rosół się nie kwalifikuje, to warzywa zwyczajnie uduszone na patelni z cebulką.
    Podziękowali 1Dorotak
  • <3

    Dzięki! Problem mam jedynie z zupami. No nie znoszę gotować! Obierać tone warzyw, kroić lub trzec w wersji szpitalnej.... No nie lubię, okropnie dużo czasu mi to zajmuje zawsze...
    Podziękowali 1MAFJa
  • No co ty, zupa to najszybsza część obiadu u nas. Pol godziny i juz.

    Baza:cebula i czosnek duszone na oliwie, a potem reszta na chwile.
    Zalac woda, ugotowac, doprawic zblendowac.

    Dzis taka pomidorowa,
    dyniowa wczesniej, przejsciowo dyniowo-pomidorowa, 
    szpinakowa wczoraj,
    cukiniowa zaraz.
    Brokułowa za chwile, bo sie przejedlismy.
    Barszcz czerwony-tu dluzej sie obiera buraki, ale za to na 2-3 dni latwo ugotowac. Raz solo do popicia 2.dania, raz z ziemniakami i ostatni z fasolą np. Albo do zamrazarki, jak sie znudzi.
    I juz tydzien minął.
  • Podpisuję się pod kowalką 
    Najważniejsze przesmażyć sporo cebuli i czosnku, warzywa wrzucasz byle jak, podsmazasz, solisz, dusisz, blendujesz, przyprawiasz, nalewasz. Góra 20 minut.
  • Nie mogę ani cebuli ani czosnku hehe. Ale moze moim zrobię;) hm ja to zupy na legalnym wywarze z włoszczyzny robię ;) w większości ;)
  • No ale te warzywa trzeba umyć, obrać, pokroić - też tego nienawidzę i nie ogarniam, jak to ma być tylko 20 min ;) Tym bardziej na zupę dla dużej liczby osób...
    Podziękowali 3uJa PonuraKura MAFJa
  • Marchew i inna wloszczyzne wrzucam tylko wtedy, jak mam wiecej czasu na gotowanie. I jak sa niezbede, vide-rosół. 

    Na drobiu robię ogórkowa, bo smaku dobrego inaczej nie moge zlapac, koperkowa tez.
    Na mięsie mieszanym-rosol.
    Krupnik lubię na żeberku, ale moi nie lubia w ogole krupniku, wiec nie gotuje.
  • Aha, i jeszcze super szybka i pyszna porowa.
    I selerowa.
    To chyba nawet ponizej 30 min.
  • eee, zupa bez włoszczyzny...? bez mięsa ogarniam i lubię, ale bez marcheweczki, pietruszeczki i selereczka... ;)?
    Podziękowali 3Dorotak jukaa PonuraKura
  • O to to, dokładnie:P jak bez włoszczyzny hehe ;)
    Podziękowali 1tymka
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.