dziewczyny, a taka gotowa pokrywe marcepanowa znacie?
Na Wielkanoc wykorzystalam do mazurka rozano-marcepanowego i fajna jest. Idealna, rowniutka, ozdoby sie do niej super przyczepiaja, pisac po niej tez mozna bez problemu. Gotowa, rozrolowana, dziecko by umialo ciasto przykryc. W smaku ok, marcepanowi z Lubeki oczywiscie ustepuje (ale Niederegger jest jeden na swiecie i koniec), ale nie psuje smaku ciasta, absolutnie poprawny.
@Savia, ja też poproszę o namiar na te barwniki, będzie na przyszłość
@Małgorzata32, nie wiem jak ta masa AB, ale ta z marschmallow, którą ja kiedyś robiłam nie nadawała się za bardzo do rzeźbienia. Wypróbowałam natomiast marcepanową i się z niej rzeźbi wspaniale. Kupiłam takie kostki 200g po 8 zł - firma Zentis, był też dr Oetker, ale dwa razy droższy. Żeby pokryć cały tort to ze 3 trzeba mieć, ale można też pokryć tort cukrem a figurki wymarcepanić - tak zrobię następnym razem. Tym razem byłam szczęśliwa, że mam w ręku gotową masę...
Marcepan malowałam farbami dr O. - maluje się nimi bardzo dobrze!!! są ładne kolory, soczyste, dobrze się rozprowadzają i błyszczą, ale mogłoby być ich więcej... Za moment będzie fota - nie omieszkam się pochwalić
Czytam Was i mnie przerażenie ogarnia. Ta masa nie plastyczna... Ta się kruszy...Ta wysycha...
Kurde, dajcie jakiś SPRAWDZONY po wielokroć przepis na jakąkolwiek masę, byleby efekt końcowy był dobry.
Bo nie mam siły przebijać się od początku przez cały wątek.
Odpłacę się za to przepisem na pyszny sernik
Wczoraj robiłam po raz pierwszy z nowego przepisu. Wyszedł pyyyyyyszny. @Mamababcia może potwierdzić. Znikł bardzo szybko. Ale od dziś już zawsze ten sernik będzie u nas królował.
Komentarz
Jutro mają kurierowi w łapki dać.
@Megan - pod masę z mojego przepisu może być, bo ma w składzie sporo planty i nie spływa.
Na Wielkanoc wykorzystalam do mazurka rozano-marcepanowego i fajna jest. Idealna, rowniutka, ozdoby sie do niej super przyczepiaja, pisac po niej tez mozna bez problemu. Gotowa, rozrolowana, dziecko by umialo ciasto przykryc. W smaku ok, marcepanowi z Lubeki oczywiscie ustepuje (ale Niederegger jest jeden na swiecie i koniec), ale nie psuje smaku ciasta, absolutnie poprawny.
@Małgorzata32, nie wiem jak ta masa AB, ale ta z marschmallow, którą ja kiedyś robiłam nie nadawała się za bardzo do rzeźbienia. Wypróbowałam natomiast marcepanową i się z niej rzeźbi wspaniale. Kupiłam takie kostki 200g po 8 zł - firma Zentis, był też dr Oetker, ale dwa razy droższy. Żeby pokryć cały tort to ze 3 trzeba mieć, ale można też pokryć tort cukrem a figurki wymarcepanić - tak zrobię następnym razem. Tym razem byłam szczęśliwa, że mam w ręku gotową masę...
Marcepan malowałam farbami dr O. - maluje się nimi bardzo dobrze!!! są ładne kolory, soczyste, dobrze się rozprowadzają i błyszczą, ale mogłoby być ich więcej...
Za moment będzie fota - nie omieszkam się pochwalić
oraz te, które oczekiwały na tort typowo dziewczyński...
mogą się nieco zdziwić....
cóż, moja dziewczynka nie jest typowa
w sobotę rano:
- Alu z czym chcesz mieć tort?
- yyyy.... z piłką nożną!
Rewelacja!!!
k.
Łał- jestem pod wrażeniem, wszystkich szczegółów
8-X
żartuję-tort
:O
Małgorzata-"idę znowu coś zamówić"
)
Joasiu! PIĘKNY TORT! CUDOWNY!
:-)